Ινδία: Συνωστισμός στο Ταζ Μαχάλ από χιλιάδες επισκέπτες

Αυξήθηκε ο αριθμός των επισκεπτών στο μνημείο σε 15.000 την ημέρα – Φόβοι για νέα αύξηση κρουσμάτων

Χιλιάδες τουρίστες, πολλοί εξ αυτών χωρίς να φορούν μάσκα, συνέρρευσαν στο Ταζ Μαχάλ, μετά την αύξηση του αριθμού των επιτρεπόμενων επισκεπτών σε 15.000 την ημέρα.

Έξω από τα εκδοτήρια επικράτησε συνωστισμός, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για νέα αύξηση των κρουσμάτων.

Η Ινδία αύξησε τον αριθμό των επισκεπτών στο μνημείο Ταζ Μαχάλ παρά τις προειδοποιήσεις των αρμοδίων. Το μαυσωλείο του 17ου αιώνα, ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ινδίας, είχε κλείσει τον Μάρτιο, αφότου η κυβέρνηση επέβαλε lockdown για να ανακόψει τη διασπορά του νέου κορωνοϊού.

Τον Σεπτέμβριο, που το μνημείο άνοιξε και πάλι, οι επισκέπτες είχαν επιτραπεί υπό αυστηρούς όρους. Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες, αυξήθηκαν όσοι θέλησαν να βρεθούν στο σημείο, με τους αρμόδιους να επιτρέπουν 10.000 τουρίστες την ημέρα.

«Το όριο αυξήθηκε σε 15.000 εισιτήρια την ημέρα, προκειμένου κάθε τουρίστας να μπορεί να αγοράσει ένα εισιτήριο και να θαυμάσει το μνημείο», δήλωσε ο αρχαιολόγος Βάσαντ Κουμάρ Σουαρνκάρ.

Αξιωματούχοι προειδοποίησαν χθες ότι ο συνωστισμός στα τουριστικά αξιοθέατα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού, δεδομένης και της ανησυχίας για την ανίχνευση και στην Ινδία του νέου και πιο μολυσματικού στελέχους του κορωνοϊού από τη Βρετανία.

Η Ινδία καταγράφει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων Covid-19 στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, ενώ σχεδόν 148.500 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη νόσο.