Ν. Παπαδημάτος: «Η τελευταία στιγμή και το φαγοπότι»

«Πρέπει να μπουν κανόνες στον αθλητισμό. Δεν μπορεί ο καθένας από εμάς με 20 άτομα και μία γειτονιά, να φτιάχνει από μία ομάδα. Αποδυναμώνονται οι τοπικές κοινωνίες», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΔ του ΠΕΑΚ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πάτρα Ενωμένη», Νίκος Παπαδημάτος στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Π».
Άρα θεωρείτε ότι η δημιουργία του Μητρώου της ΓΓΑ ήταν κάτι απολύτως αναγκαίο;
«Έπρεπε να υπάρχει, όχι να γίνει. Οταν βλέπεις ότι τα αναγνωρισμένα σωματεία και τα μόνιμα, είναι το 1/10 απ΄ αυτά που υπάρχουν, τότε κάτι συμβαίνει».
Σας ρωτάω γιατί είναι πολλοί εκείνοι που έχουν κατηγορήσει τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λ. Αυγενάκη, ότι το έκανε για να βάλει χέρι στις Ομοσπονδίες. Για να μπορέσει να επέμβει προκειμένου να εκλεγούν διοικήσεις στηριζόμενες από την Πολιτεία…
«Καμία κυβέρνηση και κανένας υφυπουργός δεν έχει λόγο να επέμβει στις Ομοσπονδίες. Του πέφτει όμως λόγος να κάνει τις Ομοσπονδίες να λειτουργούν σωστά. Δεν μπορεί σ’ αυτή τη χώρα ό,τι υπάρχει να το βρίζουμε και ότι πάει να αλλάξει να το καταγγέλλουμε. Δεν μπορεί εκατοντάδες σωματεία – σφραγίδα και στην ουσία αθλητισμό να κάνουν λίγα. Τουλάχιστον έτσι μπορούν οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, να έχουν την ελάχιστη ηθική ικανοποίηση ότι αυτό που κάνουν, το κάνουν μέσα σε ένα υγιές πλαίσιο».
Επειδή είστε ο άνθρωπος του Λ. Αυγενάκη στην Πάτρα, για ποια θέματα θέλει να ενημερώνεται κυρίως όσον αφορά την περιοχή μας;
«Με τον κ. Αυγενάκη γνωρίζομαι πολλά χρόνια. Ενας υπουργός έχει μπροστά του όλη την Ελλάδα και ίσως κάποιες περιοχές να έχουν κάποια προτεραιότητα. Σ’ αυτές της περιοχές είναι και η Πάτρα, γιατί είναι η τρίτη πόλη της Ελλάδας. Αρα, στο πλαίσιο του προγραμματισμού του έχουμε προτεραιότητα. Από την πλευρά μας, η ενημέρωση αφορά τις δραστηριότητες του ΠΕΑΚ και φυσικά η ανακατασκευή του κολυμβητηρίου της Αγυιά και η ενεργειακή αναβάθμιση του “Τόφαλος”, που για εμάς αποτελούν την αιχμή του δόρατος.
Το αντιμετωπίζει ως προσωπικό του στοίχημα το θέμα του κολυμβητηρίου της Αγυιάς;
«Κοιτάξτε, για να ευλογήσω και τα γένια μου είναι κάτι που το ξεκίνησα εγώ προσωπικά. Ο λόγος ήταν συναισθηματικός. Εχω μεγαλώσει εκεί και εκεί μένω. Με πονούσε. Επρεπε αυτή η θλιβερή εικόνα στην είσοδο και την έξοδο της πόλης να εξαφανιστεί. Είμαστε ευτυχείς που βρήκαμε συμπαραστάτες τον υφυπουργό και τον κ. Φαρμάκη. Θα ολοκληρωθεί το έργο».
Πότε υπολογίζετε να ολοκληρωθεί;
«Η ανάθεση μελέτης θα γίνει μέσα σε τρεις μήνες, μετά τρεις με έξι μήνες και μέσα στο καλοκαίρι με αρχές φθινοπώρου θα γίνει ο διαγωνισμός για την ανάθεση. Το ευχάριστο είναι πώς πρόκειται για ένα έργο που δεν θέλει πολύ χρόνο. Εφόσον υπάρχουν τα λεφτά και γίνει η ανάθεση της μελέτης, μέσα στη διετία θα έχει ολοκληρωθεί».
