Οριακές μεταβολές για το Χρηματιστήριο στο φίνις του έτους

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Συνεδρίαση σταθεροποίησης και ήπιων μεταβολών ήταν η σημερινή στο χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να κλείνει όμως για δεύτερη διαδοχική ημέρα πάνω από τις 805 μονάδες, ένα επίπεδο που θα αποδειχθεί κομβικό στη νέα χρονιά.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,02% στις 809,22 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 803,11 μονάδων (-0,76%) και 812,70 μονάδες (+0,43%). Ο τζίρος ανήλθε στα 58,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,3 εκατ. τεμάχια.

Οριακές μεταβολές για το Χρηματιστήριο στο φίνις του έτους

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,15%, στις 1.936,38 μονάδες, ενώ στο +0,29% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.093,44 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,51% στις 518,86 μονάδες.

Το διήμερο πριν την τελευταία “βραχύτερη” συνεδρίαση του έτους το ΧΑ επέλεξε τη συσσώρευση και τη διατήρηση των επιπέδων και όχι ένα year end rally, όπως ανέμεναν αρκετοί αναλυτές. Η εκρηκτική άνοδος της Δευτέρας όμως ήταν αρκετή ώστε να μπουν οι βάσεις για μια κίνηση πάνω από το επίπεδο των 800 μονάδων.

Πάντως, μετά από πολλές… συγκινήσεις, το ΧΑ κλείνει τη χρονιά στο -11,7%, με τις μικρότερες δυνατές βέβαια απώλειες, εάν αναλογιστεί κανείς ότι στις 17 Μαρτίου 2020 ο γενικός δείκτης “έγραφε” 469 μονάδες, με πτώση πάνω από 48% από τις αρχές του έτους. Το ακόμη χειρότερο ήταν ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος βρέθηκε ακόμη και στις 221 μονάδες, από τις 885 μονάδες που άρχισε τη χρονιά. Σαφώς βέβαια οι ημέρες πριν την εκπνοή του έτους δεν μπορούν να είναι ενδεικτικές των προθέσεων για το επόμενο δωδεκάμηνο, οι οποίες λίγο έως πολύ φάνηκαν τον Νοέμβριο, ωστόσο, οι προσδοκίες για ένα κλείσιμο κοντά στα επίπεδα της έναρξης δείχνει ανέφικτο.

Η παραμονή του γενικού δείκτη σε ένα εύρος 30-40 μονάδων τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά και η αδυναμία που δείχνουν αρκετοί δεικτοβαρείς του τίτλοι να διαπεράσουν σημαντικές αντιστάσεις “μαρτυρούν” τη διάθεση ότι η εγχώρια επενδυτική κοινότητα αναμένει νέους καταλύτες για να μπορέσει να συνεχίσει την ανοδική της αντίδραση. Και αυτοί οι καταλύτες το πιθανότερο να ξεδιπλωθούν τους επόμενους μήνες, συγκρατώντας προς ώρας τις όποιες αγοραστικές δυνάμεις που υπάρχουν.

Έτσι, η επόμενη ημέρα σαφώς και περιλαμβάνει τη διαχείριση των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης, με την κυβέρνηση να επιταχύνει ορισμένες διαδικασίες. Και αν όντως η επιταχυνθούν τα έργα που σχετίζονται με τα εν λόγω κεφάλαια, η αγορά σταδιακά θα υλοποιεί την ταχύτερη επαναφορά στην ομαλότητα της οικονομίας.

Την ίδια ώρα σε περίπτωση που και οι διεθνείς εξελίξεις το ευνοήσουν, σταδιακά ο γενικός δείκτης, σε περίπτωση που διατηρήσει τις 800 μονάδες, θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις να κινηθεί προς την  περιοχή των 835-845 μονάδων. Με ένα σκαλοπάτι πριν, στις 820 μονάδες, εκεί θα συναντήσει την πρώτη σημαντική περιοχή, την οποία και θα πρέπει να διαπεράσει αποφασιστικά.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι άνω του 1% απώλειες σε Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Alpha Bank και Eurobank έγειραν το τελικό πρόσημο του γενικού δείκτη σε αρνητικά εδάφη, ενώ σε αυτό συνέβαλαν και η ήπια πτώση σε Coca Cola, Jumbo, Aegean, Motor Oil, ΟΤΕ και ΓΕΚ Τέρνα. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ.

Στον αντίποδα, μεγάλες στηρίξεις έδωσαν οι Φουρλής, Λάμδα και Πειραιώς, οι οποίες σημείωσαν κέρδη που ξεπέρασαν το 2%, με τον Ελλάκτωρ να κλείνει στο +1,50% και τον Σαράντη στο +1,09%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Titan, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ και Εθνική.