Εκλογές στις ΗΠΑ: Ο συνομιλητής του Τραμπ ήταν αυτός που «έβγαλε στη φόρα» το ηχητικό για τις «11.780 ψήφους» στη Τζόρτζια

Εκδικητική διάθεση από τον γραμματέα και υπουργό Εσωτερικών της Τζόρτζια, Μπραντ Ράφενσπεργκερ, απέναντι στον Τραμπ, με αφορμή την «επίθεση» που είχε ασκήσει νωρίτερα εναντίον του ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter – Σημαντική εξέλιξη αυτή η διαρροή ενόψει  των κρίσιμων εκλογές της Γερουσίας της Τζόρτζια την Τρίτη

Ο Γραμματέας της Πολιτείας της Τζόρτζια, Μπραντ Ράφενσπεργκερ και συνομιλητής του Ντόναλντ Τραμπ στο περίφημο ηχητικό ντοκουμέντο που κυκλοφόρησε η Washington Post την Κυριακή, ήταν εκείνος που το διέρρευσε, ενώ είχε προηγηθεί η «επίθεση» που είχε εξαπολύσει σε βάρος του ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter, επειδή είχε αρνηθεί να υποκύψει στις πιέσεις του.

Οι δύο άνδρες μίλησαν το Σάββατο σε μια «εκρηκτική» τηλεφωνική κλήση διάρκειας μιας ώρας, στην οποία συμμετείχαν επίσης σύμβουλοι του Ράφενσπεργκερ και του Τραμπ, αλλά και ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Μαρκ Μίντοους. Σε αυτή, ο Τραμπ ακούγεται να ζητά από τον κορυφαίο εκλογικό αξιωματούχο και ασκούντα χρέη υπουργού εσωτερικών στη Τζόρτζια να του «βρει» 11.780 ψήφους (μέσω επανακαταμέτρησης) για να κερδίσει τη συγκεκριμένη, κρίσιμη, πολιτεία.

«Μίλησα χθες στον Μπραντ Ράφενσπεργκερ για την κομητεία Fulton και την απάτη των ψήφων στη Τζόρτζια», ανέφερε ο Τραμπ το πρωί της Κυριακής στο Twitter. «Ήταν απρόθυμος, ή ανίκανος, να απαντήσει σε ερωτήσεις για την «ψηφοφορία κάτω από το τραπέζι», την καταστροφή των ψήφων, τους ψηφοφοόρους εκτός πολιτείας, τους νεκρούς ψηφοφοόρους και πολλά άλλα. Δεν έχει ιδέα!» έγραψε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος.

«Με σεβασμό στον Πρόεδρο Τραμπ: Αυτό που λέτε δεν είναι αλήθεια. Η αλήθεια θα βγει σύντομα στην επιφάνεια», απάντησε ο Ράφενσπεργκερ λίγη ώρα αργότερα, από τον επίσημο λογαριασμό του.

Το απόγευμα της Κυριακής, η Washington Post παρουσίασε ρεπορτάζ για την εκρηκτική τηλεφωνική συνομιλία, έχοντας στην κατοχή της κι ένα αντίγραφό της.

Το συγκεκριμένο τηλεφώνημα έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τις κρίσιμες εκλογές της Γερουσίας της Τζόρτζια την Τρίτη – και θα μπορούσε ακόμη και να δημιουργήσει νομικά προβλήματα στον Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με την παρέμβασή τους στις εκλογές.

Ο Ράφενσπεργκερ κατηγόρησε προηγουμένως τον Γερουσιαστή της Νότιας Καρολίνας, Λίντσεϊ Γκράχαμ, σύμμαχο του Τραμπ, ότι τον καλούσε και του ζήτησε να «πετάξει ψηφοδέλτια». Ο Γκράχαμ αναγνώρισε πως έγινε η συνομιλία με τον Ράφενσπεργκερ, αλλά αρνήθηκε την άσκηση πιέσεων σε βάρος του. Και ακριβώς αυτή η διάψευση του Γκράχαμ, φαίνεται πως ώθησε την ομάδα του Ράφενσπεργκερ να ηχογραφήσει τη συνομιλία με τον Τραμπ «για παν ενδεχόμενο».

Η κλήση που πραγματοποιήθηκε τελικά το Σάββατο, έγινε αφού ο Λευκός Οίκος προσπάθησε πρροηγουμένως να επικοινωνήσει 18 φορές με το γραφείο του Ράφενσπεργκερ, ανέφερε το CNN. Όταν τελικά έγινε, ο αξιωματούχος της Τζόρτζια και η ομάδα του είχαν τα στοιχεία που ήθελαν, για την άσκηση πιέσεων από την πλευρά του Τραμπ…