Με ιστορικά ρεκόρ όλων των εποχών ολοκλήρωσαν το “έτος των αναταράξεων”, 2020, οι Dow και S&P 500

Με κέρδη σε ημερήσια βάση και σε ιστορικό υψηλό ολοκλήρωσαν το 2020, ένα από τα πλέον “αλλόκοτα” έτη στην ιστορία των χρηματιστηριακών συναλλαγών, τουλάχιστον στην σύγχρονη εποχή, βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψε σε ημερήσια βάση κέρδη 196,92 μονάδων ή 0,65%, στις 30.606,48 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να κερδίζει 24,03 μονάδες ή 0,64%, στις 3.756,07 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει άνοδο 18,28 μονάδων ή 0,14%, στις 12.888,28. Οι κλάδοι των χρηματοοικονομικών και της κοινής ωφέλειας ηγήθηκαν των κερδών, με άνοδο άνω του 1%.

Για τους Dow και S&P 500, πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, ενώ για τον τεχνολογικό Nasdaq για την καλύτερη απόδοση σε ένα 11μηνο.

Σε επίπεδο έτους, ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 43,6%, ενώ οι S&P 500 και Dow κατέγραψαν άνοδο (και πάλι σε ετήσια βάση) της τάξης του 16,3% και 7,3%, αντίστοιχα.

Μεταξύ των μετοχών που είναι ενταγμένες στον S&P 500, την υψηλότερη απόδοση για το 2020 κατέγραψε εκείνη της Tesla, με άνοδο 743,1%, ακολουθούμενη από εκείνη της Etsy, με απόδοση 301,6%, ενώ ακολουθούν οι μετοχές των Nvidia και Paypal, με απόδοση 121,9% και 116,5%, αντίστοιχα.

Με ιστορικά ρεκόρ όλων των εποχών ολοκλήρωσαν το "έτος των αναταράξεων", 2020, οι Dow και S&P 500

Η εβδομάδα, η οποία κλείνει πρόωρα λόγω της αλλαγής του έτους τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή ήταν μάλλον υποτονική σε επίπεδο όγκου συναλλαγών, κλείνοντας ωστόσο μια χρονιά η οποία δύσκολα θα ξεχαστεί.

Οι δείκτες των αμερικανικών χρηματιστηρίων πραγματοποίησαν “βουτιά” πρωτοφανούς μεγέθους τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, καθώς η επιδημία του κορονοϊού ξέφευγε από την Κίνα και μετατρεπόταν σε παγκόσμια πανδημία. Ο γενικός S&P 500 κατέγραψε την πιο σύντομη καθίζηση της τάξης του 30% στην ιστορία του εκείνη την περίοδο.

Μετά το ναδίρ των τελών Μαρτίου, ωστόσο, και με φόντο την πρωτοφανή παρέμβαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) μέσω της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να στηριχθούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, οι μετοχές ανέκαμψαν εντυπωσιακά και έφτασαν στα σημερινά ιστορικά υψηλά τους.

Η χρονιά των αναταράξεων

Τα κέρδη αυτά ήρθαν παρά τις ισχυρές αναταράξεις στην αγορά, οι οποίες κράτησαν τους επενδυτές σε αγωνία και επιφυλακή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

O S&P 500 έκλεισε με μεταβολή – ανοδική ή πτωτική – τουλάχιστον 1% τις 110 από τις 253 ημέρες συναλλαγών, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 38 ημέρες το 2019. Αυτές οι 110 “δυναμικές στροφές” της αγοράς σε θετική ή αρνητική κατεύθυνση περιελάμβαναν και δύο ράλι άνω του 9% τον Μάρτιο, καθώς και μια ιστορική “βουτιά” 12% τον ίδιο μήνα.

φγδφ
Η μεταβλητότητα άγγιξε πρωτοφανή επίπεδα το 2020

“Για να χρησιμοποιήσουμε μια φράση που μοιάζει πια τετριμμένη, αυτό που συνέβη αυτή τη χρονιά ήταν χωρίς προηγούμενο”, σημειώνει ο Sam Stovall, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην CFRA Research. “Δεν είχαμε ποτέ να αντιμετωπίσουμε κάτι ανάλογο”.

Ο κλάδος της τεχνολογίας αποτέλεσε με διαφορά τον κυρίαρχο μεταξύ εκείνων του S&P 500 για το 2020, ενισχυόμενος κατά άνω του 42% σε ετήσια βάση, καθώς η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο στην ανάγκη να εργάζονται κατ’ οίκον. Η συγκεκριμένη στροφή αύξησε τη ζήτηση για υπηρεσίες cloud και για εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Οι επτά πιο “πολύτιμες” – σε επίπεδο αποτίμησης – εισηγμένες τεχνολογικές εταιρείες στις ΗΠΑ – Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Facebook, Tesla και Nvidia – πρόσθεσαν αθροιστικά στην κεφαλαιοποίησή τους, μέσα στο 2020, 3,4 τρισ. δολάρια.

Ο δε κλάδος των καταναλωτικών προϊόντων μη ευρείας χρήσης σημείωσε άλμα – σε ετήσια βάση – άνω του 30%, με ώθηση από την αύξηση της τάσης για αγορές μέσω Διαδικτύου. Η μετοχή της Amazon εκτινάχθηκε άνω του 76% μέσα στο 2020, ενώ η κεφαλαιοποίηση της Etsy σχεδόν τετραπλασιάστηκε.

