Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές με ”καύσιμο” την επικύρωση της εκλογής Μπάιντεν

Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με φόντο την διαφαινόμενη κατάκτηση από τους Δημοκρατικούς της σχετικής πλειοψηφίας στη Γερουσία – άνω σώμα του Κογκρέσου – των ΗΠΑ, παρά τις πρωτοφανείς σκηνές της Τετάρτης, με φιλικό προς τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ “όχλο” να εισβάλλει στο Καπιτώλιο, στην Ουάσινγκτον.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κέρδισε 0,51%, στις 408,48 μονάδες, με τον κλάδο κατασκευών και υλικών να “προσθέτει” 2,1%, ηγούμενος των κερδών, ενώ ο κλάδος ταξιδίου και αναψυχής υποχώρησε κατά 1,4%. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50, κέρδισε 0,31%, στις 3.622,42 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ξεπέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία του τις 14.000 μονάδες, έκλεισε με άνοδο 0,55%, στις 13.968,24 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,70%, στις 5.669,85. Ο βρετανικός FTSE 100 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,22%, στις 6.856,96 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε οριακά κέρδη 0,05%, στις 22.746,08 μονάδες, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 σημείωσε κέρδη 0,43%, στις 8.385,80 μονάδες.

Ο Δημοκρατικός Jon Ossoff κέρδισε τον Ρεπουμπλικανό David Perdue σε μία εκ των δύο επαναληπτικών εκλογών για θέση ομοσπονδιακού γερουσιαστή στην πολιτεία της Τζόρτζια των ΗΠΑ, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο NBC News, “σφραγίζοντας” έτσι τον έλεγχο του κόμματός του στη Γερουσία, με τη βοήθεια και της 101ης ψήφου σε περίπτωση ισοψηφίας, που είναι προνόμιο της αντιπροέδρου της χώρας (και προέδρου της Γερουσίας) Καμάλα Χάρις, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν πια από 50 γερουσιαστές έκαστος, καθώς ο Δημοκρατικός Raphael Warnock νικά την Ρεπουμπλικανή Kelly Loeffler στην έτερη μάχη της Τζόρτζια.

Η νίκη του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σφραγίστηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης, αφού την Τετάρτη η διαδικασία “σφραγίστηκε” από τα επεισόδια που προκάλεσε πλήθος υποστηρικτών του Τραμπ, ο οποίος τους είχε καλέσει προσωπικά να πορευθούν προς το κτήριο του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου των ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθούν για την “κλοπή” των εκλογών, τις οποίες ο ίδιος ισχυρίζεται ότι κέρδισε.

Στην Ευρώπη, η πανδημία του κορονοϊού παραμένει στο επίκεντρο της ανησυχίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε άνω των 60.000 νέα ημερήσια κρούσματα την Τετάρτη, καθώς και άλλους 1.000 θανάτους λόγω του ιού.

Στις επιχειρηματικά νέα, η Bayer ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει εισέλθει σε συμφωνία συνεργασίας με την CureVac για την υποστήριξη της ανάπτυξης και προμήθειας του εμβολίου της εταιρείας βιοτεχνολογίας κατά του κορονοϊού.

Ο γερμανικός κολοσσός θα συνεργαστεί με την CureVac στην περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε κάποιες άλλες επιλεγμένες αγορές προκειμένου να διευκολύνει την προμήθεια των εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου.

Στα μάκρο, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ευρωζώνης εμφανίστηκαν λιγότερο απαισιόδοξα τον Δεκέμβριο καθώς ξεκίνησε η διάθεση των πρώτων εμβολίων κατά της νόσου Covid-19.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο στις 90,4 μονάδες από 87,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο ο πληθωρισμός παραμένει αρνητικός, συγκεκριμένα στο -0.3%.

Στο πεδίο των μεμονωμένων μετοχών, εκείνη της Lundin Energy κέρδισε περισσότερο από 9,5%, ηγούμενη του Stoxx 600, μετά την ανακοίνωση ότι της επετράπη να σκάψει νέα πετρελαιοπηγή στη Βόρεια Νορβηγική Θάλασσα.

Στην άλλη όχθη του πανευρωπαϊκού δείκτη, η γαλλική συμβουλευτική εταιρεία του κλάδου της IT, Atos, βυθίστηκε κατά άνω του 10%, μετά την ανακοίνωση της υποβολής προσφοράς εκ μέρους της, ύψους 10 δισ. δολ., για την αμερικανική ανταγωνίστριά της, DXC Technology.