Δυτική Αχαΐα: Το νερό και το «χρυσό» δώρο του 2021 για ανθρώπους και γη

Το νερό, σε αφθονία και σε καλή ποιότητα, θα είναι το αγαθό που θα κάνει «ποδαρικό» για το 2021, στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας. Ήταν άλλωστε – και όχι πως δεν θα παραμείνει επί μακρόν – ο πιο μεγάλος «βραχνάς» της περιοχής, όχι μόνο για να δροσίσει17.000 νοικοκυριά, αλλά και για να ποτίσει χιλιάδες στρέμματα της εύφορης γης του αχαϊκού κάμπου.
Οι ενέργειες που προηγήθηκαν από την δημοτική αρχή του Σπύρου Μυλωνά, οδηγούν σε ένα καλύτερο 2021, που θα έχει αρωγό την χρήση του πολύ μεγάλου έργου, των τελευταίων δύο δεκαετιών, αυτό της υδροδότησης από το Φράγμα Πείρου – Παραπείρου.
Το νερό από αυτό, σε Ωλενία και κυρίως σε Δύμη, δεν θα κάνει όμως, από μόνο του, εύκολη τη νέα χρονιά για τον Δήμο.
Η ΔΕΥΑ Δυμαίων, η οικονομική της εξυγίανση (4 εκατ. ευρώ χρέη) είναι το πρώτο τη τάξει στοίχημα των διοικούντων και τεράστιο εμπόδιο την αλλαγή της νοοτροπίας του «δεν πληρώνω ή παρανόμως ποτίζω» από μεγάλο μέρος του τοπικού πληθυσμού.
Παράλληλο ζητούμενο, το ίδιο δύσκολο αλλά καθοριστικό βήμα, που επίσης εντός του νέου έτους θα κριθεί κατά πολύ, έχει κοινή «ρίζα» αλλά διπλή κατεύθυνση.
Η άρδευση της Δυτικής Αχαΐας από τον Πηνειό, μέσω επέκτασης της Διώρυγας, διανοίγεται μπροστά ως σωτήρια, αφού θα έρθει να απαντήσει στην λειψυδρία, που απειλεί την φυτική πλουτοπαραγωγή. Το 2021 θα αποδειχθεί η αφετηρία θετικών εξελίξεων για το μεγάλο έργο, το οποίο και θα οδηγήσει, μέσα στα επόμενα χρόνια, στην τροφοδότηση επιπλέον 200.000 στρεμμάτων που σήμερα παραμένουν ανεκμετάλλευτα.
Η ύδρευση του Λαρισού, επίσης με νερά του Πηνειού, αλλά μέσω του Διυλιστηρίου Αμαλιάδας (με 12 εκατ. ευρώ), επίσης έρχεται μέσα στο 2021 ως προστιθέμενη αξία, σε μία περιοχή που απειλείται με κορεσμό και ασύμφορη καλλιέργεια τοπικών προϊόντων.
Η Δυτική Αχαΐα έχει όμως και αλλού στραμμένο το βλέμμα της. Στις υποδομές εκείνες που μόνο θετικά μπορούν να την επηρεάσουν.
Η κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου δεν μπορεί να διαφύγει του συνεχούς ενδιαφέροντος των τοπικών αρχών. Η σταδιακή παράδοση οδικών τμημάτων εξαιρετικά θα λειτουργήσει για τον τόπο, ασχέτως εάν επιδιώκεται η απόκτηση Κόμβου στην Αχαγιά, αλλά και οδική σύνδεση με το πολυπρόσωπο και πολλά υποσχόμενο Αεροδρόμιο του Αράξου.
Για τρία ακόμα ιδιαίτερα ζητήματα, θα φανεί φέτος, αν και γι’ αυτά θα είναι πράγματι η χρονιά τους.
Οι αναπλάσεις του υπόλοιπου κέντρου της Αχαγιάς, με επιπρόσθετες αισθητικές παρεμβάσεις, του γραφικού ψαροχωρίου και λιμανιού των Αλυκών και της αναξιοποίητης παραλιακής ζώνης από εκεί μέχρι τα Νιφορέικα, θα μετατρέψει την ενιαία και σίγουρα από τις μεγάλες παράκτιες ζώνες (από Αλισσούς μέχρι Καλογριά) σε μία από τις πιο ιδιαίτερες.
Η μετατροπή του παλιού ΑΣΟ της Κ. Αχαΐας, σε Πολυχώρο εκδηλώσεων και πολιτισμού, το νέο Δημαρχείο και η αποπεράτωση (ως έναν σημείο) του περικαλλούς νέου ναού του Πολιούχου Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, συμπληρώνουν το «παζλ» του 2021.
Δ.Τ