Αχαΐα: Οι σειρήνες που ακούσαμε μέσα στο 2020 – Τα συμβάντα σε ΕΛΑΣ – Πυροσβεστική – Λιμενικό

Με πληθώρα συμβάντων και καταγραφή σημαντικών επιτυχιών από τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, της Πυροσβεστικής και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών, έκλεισε το 2020. Η «Π» σας παραθέτει τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που πέρασε.

 

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

 

> Στις 4 Ιανουαρίου συνελήφθησαν οι δράστες τεσσάρων ένοπλων ληστειών σε βενζινάδικα, πρακτορείο ΟΠΑΠ και σε πολίτη, από την ασφάλεια Πατρών. Πέρασαν χειροπέδες σε 21χρονο και 23χρονο.
> Στις 9 Ιανουαρίου εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωσης 80 απατών και πλαστογραφιών που δρούσε σε όλη την Ελλάδα σε βάρος επιχειρηματιών και πολιτών. Ενας εκ των τριών ηγετικών μελών συνελήφθη στην Κάτω Αχαΐα, από αστυνομικούς της Ασφάλειας Πατρών. Το παράνομο περιουσιακό όφελος ξεπέρασε τις 140.000 ευρώ, ενώ είχαν αποπειραθεί να αφαιρέσουν περισσότερες από 325.000 ευρώ
> Στις 18 Ιανουαρίου εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείτο σε ληστείες και κλοπές σε σπίτια, καταστήματα, πρατήρια υγρών καυσίμων, φαρμακεία, πρακτορεία ΟΠΑΠ και ΔΕΚΟ, στην Αιγιάλεια και στην Πάτρα από τον Δεκέμβριο του 2017 αποκομίζοντας όφελος, που ξεπέρασε τις 315.00ευρώ. Οι αστυνομικοί εξιχνίασαν 67 υποθέσεις.
Στις 24 Ιανουαρίου τρεις δράστες ανατινάζουν χρησιμοποιώντας συσκευή αερίου το ΑΤΜ του σούπερ μάρκετ Ανδρικόπουλος στην οδό Δημοκρατίας στην Οβρυά. Η λεία τους ανέρχεται στις 60.000 ευρώ
Στις 3 Φεβρουαρίου οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Πατρών βάζουν χειροπέδες σε 40χρονο ιδιοκτήτη φανοποιείου στο Σούλι Πατρών για ανθρωποκτονία. Πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα έναν 41χρονο γείτονα του.Το θύμα είχε διαρρήξει την επιχείρηση του δράστη και είχε προκαλέσει φθορές.
Στις 15 Φεβρουαρίου συνελήφθη 59χρονη αλλοδαπή, ως μέλος συμμορίας που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες με τη μέθοδο των «μαϊμού» τροχαίων. Μαζί με συνεργούς της απέσπασαν 20.000 ευρώ από ηλικιωμένη.
> Στις 16 Μαρτίου εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που για διάστημα 10 μηνών είχε διακινήσει πάνω από 31 κιλά κάνναβης στην Αχαΐα, αποκομίζοντας 93.000 ευρώ. Το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Πάτρας συνέλαβε πέντε μέλη ανάμεσα και τους και μια γυναίκα, στα Σελιανιτίκα.
> Την 1η Απριλίου σημειώθηκε διάρρηξη και κλοπή χρηματοκιβωτίου των ΕΛΤΑ Διακοπτού. Οι δράστες μετέβησαν με κλεμμένο αυτοκίνητο στο υποκατάστημα και αφού διέρρηξαν την κεντρική είσοδο, έκλεψαν το χρηματοκιβώτιο που περιείχε 20.963 ευρώ, γραμματόσημα αξίας 2.492 ευρώ και ΣΚΡΑΤΣ, αξίας 300 ευρώ. Οι δράστες έκαψαν το ΙΧ, ενώ το χρηματοκιβώτιο βρέθηκε κατεστραμμένο σε χωράφι σε παράδρομο στη ΝΕΟ Πατρών – Αθηνών. Στις 24 Σεπτεμβρίου η Ασφάλεια Πατρών τους συνέλαβε σε περιοχές της Κορινθίας (δυο άνδρες και δυο γυναίκες).
> Στις 16 Ιουλίου συνελήφθησαν, σε Πάτρα και Σύρο, ο αλλοδαπός αρχηγός και ένα μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, που ενέχεται στη διάπραξη κλοπών σκαφών και εξωλέμβιων μηχανών.
> Στις 5 Σεπτεμβρίου πέντε ένοπλοι κουκουλοφόροι με καλάσνικοφ ανατινάζουν και τα 3 ΑΤΜ εντός του σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης στην Περιβόλα Πατρών. Αφαίρεσαν 242.000 ευρώ, ενώ πίσω τους, άφησαν άλλες 50.000 ευρώ. Η επιχείρηση διήρκεσε 8 λεπτά.
