Γιατί κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

Του Joe Walsh

Το Ιράν υποσχέθηκε την Παρασκευή να απαντήσει σε στρατιωτικές απειλές από τις ΗΠΑ αλλά και δεσμεύθηκε να θεωρήσει υπεύθυνους Αμερικανούς αξιωματούχους για τον θάνατο, πέρυσι, του Ιρανού στρατιωτικού Σολεϊμανί. Πρόκειται για ένα ζεύγος ασαφών απειλών που ακολουθούν την αυξανόμενη επιθετική ρητορική και από τις δύο πλευρές, καθώς και την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος στη Μέση Ανατολή.

Τα δεδομένα

-Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε ανάρτησή του την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε πως η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη χτυπήθηκε από ιρανικούς πυραύλους πριν από δύο εβδομάδες (μια κατηγορία που υποστηρίχθηκε από αξιωματούχους του Πενταγώνου), προειδοποιώντας για, ενορχηστρωμένες από την Τεχεράνη, άμεσες επιθέσεις εναντίον των Αμερικανών στο Ιράκ.

-Την Τετάρτη, η αμερικανική πολεμική αεροπορία πέταξε βομβαρδιστικά B-52 στη Μέση Ανατολή, σε μια επίδειξη στρατιωτικής δύναμης με στόχο να αποθαρρύνει πιθανές επιθέσεις.

-Την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών και ο επικεφαλής της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν δήλωσαν πως η χώρα τους είναι έτοιμη να απαντήσει άμεσα εναντίον απειλών, χωρίς όμως να αποσαφηνίζουν τις επιλογές που σκέφτονται.

-Εν τω μεταξύ, το Ιράν δεσμεύθηκε να συνεχίζει να θεωρεί Αμερικανούς αξιωματούχους ως υπεύθυνους για τον θάνατο, πριν από έναν χρόνο, του στρατιωτικού Σολεϊμανί. Οι ΗΠΑ είχαν χαρακτηρίσει τη δολοφονία Σολεϊμανί ως κίνηση μετριασμού των απειλών βίας, αλλά το Ιράν θεωρεί πως πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

Δηλώσεις Αμερικανών και Ιρανών

“Αν πεθάνει έστω και ένας Αμερικανός, θα θεωρήσω το Ιράν υπεύθυνο”, έγραψε στο Twitter την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ.

“Το Ιράν δεν θέλει πόλεμο, αλλά θα προστατεύσει ανοιχτά και ευθέως τα συμφέροντά του”, απάντησε ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Ζαρίφ, την Πέμπτη.

Διχογνωμία

Παρά την ένταση που σημειώνεται, μια σημαντική μερίδα Αμερικανών αξιωματούχων δεν πιστεύει ότι το Ιράν αποτελεί άμεση απειλή, όπως μετέδωσε το CNN. Συγκεκριμένα, ορισμένα στελέχη του Πενταγώνουν πιστεύουν ότι η Τεχεράνη σχεδιάζει χτυπήματα κατά Αμερικανών στο Ιράκ, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι αυτές οι απειλές είναι ανεπιβεβαίωτες.

Η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και Ιράν έχει κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια. Το 2018, ο Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, ενώ επέβαλε κυρώσεις στην Τεχεράνη για τον πυρηνικό εξοπλισμό της. Οι δύο πλευρές μάλιστα ήρθαν πολύ κοντά σε σύγκρουση. Το 2019, στα Στενά του Ορμούζ το Ιράν κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αμερικανικό αεροσκάφος, ενώ οι ΗΠΑ διεξήγαγαν αεροπορικές επιθέσεις σε φιλοϊρανικές παραστρατιωτικές ομάδες του Ιράκ.

Τι αναμένουμε

Ο Τραμπ, μέχρι να αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο, σχεδιάζει να απομακρύνει αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από το Ιράκ, κίνηση που θα συμβάλει στην αύξηση της επιρροής της Τεχεράνης στη χώρα. Εν τω μεταξύ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει πως θέλει να επαναδιαπραγματευτεί την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.