Κράτησε τα κέρδη του Χρηματιστηρίου ο ενεργειακός κλάδος

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Οριακά πάνω από τις 820 μονάδες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς παρά την άνοδό του, επιβεβαίωσε την ισχύ της αντίστασης, η αποφασιστική διάσπαση της οποίας θα απαιτήσει τη συμβολή κρίσιμων κλάδων, οι οποίοι σήμερα λειτούργησαν ανασταλτικά.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,79% στις 820,03 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 816,47 μονάδων (+0,35%) και 827,19 μονάδων (+0,67%). Ο τζίρος ανήλθε στα 87,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 48,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,9 εκατ. τεμάχια.

Κράτησε τα κέρδη του Χρηματιστηρίου ο ενεργειακός κλάδος

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,54%, στις 1.953,15 μονάδες, ενώ στο +1,32% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.127,71 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,04% στις 505,89 μονάδες.

Ο κλάδος της ενέργειας σήμερα κράτησε την αγορά σε θετικό έδαφος, αν και το εύρος της ανόδου απειλήθηκε κατά διαστήματα αφενός από το πτωτικό γύρισμα του τραπεζικού κλάδου και αφετέρου από τις πιέσεις που ασκήθηκαν σε επιλεγμένους δεικτοβαρείς τίτλους. Το 2021, όμως, έχει αρχίσει με έντονη μεταβλητότητα και επιλεκτικές κινήσεις σε αρκετούς τίτλους που υπόσχονται πολλά μεσοπρόθεσμα, ενώ δεν λείπουν και οι εξελίξεις που ανακόπτουν τις διαθέσεις των αγοραστών.

Για παράδειγμα, αυτό που μονοπώλησε σήμερα το ενδιαφέρον στην αγορά είναι τα γεγονότα στις ΗΠΑ, με τη μετάβαση της εξουσίας στους Δημοκρατικούς να έχει πυροδοτήσει γεγονότα που δεν έχουν ξανασυμβεί στην πρόσφατη αμερικανική ιστορία. Παρ’ όλα αυτά ο Joe Biden είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως επιβεβαίωσε σήμερα και το Κογκρέσο, με τις διεθνείς αγορές προς ώρας να υποδέχονται θετικά αυτό και μόνο το γεγονός.

Ωστόσο, με όρους χρηματιστηριακών αγορών, ίσως οι επενδυτές θα χρειαστούν λίγο χρόνο ώστε να αποτιμήσουν τις προεκτάσεις του “μπλε κύματος” (σ.σ. των Δημοκρατικών) σε Γερουσία, Βουλή και Λευκό Οίκο. Και αυτό είναι ξεκάθαρο ότι θα επηρεάσει περιφερειακές αγορές, όπως και η ελληνική, οι οποίες χρειάζονται ξένα κεφάλαια για να μπορέσουν να κινηθούν υψηλότερα.

Αυτή η αβεβαιότητα φαίνεται να υποβόσκει στο ΧΑ, το οποίο αν και προσπαθεί να εδραιωθεί πάνω από τις 820 μονάδες, οι επιλεκτικές κινήσεις των πωλητών δεν αφήνουν περιθώρια για μια αποφασιστική κίνηση. Στο θετικό σενάριο όμως που το ενδιαφέρον των αγοραστών γίνει πιο ισχυρό, τότε η προσέγγιση των 850 μονάδων θα πρέπει να θεωρείται θέμα χρόνου, χωρίς βέβαια να υποτιμώνται οι ποιοτικές επιλογές που σταδιακά θα γίνονται όλο και πιο εμφανείς στο ταμπλό.

Την ίδια ώρα, ο FTSE 25 απέχει ακόμη από το να βρει την αντίσταση των 2.000 μονάδων, ενώ οι στηρίξεις του εντοπίζονται στα επίπεδα των 1.870 – 1.900 μονάδων και σε περίπτωση καθοδικής διάσπασης θα βρει μπροστά του τον μέσο όρων των 30 ημερών. Στο επίκεντρο σήμερα ήταν και ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος αν και το πρωί προσέγγισε ήπια την αντίσταση των 535 μονάδων, έκλεισε τελικά πτωτικά και κοντά στη στήριξη των 490 – 495 μονάδων.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil σημείωσε άλμα 7,96%, με την Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθεί με +5,23%, τα Ελληνικά Πετρέλαια με +4,75% και τη Βιοχάλκο με +3,64%. ΕΧΑΕ και Titan έκλεισαν με κέρδη 2,41% και 2,84% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΛΠ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος.

Στον αντίποδα, το -2,62% του Ελλάκτωρ “βάρυνε” τον γενικό δείκτη, όπως και οι άνω του 1% απώλειες σε Alpha Bank, Eurobank και ΟΤΕ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Πειραιώς, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Jumbo και Coca Cola, με τις Aegean, Φουρλή και ΕΥΔΑΠ να κλείνουν χωρίς μεταβολή.