> Στις 7 Σεπτεμβρίου εντοπίστηκε χασισοφυτεία στη Λαμπόκα Καλαβρύτων. Συνελήφθησαν δυο άνδρες. Κατασχέθηκαν 91 δενδρύλλια κάνναβης, το ύψος των οποίων έφτανε τα 3 μέτρα. Το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος, το οποίο θα αποκόμιζαν εκτιμάται στις 150.000 ευρώ.
> Στις 19 Σεπτεμβρίου καταγράφεται ληστεία με δολοφονία ηλικιωμένου στο Μονοδένδρι Πατρών. Οι δράστες εισέβαλλαν στο σπίτι του και αφού τον κακοποίησαν άγρια καταφέρνοντας του σοβαρά τραύματα χτυπώντας στο κεφάλι με ξύλινο ρόπαλο, τον εγκατέλειψαν. Τα ίχνη γενετικού υλικού και η αξιοποίηση στοιχείων οδήγησαν στις 4 Οκτωβρίου, στη σύλληψη 4 ατόμων, από την Ασφάλεια Πατρών στην Κάτω Αχαΐα. Ο ηλικιωμένος μετά από 10ημερη νοσηλεία κατέληξε στο Νοσοκομείο.
> Στις 25 Σεπτεμβρίου αποκαλύπτεται χασισοφυτεία μαμούθ στο Καρούσι Καλαβρύτων. Εντοπίζονται σε δύσβατη περιοχή κοντά στον ποταμό Σελινούντα 710 δενδρύλλια κάνναβης ύψους μέχρι 2,5 μέτρων. Τα υπολογιζόμενα παράνομα κέρδη, σε περίπτωση τελικής διάθεσης των προϊόντων κάνναβης, υπολογίζονται σε 1.5 εκ ευρώ.
> Στις 11 Οκτωβρίου στον Αλισσό συνελήφθησαν τέσσερα μέλη συμμορίας – ανάμεσα τους και δυο ανήλικοι – που διέπρατταν κλοπές μοτοσυκλετών από περιοχές της Πάτρας.
> Στις 26 Οκτωβρίου σημειώνεται ένοπλη ληστεία στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στα Βραχνέικα. Οι δράστες με την απειλή πιστολιού άρπαξαν 500 ευρώ από το ταμείο και τράπηκαν σε φυγή με μηχανή.
> Στις 17 Νοεμβρίου εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κλοπές σε οικίες στην Πάτρα. Οι δράστες αναρριχούνταν σε διαμερίσματα α΄και β΄ ορόφου και εισέρχονταν σε αυτά αφού παραβίαζαν μπαλκονόπορτες. Η λεία των τεσσάρων συλληφθέντων, ανέρχεται στις 402.380 ευρώ (χρήματα, κοσμήματα κλπ). Από την Ασφάλεια Πατρών εξιχνιάστηκαν 18 περιπτώσεις.
> Την 1η Δεκεμβρίου εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που ενέχεται σε ληστείες και κλοπές σε οικίες στην Αιτωλοακαρνανία, με τη συμμετοχή τριών Πατρινών. Ο εγκέφαλος είναι έγκλειστος στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου. Συνολικά συνελήφθησαν από την Ασφάλεια Πατρών 9 άτομα. Είχαν διαπράξει 7 ληστείες και 26 κλοπές με θύματα κυρίως ηλικιωμένους και αλλοδαπούς εργάτες γης. Η λεία τους ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.
> Στις 13 Δεκεμβρίου συνελήφθησαν 29 άτομα σε σπίτι στη Ροδοδάφνη Αιγίου, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αιγιαλείας σε συνεργασία με αστυνομικούς της ΟΠΚΕ της Ασφάλειας Πατρών, την ώρα που έπαιζαν ζάρια σε αυτοσχέδια μπαρμπουτιέρα. Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 900 ευρώ, ενώ στους συλληφθέντες επιβλήθηκαν και πρόστιμα για την παραβίαση των μέτρων για τον covid-19.
> Στις 17 Δεκεμβρίου οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Πατρών συλλαμβάνουν επ αυτοφώρω 17 άτομα στην Πάτρα σε παράνομη χαρτοπαικτική λέσχη στο υπόγειο καφενείου στην περιοχή της Αγίας Σοφίας Πατρών. Επιβλήθηκαν πρόστιμα για την παραβίαση των μέτρων για τον κορονοϊό.
> Στις 28 Δεκεμβρίου συλλαμβάνεται 28χρονος κομμωτής ως διακινητής ναρκωτικών ουσιών.
> Στις 29 Δεκεμβρίου συλλαμβάνεται οδηγός ταξί για διακίνηση ναρκωτικών. Στο σπίτι του οι αστυνομικοί βρίσκουν μισό κιλό χασίς και μικροποσότητα κοκαΐνης.

