Βασιλακόπουλος για lockdown: Αν τα ανοίξουμε όλα δεν θα ξέρουμε από πού ήρθε η επιβάρυνση στα κρούσματα

Για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία αλλά και το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας μίλησε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Σχετικά με τις εξελίξεις στα εμβόλια και συγκεκριμένα για την έγκριση του εμβολίου της Οξφόρδης, ο κ.Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν χρειάζεται βαθιά κατάψυξη, οπότε θα μεταφέρεται πιο εύκολα και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε πως υπάρχει πτωτική τάση στα κρούσματα συμπλήρωσε δε όμως πως υπάρχει ακόμα πίεση στο σύστημα. Όπως μάλιστα επεσήμανε, η κινητικότητα των εορτών θα αποτυπωθεί στα κρούσματα των επόμενων εβδομάδων.

Επομένως, «αν στις 7 Ιανουαρίου πάμε να ξεκινήσουμε δεν θα έχουμε εικόνα αποτυπωμένη πλήρως του τι έγινε κατά την περίοδο των εορτών», όπως εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος για το άνοιγμα των σχολείων, του λιανεμπορίου και άλλων δραστηριοτήτων. Σχετικά με το αν το άνοιγμα των σχολείων θα αφορά όλες τις βαθμίδες, ο καθηγητής εξέφρασε την άποψη πως ό,τι ισχύσει για την παιδεία θα πρέπει να ισχύσει οριζόντια.

«Νομίζω ότι είναι λίγο πρόωρο να τα ανοίξουμε όλα τότε, διότι όταν δούμε την επιβάρυνση που θα υπάρχει σίγουρα και εξαιτίας των εορτών και επειδή θα πηγαίνουμε σε πιο βαθύ χειμώνα, δεν θα ξέρουμε ποιο έφταιγε. Δεν θα ξέρουμε ποια δραστηριότητα προκάλεσε το πρόβλημα, έτσι ώστε να αφήσουμε τις άλλες ελεύθερες», είπε.

Η Ελλάδα κατάφερε να είναι σε πολύ καλή θέση στην Ευρώπη. Είμαστε πράσινοι στο ποσοστό θετικών δειγμάτων, είπε ο κ. Βασιλακόπουλος, ωστόσο, συνέστησε να δείξουμε κουράγιο και πολλή προσοχή τους επόμενους τρεις μήνες.