Καλάβρυτα :Από το 1821, στο 2021 και στα μεγάλα στοιχήματα της τουριστικής ανάπτυξης

Αναμφίβολα, ως περιοχή, κρατά τα σκήπτρα της φετινής χρονιάς. Ο Δήμος Καλαβρύτων καλείται, όχι μόνο να φιλοξενήσει εκδηλώσεις που θα υμνούν και θα αναβιώνουν τα επαναστατικά γεγονότα του 1821, αλλά να μεταφέρει σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο την γέννηση του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα, που οδήγησε στην νέα Ελλάδα.
Ευχής έργον για την δημοτική αρχή του Θανάση Παπαδόπουλου, μέσω της στενής συνεργασίας που ήδη έχει με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και την πρόεδρό της Γιάννα Αγγελοπούλου, είναι να μπορέσει – υγειονομικών συνθηκών επιτρέποντος – να υποδεχθεί μεγάλες προσωπικότητες της διεθνούς «σκακιέρας», κάτι που ήδη έχει προωθήσει, όπως μεταξύ άλλων η πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ως ηγέτη μιας χώρας που διαδραμάτισε ξεχωριστό ρόλο στα χρόνια της αγωνιζόμενης Ελλάδας.
Ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ως θεσμού, θα προσδώσει στο 2021 την αφετηρία και για νέες προοπτικές στην περιοχή, κυρίως στον τομέα του Τουρισμού.
Το νέο έτος αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για τα Καλάβρυτα να διευρύνουν το φάσμα της μεγάλης – πλην όμως εγχώριας – επισκεψιμότητας που γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια. Η προβολή που θα τύχει, ως γενέτειρα της Επανάστασης του 1821, μπορεί να γνωρίσει και την σημερινή της εικόνα, σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό να είναι εκείνο που θ’ αλλάξει άρδην τα δεδομένα της περιοχής, που τώρα ξεχωρίζει πιο πολύ για το Χιονοδρομικό της Κέντρο, την γραφικότητά της και λιγότερο για την ιστορικότητά της.
Έτσι, ο Δήμος Καλαβρύτων, μέσα στο 2021, καλείται να επιτύχει μία σειρά από άλλα αλληλένδετα στοιχήματα.
Λόγω του ρόλου που η περιοχή θα διαδραματίσει στον κεντρικό εορτασμό για τα 200 χρόνια, έχει την ευκαιρία να εντάξει έργα αναπτυξιακά, που για δεκαετίες δεν μπόρεσε να έχει, μέσα από την κεντρική κυβερνητική απόφαση για υψηλά διαθέσιμα κονδύλια χρηματοδότησης και απόλυτη προτεραιότητα σε σχέση με άλλους δήμους της Αχαΐας, της Δυτικής Ελλάδας και της χώρας ολόκληρης.
Μεγάλη σημασία αναμένεται να δοθεί, εντός του 2021, στην διαμόρφωση εκείνων των υποδομών που θα προστατεύσουν το ιδιαίτερο και πολυπροστατευμένο φυσικό περιβάλλον, μέσα από έργα αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών αλλά και ύδρευσης, σε σημεία όπως τα Καλάβρυτα, η Δάφνη, η Κλειτορία, η Λυκούρια, το Σκεπαστό και πολλά άλλα κεφαλοχώρια. Άλλωστε, με τέτοια έργα θα μπορέσει να διαμορφώσει τις συνθήκες κάλυψης ενός πολύ πιο μεγάλου αριθμού επισκεπτών που προσδοκά, μελλοντικά.
Στους βασικούς πυλώνες του 2021, δεν μπορούν να λείπουν και τα λεγόμενα αναπτυξιακά έργα για το Χιονοδρομικό (με πάνω από 20 εκατ. ευρώ) και την Κτηνοτροφία (με απαιτούμενο κονδύλι 2,5 εκατ. ευρώ για αγροτική οδοποιία και μικρά φωτοβολταϊκά πάρκα για μονάδες).
Σε όλα τα παραπάνω, η ανάδειξη του Αρχαίου Κλείτορα, του αθλητισμού και εναλλακτικού τουρισμού στον ποταμό Λάδωνα, η παγκόσμια προβολή του Τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος» στον Χελμό (με Πλανητάριο) και οι οδικές συνδέσεις με Πάτρα και Κορινθία, ολοκληρώνουν το πλάνο των δύσκολων, αλλά καθοριστικών παρεμβάσεων της ξεχωριστής ορεινής περιοχής. Δ.Τ