Επειδή το κεφάλαιο Μεσογειακοί Αγώνες έχει κουράσει λίγο, θα σταθώ μόνο στην αναφορά του υφυπουργό στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου περί διασπάθισης του δημοσίου χρήματος. Προσωπικά μου έκανε εντύπωση το σημείο που υπογράμμισε το ποσό των 500.000 ευρώ που δόθηκε στο ΠΕΑΚ και τα συν 350.000 ευρώ, τονίζοντας ότι δεν παραγγέλθηκαν ποτέ κερκίδες. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Το πρώτο που μπορεί να σκεφτεί κάποιος είναι ότι κάποιοι τα «έφαγαν»…
«Το θετικό είναι ότι έγιναν οι Αγώνες και αυτό πιστώνεται και στην πόλη. Ενα μετρίου βαθμού αθλητικό γεγονός, που όμως ήρθε να γίνει όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια με εξαίρεση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος γυμναστικής, δεν είχε γίνει τίποτα. Εμειναν τα περισσότερα χρήματα στην πόλη, αλλά δεν έμεινε αθλητική υποδομή στην πόλη μας. Κακώς. Είναι κρίμα που δεν έμεινε το κεντρικό γήπεδο και αυτό έγινε λόγω της έλλειψης 2.000 κερκίδων. Ολα τα άλλα τα είχαμε. Αυτές που έλειπαν είναι αυτές που δεν είχαν αγοραστεί»
Καταλαβαίνετε πώς ακούγεται αυτό. Γιατί δεν αγοράστηκαν οι κερκίδες; Πήραν κάποιοι τα λεφτά;
«Για αγορά κερκίδων ζητούσε ο ένας 82 ευρώ τη θέση και πληρώσαμε ενοίκιο για δέκα ημέρες 48 ευρώ τη θέση! Συγκρίνετε τα νούμερα. Οταν ξεκινάς να κάνεις αγώνες και 25 ημέρες πριν δεν έχεις ένα ευρώ και βλέπεις ότι από τους 19 διαγωνισμούς, τέσσερις έχουν κατοχυρωθεί, πέντε είναι άγονοι και στους άλλους δέκα δεν έχει γίνει καν προκήρυξη και ότι τα 5,5 εκ. ευρώ γίνονται 10 και 11 εκ. ευρώ, δεν μπορείς να προσθέσεις 200.000 ευρώ. Εμείς είχαμε την αγωνία να πάρουμε τα λεφτά να κάνουμε τους αγώνες. Τι να περισσέψουν; Μέχρι τώρα πληρώνουμε».
Ναι, αλλά με το ποσό που πήρε το ΠΕΑΚ τι έγινε;
«Το ΠΕΑΚ πήρε από τον κωδικό Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες 500.000 ευρώ, αναγράφεται ρητά ότι είναι για αγορά άμμου, κερκίδων και άλλα 100.000 ευρώ για άλλες δουλειές. Η άμμος αγοράστηκε με 82 ευρώ το κυβικό και στην πραγματικότητα κοστίζει 15 με 20 ευρώ!».
Αυτό που μου λέτε είναι ότι αυτά τα χρήματα μπήκαν στις τσέπες κάποιων. Εμείς θα μάθουμε ποτέ ποιοι είναι αυτοί;
«Εγώ έχω δύο εκκρεμότητες να τακτοποιήσω. Πρώτα να κλείσω τον φάκελο παραδίδοντας τον στη Βουλή και αφού τον έχουν δει ορκωτοί λογιστές να τον πάω στη δικαιοσύνη. Δεν είμαι Εισαγγελέας. Αυτά τα δύο θα τα κάνω. Απευθυνόμενος προς τους συμπολίτες μας, λέω ότι ο απολογισμός θα γίνει και πάει στη Δικαιοσύνη».
Λέτε όμως ότι έγιναν διάφορα…
«Αυτό που τεκμηριώνεται είναι ότι σ’ αυτούς τους Αγώνες έγινε κακοδιαχείριση, κακοδιοίκηση, υπερκοστολογήσεις και σπατάλες».
Στα λόγια μου έρχεστε…
«Αυτά τα τέσσερα συμπεράσματα είναι τεκμηριωμένα. Αυτά που λέω και μερικοί τα αμφισβητούν θα τα αναφέρω μέσω μιας συνέντευξης Τύπου που θα γίνει διά ζώσης και να δεχθώ ερωτήσεις».
Αργήσαμε λίγο όμως. Σε λίγο θα ξεχάσουμε ότι έγιναν Μεσογειακοί…
«Δυστυχώς, δεν γινόταν νωρίτερα. Επεσε και ο κορονοϊός μετά…»
Μπορείτε να μας αναφέρετε ενδεικτικά κάποια παραδείγματα;
«Οταν έχεις ξενοδοχείο που μπαίνεις στο σάιτ του και παρέχει δωμάτιο τον Αύγουστο από 55 μέχρι 65 ευρώ, και το χρεώνει 180 ευρώ την ημέρα, υπάρχει πρόβλημα».
