Wall: Κέρδη στην έναρξη της τελευταίας εβδομάδας του 2020 προμηνύουν τα futures

Ανοδική εκκίνηση των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street την τελευταία εβδομάδα του 2020 προμηνύουν τα  futures, με ώθηση από την απόφαση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να υπογράψει, κυρώνοντας έτσι σε νόμο, το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης 900 δισ. δολ. της οικονομίας της χώρας έναντι των επιπτώσεων της πανδημίας, θέτοντας στην άκρη τις αντιρρήσεις του.

Τα  futures του βιομηχανικού Dow Jones σημειώνουν άνοδο 166 μονάδων ή 0,55%, ενώ εκείνα του ευρύτερου S&P 500 κερδίζουν 27,88 μονάδες ή 0,75%. Τα futures του τεχνολογικού Nasdaq κινούνται ανοδικά κατά 116 μονάδες ή 0,91%.

Ο Τραμπ υπέγραψε το νομοσχέδιο την Κυριακή το βράδυ (ώρα ανατολικών ΗΠΑ), αποτρέποντας έτσι ένα γενικό shutdown των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, επεκτείνοντας παράλληλα τα επιδόματα ανεργίας χιλιάδων Αμερικανών πολιτών. Ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους είχε απειλήσει να ασκήσει βέτο στο ψηφισμένο από το Κογκρέσο νομοσχέδιο, ζητώντας – όπως και οι Δημοκρατικοί αντίπαλοί του – απευθείας πληρωμή 2.000 δολαρίων σε κάθε νοικοκυριό, έναντι 600 δολ. που προβλέπει το νομοσχέδιο. Η πρόταση Τραμπ συνάντησε όμως “τείχος” αντίστασης από τους δημοσιονομικά συντηρητικούς κοινοβουλευτικούς του ίδιου του του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

“Υπογράφω αυτό το νομοσχέδιο για να αποκαταστήσω τα επιδόματα ανεργίας, να σταματήσω τις εξώσεις, να παράσχω επιδόματα ενοικίου και χρήματα για το πρόγραμμα κάλυψης των μισθών εργαζομένων σε αναστολή εργασίας, για να επιστρέψουν σε λειτουργία οι αεροπορικές μας εταιρείες, για να προστεθούν πόροι στη διανομή και διάθεση εμβολίων και για πολλούς άλλους σκοπούς”, ανέφερε στη σχετική δήλωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Wall Street προέρχεται από μία εβδομάδα μικτών προσήμων, με τον γενικό S&P 500 να σημειώνει πτώση 0,2% σε εβδομαδιαία βάση,  ενώ ο Dow κατέγραψε μικρά κέρδη της τάξης του 0,1% στο πενθήμερο.

Το profit-taking πολλών επενδυτών πιθανόν να “αναστατώσει” την κίνηση των δεικτών την τελευταία εβδομάδα του έτους, καθώς πολλές μετοχές έχουν πραγματοποιήσει ράλι σε σχέση με τα επίπεδά τους στις αρχές του χρόνου. Ο S&P 500 έχει κερδίσει 14,6% από την αρχή του έτους, ενώ ο Dow καταγράφει κέρδη 5,8%. Ο Nasdaq έχει εκτιναχθεί κατά 42,7%, καθώς οι επενδυτές έχουν επενδύσει πολλά στα μεγάλα ονόματα του τεχνολογικού κλάδου και στην ανάπτυξή τους, ειδικά εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Δρ. Άντονι Φάουτσι, προειδοποίησε πάντβς την Κυριακή ότι τα κρούσματα κορονοϊού στις ΗΠΑ ενδέχεται να αυξηθούν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η διαδικασία εμβολιασμών στις ΗΠΑ με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna έχει ξεκινήσει στη χώρα ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου, με τουλάχιστον 1 εκατ. Αμερικανούς να έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής.