ΑΧΑΪΑ: Προς επιλογή αναδόχου τα νέα έργα υδροδότησης – Εργολάβος για το Φράγμα Πείρου – Παραπείρου

H κοινοπραξία Intrakat – Γκολιόπουλος ΑΤΕ φέρεται να συγκεντρώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις περισσότερες πιθανότητες να αναλάβει το έργο με προϋπολογισμό 24,3 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά στις υπολειπόμενες εργασίες στο φράγμα Πείρου – Παραπείρου με το οποίο θα δοθεί οριστική λύση στην υδροδότηση της Πάτρας.
Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρον για το έργο, εκτός της προαναφερόμενης κοινοπραξίας, έχουν εκδηλώσει με προσφορά οι κοινοπραξίες Τεχνική Εταιρεία Χριστόφορος Κωνσταντινίδης – Εργοδυναμική Πατρών ΑΤΕ και Μεσόγειος Ανώνυμη Τεχνική Εμπορική Κτηματική Εταιρεία – ΔΤ Μεσόγειος ΑΕ. Και τα τρία ενδιαφερόμενα σχήματα έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία στην κατασκευή έργων ύδρευσης και κατά συνέπεια η επιλογή του αναδόχου θα κριθεί στο ποσοστό της έκπτωσης που προσέφεραν.
Η Intrakat, συμφερόντων οικογένειας Κόκκαλη, κατασκεύασε και έχει αναλάβει τη λειτουργία και τη συντήρηση του διυλιστηρίου και των αγωγών υδροδότησης στο φράγμα Αστερίου. Η Τεχνική Εταιρεία Χριστόφορος Κωνσταντινίδης έχει αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση των διυλιστηρίων ύδρευσης της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη, ενώ η Μεσόγειος έχει υλοποιήσει μεγάλο αριθμό έργων διαχείρισης νερού σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου. Μεταξύ αυτών είναι και η κατασκευή συστήματος διαχείρισης για τον έλεγχο διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης της ΔΕΥΑ Πατρών.
Πηγές της «Π» ανέφεραν ότι αρχικά υπήρξε ενδιαφέρον για το έργο και από την εταιρία Άκτωρ. Ωστόσο, δεν κατάθεσε προσφορά μέσα στην καθορισμένη προθεσμία.
Αρκετή συζήτηση εξακολουθεί να γίνεται για το γεγονός ότι δεν υποβλήθηκε προσφορά από την Μηχανική που είχε αναλάβει τις βασικές εγκαταστάσεις του φράγματος Πείρου – Παραπείρου, οι οποίες έχουν τεθεί σε μερική λειτουργία εδώ και λίγους μήνες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στερείτο πτυχίου της τάξης που ζητούσε η προκήρυξη του διαγωνισμού, κώλυμα το οποίο θα μπορούσε όμως να παρακάμψει εάν «κατέβαινε» στο διαγωνισμό ως κοινοπραξία μαζί με άλλη εταιρία που διαθέτει το απαιτούμενο προσόν (όπως έκαναν και άλλοι συμμετέχοντες).
Οι υπολειπόμενες εργασίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης στα φράγματα Αστερίου και Βαλμαδούρας και την κατασκευή αγωγών υδροδότησης στο φράγμα Αστερίου για το πολεοδομικό συγκρότημα της Πάτρας, τη βιομηχανική περιοχή της πόλης και των δήμων Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας.
Ο ανάδοχος του έργου θα πρέπει να πρέπει να κατασκευάσει τις επεκτάσεις των έργων ύδρευσης των υπόλοιπων οικισμών της βορειοδυτικής Αχαΐας, με την ανέγερση ενιαίου υδραγωγείου και αγωγών μεταφοράς των υδάτων στους οικισμούς και να αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση όλων των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού για χρονικό διάστημα έως και 60 μήνες.
Το εμβληματικό έργο για την Αχαΐα θα συγχρηματοδοτηθεί με 16 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ενώ περίπου 8,5 εκατομμύρια ευρώ έχουν δεσμευθεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, δεδομένου ότι οι υπηρεσίες συντήρησης και λειτουργίας δεν χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

ΠΗΓΗ: Πελοπόννησος