Με κέρδη ξεκίνησαν το 2021 οι ευρωαγορές

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ξεκινώντας με θετικό βηματισμό το νέο έτος καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις φρενήρεις προσπάθειες των κυβερνήσεων για τον εμβολιασμό όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Τα κρούσματα του κορονοϊού ξεπέρασαν τα 85 εκατ. σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ οι θάνατοι πλησιάζουν τους 1,85 εκατ. από το ξέσπασμα της πανδημίας καθώς οι κυβερνήσεις δρομολογούν τα μαζικότερα προγράμματα εμβολιασμών στην ιστορία. Οι ελλείψεις ωστόσο στην εφοδιαστική αλυσίδα και το τεράστιο μέγεθος της ζήτησης σημαίνουν ότι θα χρειαστούν πολλοί μήνες για να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,7% και έκλεισε στις 401,69 μονάδες, επιστρέφοντας σε ανοδικό έδαφος μετά από δύο διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις.

Ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε με μικρά κέρδη 0,1% στις 13.726,74 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,7% στις 5.588,96 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άλμα 1,7% και σκαρφάλωσε στις 6.571,88 μονάδες, τερματίζοντας ένα πτωτικό σερί τριών συνεδριάσεων.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,4%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,3%.

Στα ραντάρ των επενδυτών παραμένει πάντως η ιδιαίτερα άσχημη επιδημιολογική εικόνα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, με την βρετανική κυβέρνηση να είναι ένα βήμα πριν την ανακοίνωση ενός νέου, πιο αυστηρού λοκντάουν σε ολόκληρη τη χώρα σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Στη Γερμανία πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την παράταση του λοκντάουν προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση, ενώ στη Γαλλία η πολύ αργή πορεία των εμβολιασμών έχει προκαλέσει τη λαϊκή οργή και έντονη πολιτική αντιπαράθεση.