“Οι επενδυτές ανασαίνουν με ανακούφιση λόγω της έστω και αργοπορημένης έγκρισης ενός πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης”, τόνισε ο Chris Gaffney, πρόεδρος παγκόσμιων αγορών στην TIAA Bank.  “Επρόκειτο για μια απροσδόκητη χρονιά και θεωρώ ότι, πλέον, ορισμένοι κίνδυνοι οι οποίοι μας απειλούσαν στις αρχές του 2020, δεν υπάρχουν πλέον στον ορίζοντα για το 2021”, πρόσθεσε.

“Μολονότι  η βελτίωση στα στοιχεία για την απασχόληση δεν συνάδει ακριβώς με την αύξηση των περιορισμών λόγω της Covid-19 στις ΗΠΑ, δεν μπορούμε παρά να την θεωρήσουμε αληθή”, σημείωσε ο Thomas Simons, οικονομολόγος – αναλυτής αγοράς χρήματος στην Jefferies, σχετικά με τα σημερινά στοιχεία που έδειξαν πτώση του αριθμού των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες. “Τα στοιχεία ωστόσο για τις ερχόμενες εβδομάδες αναμένεται να είναι ιδιαίτερη αδύναμα, λόγω των ανοδικών τάσεων που καταγράφονται σε σχέση με τον Νοέμβριο, αλλά και της μικρότερης πτώσης των συνεχιζόμενων αιτήσεων που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο”, ανέφερε.

Scott Wren, ανώτερο στέλεχος στρατηγικής διεθνών αγορών στο Wells Fargo Investment Institute, έκανε με τη σειρά του λόγο για ένα 2020 – “χρονιά ευκαιριών”.

“Το χρηματιστήριο πρόσφερε στους επενδυτές διάφορες και πολλές ευκαιρίες να βάλουν σε κίνηση πόρους που είχαν στην άκρη μέσα στο 2020”, τόνισε ο Wren, σε σημείωμά του. “Τα καλά νέα είναι ότι αναμένουμε νέες, επιπρόσθετες ευκαιρίες να παρουσιαστούν εντός του νέου έτους”.

Ώθηση από το πακέτο τόνωσης, ανησυχία για τη μετάλλαξη του κορονοϊού

Το πιο πρόσφατο σκέλος της ανόδου στην αγορά σηματοδοτήθηκε από την ευρεία διανομή εμβολίων κατά της Covid-19, στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου, καθώς και από την τελική έγκριση του νέου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, συνολικού ύψους 900 δισ. δολαρίων, από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, μολονότι τελικώς η “περίεργη” συμμαχία του απερχόμενου προέδρου της χώρας Ντόναλντ Τραμπ με τους Δημοκρατικούς κοινοβουλευτικούς για αύξηση των απευθείας επιχορηγήσεων σε κάθε Αμερικανό από τα 600 δολ. στα 2.000 δολ. μπλοκαρίστηκε τελικώς από τους – κομματικούς συντρόφους του προέδρου – Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου, με επικεφαλής τον γερουσιαστή Μιτς ΜακΚόνελ.

Η ανησυχία για τον κορονοϊό βέβαια δεν υποχωρεί εύκολα, καθώς η τελευταία μετάλλαξη του ιού, που αποκαλείται “βρετανική” καθώς πρωτοεντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, έκανε την έμφάνισή της και στις ΗΠΑ, συγκεκριμένα σε Κολοράντο και Καλιφόρνια.

Βρετανοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η μετάλλαξη φαίνεται να διευκολύνει τη μετάδοση του ιού, καθιστώντας δυσκολότερο τον έλεγχο της εξάπλωσής του. Τα υπάρχοντα εμβόλια, κατά την εκτίμηση αξιωματούχων υγείας ανά τον κόσμο, πάντως, θεωρείται ότι καλύπτουν και την συγκεκριμένη “παραλλαγή” του ιού.

Οι επενδυτές ενσωμάτωσαν στις εκτιμήσεις και τις κινήσεις τους, όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την πορεία των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, που ανακοινώθηκαν σήμερα από τις υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, σε ημερήσια βάση, 25 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 5 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Intel, UnitedHealth και Goldman Sachs, ενώ των απωλειών εκείνες των Boeing, Chevron και Apple.

Μάκρο

Μειωμένος εμφανίστηκε, εξάλλου, για δεύτερη συναπτή εβδομάδα ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26 Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ομοσπονδιακό υπουργείο Εργασίας της χώρας.

Οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 19.000 στις 787.000, αντίθετα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε έρευνα του δικτύου Dow Jones, που προέβλεπαν αύξησή τους στις 828.000. Την προηγούμενη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις είχαν κινηθεί ελαφρώς ανοδικά κατά 3.000, στις 806.000.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, που αφορούν όσους ήδη βρίσκονταν εκτός εργασίας για δύο συναπτές εβδομάδες, υποχώρησαν κατά 103.000 στα 5,219 εκατομμύρια, για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Δεκεμβρίου.

Ο αριθμός των ατόμων ανά τις ΗΠΑ που βρίσκονται ενταγμένοι σε οποιουδήποτε είδους προνοιακό πρόγραμμα για ανέργους υποχώρησε κατά 800.000, στα 19,6 εκατομμύρια.

Ο μέσος όρος των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας για τις τελευταίες 4 εβδομάδες αυξήθηκε κατά 17.750, στα 836.750, υποδεικνύοντας ότι η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ βρίσκεται ακόμη υπό πίεση λόγω των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού.