Βρετανία -Κορωνοϊός: Πάνω από 90.000 τα θύματα με βάση τα πιστοποιητικά θανάτου

advertisement

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Περίπου 3.000 θάνατοι στην Αγγλία και την Ουαλία την εβδομάδα έως και τις 25 Δεκεμβρίου συνδέονταν με τον κορωνοϊό, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS).

Πρόκειται για περιπτώσεις στις οποίες η COVID-19 αναγράφεται ως κύρια ή συμβάλλουσα αιτία θανάτου στα ληξιαρχικά πιστοποιητικά, χωρίς να προσδιορίζεται ο χρόνος θανάτου μετά από τη θετική διάγνωση ή ακόμα και κατά πόσο είχε διενεργηθεί διαγνωστικό τεστ στον θανόντα.

Με βάση την καταμέτρηση αυτή και αν κανείς προσθέσει τα αντίστοιχα στοιχεία από τις στατιστικές υπηρεσίες Σκωτίας και Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς και τους μεταγενέστερους (έως και την 5η Ιανουαρίου) θανάτους που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας, τότε ο συνολικός αριθμός των νεκρών της πανδημίας στο Ην. Βασίλειο υπολογίζεται σε 92.070.

Ο απολογισμός αυτός είναι πόλη μεγαλύτερος από τον επίσημο κυβερνητικό απολογισμό των 76.305 θανάτων μέχρι χθες, καθώς το Υπουργείο Υγείας προσμετρά μόνο θανάτους επιβεβαιωμένων φορέων του ιού που κατέληξαν εντός 28 ημερών από τη θετική διάγνωση.

Την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, με βάση τα ίδια στοιχεία από το ONS, ένας στους τέσσερις θανάτους σε Αγγλία και Ουαλία οφειλόταν στον κορωνοϊό, το μεγαλύτερο αντίστοιχο ποσοστό από τα μέσα Μαΐου.

Παράλληλα αναφέρεται ότι στα νοσοκομεία της Αγγλίας νοσηλεύονταν τη Δευτέρα 26.626 ασθενείς Covid, αριθμός κατά 40% μεγαλύτερος από την κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Στο Λονδίνο οι νοσηλευόμενοι φορείς ήταν 6.733, αριθμός κατά 29% μεγαλύτερος από τη χειρότερη μέρα του Απριλίου.