Ποιο ξενοδοχείο είναι αυτό;
«Δεν είναι θέμα να πω το όνομα του ξενοδοχείου. Μπορείτε να κρίνετε τη διαφορά όμως. Σίγουρα δεν είναι ούτε το Πόρτο Ρίο, ούτε ο Αστέρας, ούτε το Πάτρα Παλάς. Εχω επίσης μια πληροφορία από τον άνθρωπο που πήραν την άμμο, το τιμολόγιο ήταν 12 ευρώ. Εγώ όμως δεν μπορώ να κάνω τον εισαγγελέα να πάω να βρω το τιμολόγιο. Οταν το κέτερινγκ πρέπει να έρθει από την Αθήνα με 25 ευρώ το άτομο και είχαμε για δέκα ημέρες πάνω από 3.000 γεύματα την ημέρα, όταν τα ταξί έπρεπε να τα πάρουμε από την Αθήνα με 185.000 ευρώ με οδηγό που να ξέρει αγγλικά και πήραμε τους Πατρινούς 90.200 ευρώ, καταλαβαίνετε τι γινόταν. Οταν το βίντεο γουόλ έχει αγορά 22.000 ευρώ και εσύ πληρώνεις ενοίκιο 65.000 ευρώ, όταν η τελετή έναρξης στοιχίζει 170.000 ευρώ, υπάρχει πρόβλημα. Και είναι πολλά παραδείγματα. Πληρώναμε 35.000 ευρώ για τη μηχανή εκτύπωσης των εισιτηρίων και τα έσοδα είναι 30.000 ευρώ, κάτι συμβαίνει».
Μήπως τελικά δεν μπορούμε να διοργανώνουμε Αγώνες;
«Δεν μας λείπει η ικανότητα. Ολα μπορούμε να τα κάνουμε, Μεράκι, κοινός νους, εργατικότητα, πλήρης διαφάνεια χρειάζεται. Και αίσθημα ευθύνης».
Μετά από το προηγούμενο με τους Μεσογειακούς, θα αναθέτατε στην Πάτρα μεγάλη διοργάνωση;
«Ναι, γιατί πρέπει. Οι Μεσογειακοί και πιο πριν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα, πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση για τη διεξαγωγή και παράδειγμα προς αποφυγή για τη διαχείριση».
Μαζεύονται πολλά παραδείγματα προς αποφυγή, έτσι δεν είναι;
«Ακριβώς. Αυτοί οι Αγώνες με 5,5 εκ. ευρώ, το πολύ 6, θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτεροι. Στοίχισαν 8.300.000 ευρώ συν 500.000 στο ΠΕΑΚ, όμως έγιναν. Αυτό που είσαι υποχρεωμένος να κάνεις, τελικά γίνεται επίτευγμα. Αν δεν γίνονταν, θα χάνονταν όλα. Σκεφτείτε πόσο αναξιόπιστη θα έβγαινε η ΕΟΕ στη ΔΟΕ».
Καλώς αναλάβαμε τους Αγώνες;
«Εγώ νομίζω πως ναι. Επρεπε να τους αναλάβουμε και να τους κάνουμε όπως έπρεπε. Οπως πήγαινε το πράγμα, οι Αγώνες δεν θα γίνονταν, γιατί δεν υπήρχε τίποτα στις 24 Ιουλίου που άρχισα να ενημερώνομαι».
Δηλαδή αν δεν άλλαζε η κυβέρνηση τι πιστεύετε ότι θα γινόταν;
«Νομίζω ότι δεν κάναμε Αγώνες. Θα έβρισκαν μια δικαιολογία. Εκτός και αν φτάναμε τελευταία στιγμή και έδινε χρήματα το Κράτος και με το τέλος της διοργάνωσης, τα έβαζαν όλα σε μια μπουλντόζα και ζήσαμε εμείς καλά και αυτοί καλύτερα. Και να λέμε πάλι χάρη στο ελληνικό φιλότιμο που το επικαλούμαστε συνέχεια. Η τελευταία στιγμή έχει πολλές παραμέτρους και μία απ’ αυτές είναι το φαγοπότι. Να το πάμε τελευταία στιγμή, να βρεθούμε στο δίλημμα γίνεται – δεν γίνεται και να πέσει το μεγάλο φαγοπότι. Και αυτό έχει γίνει πολλές φορές».
