Θεμιστοκλέους: Ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού στις 11 Ιανουαρίου- Πώς κλείνετε ραντεβού

advertisement

Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου υπολογίζεται να εμβολιαστούν περίπου 120.000 άτομα, είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό στη χώρα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι, σήμερα, μέχρι τις 5 μμ. Έγιναν 5.665 εμβολιασμοί, ενώ από τις 27 Δεκεμβρίου του 2020 έχουν γίνει συνολικά 9.528 εμβολιασμοί. Παράλληλα, εκτίμησε ότι έως το τέλος του μήνα θα έχουν εμβολιαστεί 220.000 άτομα

Επίσης, όπως γνωστοποίησε, σήμερα, ελήφθησαν 83.500 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, ενώ υπάρχουν 152.580 δόσεις σε απόθεμα.

Σχετικά με το ρυθμό εμβολιασμού, εξήγησε ότι θα γίνει σταδιακά διότι:

1.    Διαχειριζόμαστε ένα εμβόλιο, που καμία χώρα δεν έχει προηγούμενη εμπειρία.
2.    Χρησιμοποιούμε ειδικά ψηφιακά εργαλεία που δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί στο εθνικό σύστημα υγείας.
3.    Όλη η διαδικασία είναι ψηφιακή, που απαιτεί εκπαίδευση και σταδιακή ενσωμάτωση.

«Έχουμε πετύχει εμβολιαστική κάλυψη που μας κατατάσσει στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Όσον αφορά τα νοσοκομεία, εξ αρχής ήταν προγραμματισμένα να εμβολιαστούν σε τρεις φάσεις. «Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί και οι υγειονομικοί του ιδιωτικού τομέα», επεσήμανε.

Σε οίκους ευγηρίας, μονάδες φροντίδας και κέντρα αποκατάστασης προβλέπεται έως 20 Ιανουαρίου να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι διαμένοντες.

Στο τελευταίο 10ήμερο του μήνα, από τις 20 Ιανουαρίου, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τους άνω των 85 ετών. Υπολογίζονται να είναι περισσότεροι από 100.000.

Πώς κλείνετε ραντεβού

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλεόυς η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού θα ανοίξει από τις 11 Ιανουαρίου. Υπάρχουν τρεις τρόποι να κλείσει κάποιος το ραντεβού του.

1.    Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα τους έρχεται αυτόματα μήνυμα και το μόνο που θα χρειάζεται να κάνουν είναι να επιβεβαιώνουν το ραντεβού τους.
2.    Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr μπορεί κάποιος με το ΑΜΚΑ του να δει αν είναι στις ομάδες που εμβολιάζονται και να κλείσει ραντεβού.
3.    Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ψηφιακά, θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε φαρμακεία και ΚΕΠ.

Τέλος, ανέφερε ότι καταγράφονται όσοι κάνουν εμβόλια, σε συνεργασία με την επιτροπή διαφάνειας και με συνεχείς ελέγχους.

Πηγή: skai.gr