Ανασχηματισμός και ΣΥΡΙΖΑ: “Μύρισε” σχεδιασμός για πρόωρες – Στο μικροσκόπιο ο Χατζηδάκης

Της Νίκης Ζορμπά

Ουδένα αιφνιδίασε ο πρωθυπουργικός ανασχηματισμός ο οποίος είχε προαναγγελθεί και επιβεβαιωθεί μάλιστα από τον τέως κυβερνητικό εκπρόσωπο. Στον ΣΥΡΙΖΑ δε, “έπεσαν” μέσα οι προβλέψεις τους ακόμη και για την ημερομηνία, αφού ήδη από τις παραμονές της πρωτοχρονιάς, κορυφαία στελέχη πόνταραν πως ” Την Δευτέρα θα ξυπνήσουμε με άλλη κυβέρνηση”. 

Εξ ου και είχαν κάνει τα επικοινωνιακά κουμάντα τους από νωρίς στην Κουμουνδούρου, αξιοποιώντας τις δημοσιογραφικές πληροφορίες από τα σχετικά ρεπορτάζ για τα πρόσωπα, επενδύοντας προδήλως να τον “κάψουν”, ως είχε αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το Capital.gr , με σκληρή ονομαστική κριτική σε υπουργούς που φέρονταν αμετακίνητοι: Κεραμέως, Σταϊκούρα, Κικίλια, Γεωργιάδη, Βρούτση. ( Στην τελευταία περίπτωση έπεσαν έξω οι κουμουνδούρειες εκτιμήσεις, καθώς ο τέως υπουργός Εργασίας “πλήρωσε” μια σειρά αστοχιών, από την τηλεκατάρτιση, έως τις εκκρεμείς συντάξεις).

Από κει και πέρα, οι πρώτες διαρροές και αντιδράσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση , είναι λίγο- πολύ οι αναμενόμενες. 

Κομματικά στελέχη μιλούν για “ανασχηματισμό- φιάσκο“, για μεγάλο κυβερνητικό σχήμα 59 ατόμων , με επωδό: Οι αλλαγές, δεν πρόκειται να γλιτώσουν την κυβέρνηση από τη φθορά της, ως ήταν χθες και το κύριο μήνυμα που εξέπεμψε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος. 

“Μύρισαν” πρόωρες (;)

Σύμφωνα με την ανάλυση της Κουμουνδούρου πάντως, οι πρωθυπουργικές επιλογές είχαν κριτήριο και την προετοιμασία για προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, καθώς κομματικές πηγές υπογραμμίζουν πως ο ανασχηματισμός:

*Αποσκοπεί  στο να κατευνάσει τις εσωκομματικές γκρίνιες για την αξιοποίηση του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ με τήρηση εσωκομματικών ισορροπιών στο εσωτερικό του κόμματος ( και αναβάθμιση “σαμαρικών” βουλευτών)

* ώστε  να προετοιμάσει το έδαφος για πρόωρες εκλογές,  βάζοντας υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για ενδεχόμενες εκλογές, τον Μάκη Βορίδη ( τον οποίο εγκαλούν και τώρα και παγίως, για το ακροδεξιό παρελθόν του).

Δεν λείπουν ( ξανά) οι ονομαστικές αναφορές εναντίον υπουργών που παρέμειναν στο κυβερνητικό σχήμα, όπως για την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα, τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Οι προβλέψεις περί επιλογής Κυριάκου Μητσοτάκη να πατήσει το εκλογικό κουμπί για να “κάψει” την απλή αναλογική, δεν είναι καινοφανείς στον ΣΥΡΙΖΑ. Τον Ιούλιο μάλιστα, υπήρχαν στελέχη που “ορκίζονταν” ότι ο πρωθυπουργός θα αναζητήσει θερινό παράθυρο εκλογών και ο συναγερμός δεν “έπαυσε” μέχρι που έπιασε Φθινόπωρο.

Έκτοτε, είναι πιο συγκρατημένες οι εκτιμήσεις περί του εάν θα επιλέξει πράγματι ο κ. Μητσοτάκης να οδηγήσει τη χώρα σε διπλές κάλπες για να “κάψει” την απλή αναλογική.

Στις αρχές του Φθινοπώρου μάλιστα, πληροφορίες από πολύ έγκυρες έφεραν τον κ. Τσίπρα πολύ επιφυλακτικό στις βεβαιότητες συνομιλητών του πως ο Πρωθυπουργός θα επιλέξει ( ή θα δύναται) να πάει σύντομα σε εκλογές. 

Για την ώρα, εκκρεμεί η εκτενής ζύμωση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προς αποτίμηση, καθώς χθες δεν υπήρξε κομματική “μάζωξη” στα Κεντρικά της Κουμουνδούρου. Αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα.

Στο μικροσκόπιο ο Κωστής Χατζηδάκης

Από τις πρώτες αντιδράσεις ωστόσο για τις μετακινήσεις κυβερνητικών στελεχών, είναι εμφανές, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο “μικροσκόπιο” και προετοιμάζεται για σφοδρή σύγκρουση, με τον νέο υπουργό Εργασίας,  Κωστή Χατζηδάκη.

Μια πρώτη “πολεμική” γεύση έδωσε με συνέντευξή του ( στο Κόκκινο ) ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος: “Ο κ. Χατζηδάκης αφού ολοκλήρωσε το έργο του στο υπουργείο Ενέργειας, το έργο των ιδιωτικοποιήσεων μπιρ παρά, αναλαμβάνει ως ένας από τους πιο ακραία νεοφιλελεύθερους το υπουργείο Εργασίας. Αυτό είναι πολύ κακή είδηση”.

Ακολούθως, κομματικές πηγές, χαρακτηρίζουν “ακραία νεοφιλελεύθερο” τον υπουργό Εργασίας “βλέποντας” ολοκλήρωση του “ξεπουλήματος της επικουρικής ασφάλισης και την περαιτέρω διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και κεκτημένων”.