Υπάρχει στον ορίζοντα κάποια διοργάνωση που πιθανόν να έρθει στην πόλη μας το επόμενο διάστημα;
«Λόγω κορονοϊού αυτή τη στιγμή είναι όλα παγωμένα. Σίγουρα, μπορούμε να βάλουμε σε προτεραιότητα τα ιστιοπλοϊκά αγωνίσματα. Επειτα, η Πάτρα είναι πόλη που διαθέτει πισίνες και καταδυτήριο, οπότε και αυτό είναι στα συν. Πρέπει να σας πω ότι “έπαιξε” η προσπάθεια να φέρουμε στην Πάτρα το φάιναλ φορ του Eurocup, αλλά δεν έγινε. Και έχουμε το Παμπελοποννησιακό, που μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες. Χρειάζεται όμως να υπάρχει ενότητα μεταξύ των τοπικών παραγόντων».
Ασχοληθήκατε καθόλου με το θέμα του γηπέδου Προσφυγικών; Εχετε εικόνα;
«Το γήπεδο Προσφυγικών είναι πολύπαθο γήπεδο. Εγκαταλείφθηκε κάποια στιγμή και σήμερα είναι εκτός λειτουργίας. Πρέπει να φτιαχτεί, δεν χωράει συζήτηση. Δέχθηκα μία όχληση για να μπορέσει να βοηθήσει ο Δήμος και είπαμε όλοι ναι. Η Ενωση μας είπε ότι διαθέτει ένα ποσό και θα γινόταν προσπάθεια και από άλλους φορείς να βρεθούν χρήματα».
Σας είχε «ενοχλήσει» καθόλου η πλευρά της ΕΠΣΑ;
«Είχαμε μια κουβέντα με τον κ. Δανιήλ ημιεπίσημα και με ενημέρωσε για όλα. Του είπα ότι μπορώ και μέσα από την Περιφέρεια να βοηθήσω και μέσω της ΓΓΑ, αρκεί από την πλευρά μας να ξέρουμε τι διεκδικούμε. Εγώ είμαι πάντα παρών».
Πιστεύετε ότι θα είχε αντίρρηση ο κ. Αυγενάκης;
«Δεν έκανα καμία ενόχληση προς τα πάνω γιατί δεν έχω ακόμα στα χέρια μου τίποτα. Η καλή του πρόθεση είναι δεδομένη. Εμένα μου έκανε εντύπωση που είδα τις μπουλντόζες και νόμιζα ότι προχωρούσε μέσω του Δήμου! Αυτό γνώριζα».
Ποιες είναι οι δικές σας άμεσες προτεραιότητες ως ΠΕΑΚ;
«Το πλάνο είναι να αναβαθμίσουμε τις εγκαταστάσεις, να προχωρήσουμε σε επισκευή του βοηθητικού “Τόφαλος”, που ήταν υπό κατάρρευση, την ενεργειακή αναβάθμιση του “Πεπανός” κυρίως για να μπορέσουμε να μειώσουμε τα κόστη».
Υπάρχει περίπτωση να βρεθεί λύση με την τιμολογιακή πολιτική του νερού στο «Πεπανός»;
«Θέλω να πω στους Πατρινούς, αλλά και στον Δήμο ότι δεν γίνεται να πληρώνουμε τόσο ακριβά το νερό στην πισίνα, όταν μία αλλαγή στην πισίνα μία φορά τον χρόνο χρειάζεται 7.500 κυβικά. Είναι άδικη η τιμολογιακή πολιτική και πρέπει ο Δήμος να τηρήσει το νόμο περί κοινωφελών ιδρυμάτων και χώρων_».
Είναι το ΠΕΑΚ κοινωφελής επιχείρηση;
«Θα σας πω ότι 500-600 άτομα κάνουνε χρήση των εγκαταστάσεων κάθε ημέρα, οι περισσότεροι δωρεάν και μόνο ένα μικρό κομμάτι πληρώνει 5 ευρώ, ενώ υπάρχουν πολλές διευκολύνσεις. Οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι και τα ΑΜΕΑ δεν πληρώνουν τίποτα. Σε μια πισίνα που κοστίζει πάνω από 32.000 ευρώ τον μήνα, οι εισπράξεις από τα σωματεία που κάνουν χρήση είναι περίπου 2.500 ευρώ τον μήνα! Αν με αυτό το κόστος, δεν είναι κοινωφελής τότε ποια είναι;
Εχετε θέσει το θέμα στον Δήμο;
«Βεβαίως, αλλά συναντάμε αυτή τη στείρα συμπεριφορά, την τριτοκοσμική που λέει ότι να πάτε να σας τα δώσει ο Αυγενάκης. Σκοπεύουμε να κινηθούμε νομικά. Οταν κλείσει όμως η πισίνα, τότε όλοι θα λένε γιατί έκλεισε».