 

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
>Στις 23 Απριλίου, νεκρά ανασύρονται δυο ηλικιωμένα αδέλφια, 80 και 83 ετών όταν εκδηλώθηκε φωτιά στο σπίτι τους, στο χωριό Βάλτα Καλαβρύτων.
> Στις 25 Αυγούστου ισχυρές επίγειες και πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες, στη φωτιά που εκδηλώθηκε στην Ανω Καλλιθέα Πατρών. Στην επιχείρηση συμμετείχαν 64 πυροσβέστες, με 4 ομάδες πεζοπόρων, και 18 οχήματα και από αερός 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.
> Στις 16 Σεπτεμβρίου το βράδυ ξεσπά φωτιά στην περιοχή της Βούντενης Πατρών. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης και αποφασίζεται η εκκένωση σπιτιών

 

ΛΙΜΕΝΙΚΟ
> Στις 2 Φεβρουαρίου εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας που διακινούσε από το λιμάνι της Πάτρας, μετανάστες προς την Ιταλία. Σε επιχείρηση του Κεντρικού Λιμεναρχείου που οργάνωσε στο Ρίο σε σπίτια συνελήφθησαν 8 αλλοδαποί διακινητές και εντοπίστηκαν 22 μετανάστες. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν ο αρχηγός και ο υπαρχηγός της οργάνωσης.
> Στις 28 Αυγούστου εντοπίζεται φορτίο 105 κιλών κοκαΐνης, σε φορτηγό μετά από έλεγχο των λιμενικών στο λιμάνι της Πάτρας. Τα ναρκωτικά, βρήκε στην καμπίνα του οδηγού, εκπαιδευμένος σκύλος και συνελήφθη 63χρονος. Είναι η μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών που έχει ποτέ κατασχέσει το Λιμενικό σε λιμάνι της Ελλάδας. Η εκτιμώμενη αξία κυμαίνεται από 3 έως 5,1 εκ. ευρώ.

 

Της ΜΑΡΙΑΣ Κ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

 

papagian@pelop.gr