(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: «Αντάρτικο» κλήρου και λαού για τα Θεοφάνια – Παρουσία αστυνομικών Θείες Λειτουργίες – Ουρές πιστών…με μέτρα προστασίας

Aνοικτές είναι οι εκκλησίες στην Αχαΐα  , με κόσμο μέσα σε αυτές  και την Αστυνομία στην είσοδο και πέριξ των ιερών ναών.

Ο κόσμος πήγε στις Θείες Λειτουργίες των Θεοφανίων παραβλέποντας την σχετική απαγόρευση της Κυβέρνησης.

Περί τα  50  άτομα βρίσκονται  σε κεντρικούς ναών , αλλά και  εκκλησίες  περιφερειακών Ενοριών, με αισθητή παρουσία της Αστυνομίας για  αναφορές σε συνωστισμούς πιστών, προχωρώντας σε συστάσεις, σε συνεννόηση με τους προϊσταμένους των ναών προκειμένου να αποφεύγεται η μεγάλη συγκέντρωση ατόμων κυρίως στη  διαδικασία παράδοσης του Αγιασμού, βάζοντας  σε σειρά τους πιστούς.

Όπως έχει γίνει γνωστό, παραμένει η απαγόρευση της ρίψης του σταυρού στην θάλασσα, καθώς η κυβέρνηση έχει τονίσει πως δεν μπορεί να επιτραπούν φαινόμενα συνωστισμού που συνηθίζονται την συγκεκριμένη ημέρα.

Τα μέτρα που ισχύουν για τις εκκλησίες σήμερα, ανήμερα των Θεοφανίων, όπως τα αναφέρει και στην εγκύκλιό της η Ιερά Σύνοδος, είναι τα εξής:
Δεν θα γίνει λιτανεία και αγιασμός σε εξωτερικό χώρο
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας εντός των ναών
Ενας πιστός ανά 15 τ.μ. με αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των παρευρισκομένων
Μέγιστος αριθμός πιστών σε εκκλησίες τα 25 άτομα
Μέγιστος αριθμός πιστών σε μητροπολιτικούς ναούς τα 50 άτομα
Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έδωσε ρητές εντολές στους εφημέριους των ναών της Αρχιεπισκοπής να τελειώσει η Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων μέχρι τις 8:30 το πρωί και να γίνει μόνο μια Λειτουργία.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου
«Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, απέστειλε σήμερα το απόγευμα Συνοδική Επιστολή προς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τους οποίους ζητά, σύμφωνα με τις σχετικές από 15.12.2020 και 4.1.2021 Αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την αυριανή Εορτή των Θεοφανείων.

Όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων, όπως έπραξε από την αρχή της πανδημίας συμπορεύεται με την Πολιτεία στον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνει το θετικό παράδειγμα τήρησης των υγειονομικών μέτρων και παραμένει αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Ελληνική Πολιτεία ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στην ζωή των ανθρώπων του Τόπου μας.

Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την Πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει».