Κορωνοϊός: Ανησυχία και νέα μέτρα παγκοσμίως – Προς νέο lockdown η Γαλλία

Η Γαλλία συγκαλεί σήμερα το Συμβούλιο Αμυνας και εξετάζει σχέδια για επιβολή τοπικών lockdown για να προλάβει νέα έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊού, που έχει φθάσει σε ανησυχητικά επίπεδα στην Αγγλία, ενώ η Νότια Αφρική ενισχύει τα περιοριστικά μέτρα αφού ξεπέρασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων.

Την ώρα που οι εκστρατείες εμβολιασμού αρχίζουν να επιταχύνονται στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι στην πανδημία που έχει προκαλέσει 1,7 εκατομμύριο θανάτους παγκοσμίως –186.000 από τους οποίους στην Ρωσία– , ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί γι’ αυτό που έπεται και πιθανόν να είναι «χειρότερο».

Στην Γαλλία, παρά τις ελπίδες που γεννιούνται από την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού, η χώρα τελειώνει τον χρόνο υπό την απειλή νέου lockdown, το οποίο θα μπορούσε να έχει τοπικό χαρακτήρα, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, ενώ το Συμβούλιο Αμυνας συνέρχεται υπό την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν.

Τις τελευταίες επτά ημέρες, 12.000 νέα κρούσματα καταγράφονταν καθημερινά στην Γαλλία, πολύ περισσότερα από τον στόχο των 5.000 ημερήσιων κρουσμάτων που είχε θέσει η κυβέρνηση. Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η κατάσταση της επιδημίας στην ανατολική περιοχή της χώρας.

Στην Αγγλία, ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών της Covid-19 έχει ξεπεράσει την κορύφωση του πρώτου κύματος και βρισκόταν χθες στους 20.426. Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων έφθασε στο νέο ρεκόρ των 41.385, τοποθετώντας το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στο «κέντρο της καταιγίδας», σύμφωνα με τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Στην Νότια Αφρική, οι αρχές επέβαλαν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα: η πώληση αλκοόλ απαγορεύεται και η χρήση μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική. Τα μέτρα ανακοινώθηκαν χθες από τον πρόεδρο Σιρίλ Ραμαφόζα, ο οποίος επέκτεινε την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 23.00 που ίσχυε μέχρι σήμερα στις 21.00.

Η ταχύτητα μετάδοσης είναι «ιδιαιτέρως ανησυχητική», προειδοποίησε ο πρόεδρος, καθώς η Νότια Αφρική είναι πλέον η πρώτη αφρικανική χώρα που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο κρούσματα.

«Μειώσαμε την επιφυλακή και, πλέον, πληρώνουμε το τίμημα», είπε.

Με 26.000 νεκρούς περίπου τον Νοέμβριο, και 186.000 θανάτους αυτήν την χρονιά, η Ρωσία είδε τον απολογισμό της επιδημίας να τριπλασιάζεται διά μιας μετά την υιοθέτηση από την Ρωσική Υπηρεσία Στατιστικής νέου τρόπου υπολογισμού που πλησιάζει περισσότερο τις διεθνείς νόρμες.

Οι νέοι αριθμοί τοποθετούν την Ρωσία στην τρίτη θέση παγκοσμίως πίσω από τις ΗΠΑ (περί τους 335.000 νεκροί), σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες, και την Βραζιλία (περισσότεροι των 191.000 θανάτων).

Παρά τον νέο βαρύ απολογισμό, οι ρωσικές αρχές απέρριψαν την ιδέα νέου lockdown, ποντάροντας στην αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου, του Sputnik-V, η διάθεση του οποίου άρχισε στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Προετοιμασία για το χειρότερο 

Η Λευκορωσία ξεκίνησε σήμερα την εκστρατεία εμβολιασμού με το ρωσικό εμβόλιο, ενώ ο εμβολιασμός συνεχίζεται στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

Μετά την Ισπανία, η οποία ξεπέρασε επισήμως το φράγμα των 50.000 θανάτων, την Ιταλία και Γαλλία (την Κυριακή), στο Βέλγιο ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί από οίκους ευγηρίας, ενώ στο Λουξεμβούργο εμβολιάσθηκαν οι πρώτοι επαγγελματίες του τομέα της υγείας.

Οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα τηρήσουν μητρώο των ατόμων που αρνούνται να εμβολιασθούν κατά της Covid-19, το οποίο θα μεταβιβασθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν θα δημοσιευθεί.

Παρά την γενική αισιοδοξία που επικρατεί μετά την έναρξη των εκστρατειών εμβολιασμού, ο Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής της υπηρεσίας εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, δήλωσε χθες ότι αυτή η πανδημία, η σοβαρότερη εδώ και 100 χρόνια, αποτελεί «σήμα συναγερμού».

«Αυτή η επιδημία υπήρξε πολύ σοβαρή. Μεταδόθηκε σε όλον τον κόσμο με μεγάλη ταχύτητα και χτύπησε σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αλλά δεν είναι αναγκαστικά η χειρότερη», προειδοποίησε ο γιατρός του ΠΟΥ, κατά την τελευταία συνέντευξη τύπου της χρονιάς.

Νέο στέλεχος σε πολλές ηπείρους

Η πανδημία έχει προκαλέσει 1.773.138 θανάτους και προσβάλει περισσότερα από 81,4 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με σημερινό απολογισμό του AFP.

Μετάλλαξη του κορονοϊού που εμφανίσθηκε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ενδεχομένως είναι περισσότερο μεταδοτική, έχει εντοπισθεί σε πολλές χώρες.

Εχει εντοπισθεί σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών και σε άλλες ηπείρους, στον Καναδά, στην Ιορδανία και την Ιαπωνία. Ηταν ήδη παρόν από τον Νοέμβριο στην βόρεια Γερμανία, όπου εντοπίσθηκε σε έναν ασθενή, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές.

Οι υψηλοί ρυθμοί προσβολής αυξάνουν τις ανησυχίες εν όψει της Πρωτοχρονιάς.

Στην Αυστραλία δεν θα υπάρχουν θεατές το βράδυ της Πέμπτης στην παραδοσιακή γιορτή των πυροτεχνημάτων στο λιμάνι του Σίδνεϊ, ενώ στην Βραζιλία οι αρχές ανακοίνωσαν το κλείσιμο τον προσβάσεων προς τις παραλίες για την Πρωτοχρονιά.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP.