Χρονιά αποφάσεων για το Κυπριακό το 2021

Επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό μέσω άτυπης πενταμερούς διάσκεψης υπό τον ΟΗΕ εντός του ερχόμενου Φεβρουαρίου, με μία συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές στην Κύπρο να φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη.

Την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό μέσω μιας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης υπό τον ΟΗΕ φέρνει η νέα χρονιά στην Κύπρο. Πρόκειται για μια προσπάθεια μεγάλης σημασίας αφού από την έκβαση της θα ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό το κατά πόσον το Κυπριακό πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Έρχεται ξανά η Λουτ

Η πρώτη εξέλιξη αναμένεται να είναι η εκ νέου άφιξη της ειδικής απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες στο νησί, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία θα έχει νέες χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο πλευρών Νίκο Αναστασιάδη και Ερσίν Τατάρ. Σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η κ. Λουτ αναμένεται να ενημερώσει τους ηγέτες ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα συγκαλέσει μια άτυπη πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό, στην οποία θα λάβουν μέρος οι δύο πλευρές στην Κύπρο, οι εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία και ο ΟΗΕ. Η άτυπη πενταμερής αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός Φεβρουαρίου με την ακριβή ημερομηνία να ανακοινώνεται από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα.

Όλα τα σενάρια ανοικτά

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο θα παρακαθίσουν στο τραπέζι της άτυπης πενταμερούς επιδιώκοντας – βάσει τουλάχιστον των δημοσίων δηλώσεων – δύο διαφορετικά πράγματα. Η ε/κ πλευρά επιμένει στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που σταμάτησαν πριν 3 χρόνια στον Κραν Μοντανά, ενώ ο νέος ηγέτης των τ/κ Ερσίν Τατάρ, αλλά και η Τουρκία διαμηνύουν πως η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι πλέον εφικτή, θέτοντας θέμα αλλαγής της βάσης συζήτησης με στόχο την λύση συνομοσπονδίας. Υπό αυτά τα δεδομένα η κατάληξη σε συμφωνία ανάμεσα στις πλευρές μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη, την ώρα που θεωρείται βέβαιο, πως μια ενδεχόμενη νέα αποτυχία θα σημάνει το τέλος του Κυπριακού, όπως το γνωρίσαμε τα τελευταία 45 χρόνια.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

Πηγή: Deutsche Welle