Χρυσός: Οδεύει προς το καλύτερο έτος σε διάστημα 10ετίας στις πλάτες του δολαρίου

Ο χρυσός οδεύει προς τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο σε διάστημα μιας δεκαετίας έπειτα από ένα ταραχώδες έτος, με τα κέρδη αυτού του μήνα να βρίσκουν στήριξη στην πτώση του δολαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2018. Το ασήμι με τη σειρά του έχει κάνει άλμα σχεδόν 50% το 2020.

Το κίτρινο μέταλλο αναρριχήθηκε σε επίπεδο-ρεκόρ τον Αύγουστο, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια εν μέσω πανδημίας. Η άνοδος υποστηρίχθηκε από τα άνευ προηγουμένου κύματα νομισματικής στήριξης, συμπεριλαμβανομένου αυτού από την Federal Reserve, το οποίο πυροδότησε ανησυχίες για σοβαρή υποτίμηση του δολαρίου.

Ο χρυσός, ο οποίος τυπικά δεν προσφέρει τόκο, επωφελήθηκε καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια κοντά στο μηδέν και αγόραζε ομόλογα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε μήνα. Αυτό βοήθησε στο να οδηγηθούν τα πραγματικά επιτόκια -τα οποία αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό- πολύ κάτω από το μηδέν. Υπό την ηγεσία του Jerome Powell, η Fed έστειλε σήμα ότι η υπερβολικά χαλαρή πολιτική της θα διατηρηθεί το 2021.

“Οι καταλύτες της ανόδου του χρυσού -το ασθενέστερο δολάριο και τα χαμηλά πραγματικά επιτόκια- είναι πιθανό να προσφέρουν στήριξη” ακόμη και μετά τη διανομή των εμβολίων σε όλο τον κόσμο, σχολιάζει ο αναλυτής της Oversea-Chinese Banking, Vasu Menon. “Με τη στάση ‘χαμηλά και για καιρό’ της Fed, είναι πολύ νωρίς να εγκαταλείψουμε τον χρυσό”.

Ο χρυσός άμεσης παράδοσης υποχωρεί 0,3% στα 1.888,99 δολάρια ανά ουγγιά σήμερα το πρωί στη Σιγκαπούρη. Από τις αρχές του μήνα ενισχύεται 6,3%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη 24,5%, μπαίνοντας σε τροχιά για τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2010.

Για το 2021, ορισμένες τράπεζες εκτιμούν ότι το παραδοσιακό καταφύγιο ίσως δυσκολευτεί να διατηρήσει τα κέρδη του. Ο χρυσός και άλλα πολύτιμα μέταλλα ενδέχεται να δεχτούν πιέσεις το επόμενο έτος καθώς οι αγορές θα επανέλθουν στο φυσιολογικό και οι καμπύλη αποδόσεων θα γίνει πιο απότομη.