Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας επιβεβαιώνει: Ο Ερντογάν διαθέτει 8 VIP αεροσκάφη!

advertisement

Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι ανακοίνωσε, απαντώντας σε ερώτηση που υπέβαλε ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης, ότι το γραφείο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαθέτει ούτε λίγο ούτε πολύ οκτώ VIP αεροσκάφη στο απόθεμά του, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η εφημερίδα Sözcü την Τρίτη.

Η ερώτηση τέθηκε από τον Ουτκού Τσακιροζέρ, βουλευτή του Δορυλαίου (Εσκί Σεχίρ), του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια συνομιλιών για τον προϋπολογισμό στο κοινοβούλιο.

Ο Οκτάι, ο οποίος δεν έχει απαντήσει μέχρι τώρα σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με τα αεροσκάφη VIP του Ερντογάν και έχει πει στο παρελθόν ότι “το εν λόγω θέμα εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών”, παρείχε πληροφορίες για τα αεροπλάνα του προέδρου για πρώτη φορά, γράφει η Sözcü.

“Το γεγονός ότι ένα άτομο χρησιμοποιεί οκτώ αεροσκάφη, ενώ η χώρα μας παλεύει με μια οικονομική κρίση και μια πανδημία δείχνει την πολυτέλεια και την υπερβολή [εκ μέρους του Ερντογάν]. Ενώ το γραφείο του προέδρου χρησιμοποιεί οκτώ, ο συνολικός αριθμός των VIP αεροσκαφών είναι τουλάχιστον 15 όταν προσθέτουμε αυτά που ανήκουν στα υπουργεία, το Γενικό Επιτελείο και την αστυνομία”, δήλωσε ο Τσακιροζέρ.

Ο βουλευτής τόνισε περαιτέρω ότι η Τουρκία, η οποία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για τον αριθμό των επίσημων αεροπλάνων, ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια για τη συντήρηση αυτών των αεροσκαφών. “Αυτό που πρέπει να γίνει σε αυτήν την περίοδο [οικονομικής] κρίσης είναι η μείωση του αριθμού των αεροσκαφών. Πρέπει να πουλήσουμε τα περιττά και να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα για τα 83 εκατομμύρια [πολίτες] σε αυτή τη δύσκολη στιγμή”, δήλωσε.

Η δημοσιογράφος Σεμρά Τοπτσού αποκάλυψε τον Ιανουάριο του 2020 ότι η Τουρκία είχε επίσης τον υψηλότερο αριθμό επίσημων αυτοκινήτων σε σύγκριση με άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, με συνολικά 125.000. Η Τοπτσού είπε ότι το γραφείο του Ερντογάν χρησιμοποίησε 268 επίσημα αυτοκίνητα στις αρχές του 2020, ενώ μόνο δύο επίσημα οχήματα χρησιμοποιήθηκαν από την Προεδρία όταν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ανέλαβε την εξουσία το 2002.

Ο Ερντογάν και το κυβερνών ΑΚΡ του έχουν επικριθεί εδώ και πολύ καιρό για τη δαπάνη των χρημάτων των φορολογουμένων στις πολυτελείς μεταφορές.

Πέτρος Κράνιας