Σχολεία: Προς «πρώτο κουδούνι» 8 ή 11 Ιανουαρίου – Τη Δευτέρα οι αποφάσεις

Με το βλέμμα στραμμένο στην πρώτη Δευτέρα του 2021 βρίσκονται γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί, καθώς τότε θα αποφασιστεί η ημερομηνία επανέναρξης της δια ζώσης λειτουργίας των μαθημάτων στα σχολεία. Δεδομένη είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία, ωστόσο όλα θα κριθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών.

 

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ειδικών με την παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, δεν ελήφθη καμία οριστική απόφαση, καθώς οι επιστήμονες δεν συμφώνησαν πότε πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία και ζήτησαν να έχουν και τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών για να λάβουν την τελική τους απόφαση. Σε δηλώσεις μετά την τηλεδιάσκεψη για τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών η κ. Β. Παπαευαγγέλου είπε ότι θα εμβολιαστούν σύμφωνα με την προτεραιοποίηση που έχουμε κάνει στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

 

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 ή εάν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση μεταξύ βαθμίδων, είπε ο κ. Πέτσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα των ειδικών ήταν θετικοί ως προς το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου, την ημέρα δηλαδή που το υπουργείο Παιδείας είχε την πρόθεση να ανοίξει τα σχολεία αν λάβει το «πράσινο φως» από τους ειδικούς.

 

Δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο ολιγοήμερης μετάθεσης της έναρξης των δια ζώσης μαθημάτων καθώς σ συζητήθηκε και ως ημερομηνία η 11η Ιανουαρίου.

 

Εντονα συζητήθηκε και το σενάριο να ανοίξουν αρχικά τα δημοτικά, εάν τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι καλά μετά την Πρωτοχρονιά και στη συνέχεια, περίπου 15 μέρες αργότερα, να ακολουθήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια. Σε ό,τι αφορά στους μεγαλύτερους μαθητές το θέμα έγκειται στην κοινωνικότητα των μαθητών μετά το σχολείο. Η πιο επιφυλακτική ομάδα ειδικών πιστεύει πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας δεν το επιτρέπουν, ενώ το άνοιγμα των σχολείων θα φέρει και αύξηση κινητικότητας στους δρόμους και στις πλατείες.