Συμφωνία για Πυρηνικά: ΕΕ σε Ιράν για παραβίαση-«Αναμένουμε ενημέρωση και θα λάβουμε αποφάσεις»

Ο εμπλουτισμός του ουρανίου στο 20% που ανακοινώθηκε από το Ιράν συνιστά σημαντική παραβίαση των πυρηνικών του δεσμεύσεων στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Βιέννης «με σοβαρές συνέπειες στον τομέα της μη διάδοσης» των πυρηνικών όπλων, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, οι Βρυξέλλες περιμένουν την ενημέρωση του διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) εντός της ημέρας, πριν αποφασίσουν οποιαδήποτε ενέργεια, εξήγησε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο εκπρόσωπος Πέτερ Στάνο υπογράμμισε «την σημασία αποφυγής κάθε μέτρου που θα μπορούσε να απειλήσει την διαφύλαξη της πυρηνικής συμφωνίας». «Η συμφωνία αυτή θα διαφυλαχθεί όσο όλοι οι συμμετέχοντες σέβονται τις υποχρεώσεις τους», πρόσθεσε.

Η IAEA δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει την υλοποίηση των ανακοινώσεων της Τεχεράνης για τον εμπλουτισμό του ουρανίου.

«Η αξιολόγησή μας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν βασίζεται στις ενέργειες στις οποίες προβαίνει το Ιράν και επιβεβαιώνονται από την IAEA», εξήγησε ο Πέτερ Στάνο. «Δεν θέλω να κάνω εικασίες. Πρέπει να περιμένουμε την ενημέρωση της IAEA και μετά θα λάβουμε αποφάσεις για τις επόμενες ενέργειες».

Οι επιθεωρητές της IAEA έχουν εποπτεύσει τις δραστηριότητες του σταθμού του Φορντόβ. Εντός της ημέρας ο γενικός διευθυντής του οργανισμού του ΟΗΕ Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι θα ενημερώσει τα κράτη μέλη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας με βάση τα στοιχεία αυτών των επιθεωρήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