Μεικτή εικόνα στην Ασία – Κλειστές οι αγορές σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα

Μεικτά πρόσημα σημειώνονται στην τελευταία ημέρα του έτους στα ασιατικά χρηματιστήρια καθώς ορισμένες αγορές κλείσανε νωρίτερα ενώ άλλες παρέμειναν κλειστές λόγω παραμονής της Πρωτοχρονιάς.

Ειδικότερα, στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai composite κερδίζει 1,72% και ο Shenzhen component προσθέτει 1,81%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύθηκε κατά 0,45%.

Στα μάκρο, η Κίνα ανακοίνωσε πως η εργοστασιακή της δραστηριότητα επεκτάθηκε τον Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα, ο επίσημος PMI μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 51,9 μονάδες τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, εν συγκρίσει με τις 52 μονάδες που εκτιμούσαν οι αναλυτές σύμφωνα με το Reuters. Πρόκειται για μικρή μείωση σε σχέση με τις 52,1 μονάδες του Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν την Τετάρτη σε επενδυτική συμφωνία η οποία θα παρέχει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μεγαλύτερη πρόσβαση στις κινεζικές αγορές.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έκλεισε με απώλειες 1,43%.

Σημειώνεται πως οι αγορές σε Αυστραλία και Χονγκ Κονγκ έκλεισαν νωρίτερα σήμερα λόγω Πρωτοχρονιάς ενώ οι αγορές σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.

Στο μέτωπο του κορονοϊού, το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca έλαβε έγκριση την Τετάρτη για επείγουσα χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε σχέδια την Τετάρτη για την επιβολή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Αγγλία καθώς το νέο στέλεχος του ιού εξαπλώνεται ραγδαία σε ολόκληρη τη χώρα.