Γιατί πρέπει να μετράμε την πίεση και από τα δύο χέρια – Η ένδειξη που χτυπά “καμπανάκι”

Νέα δεδομένα στον τρόπο μέτρησης της αρτηριακής πίεσης φέρνει μία ολοκληρωμένη έρευνα, η σύνταξη της οποίας προέκυψε μετά από ανάλυση 24 παγκόσμιων μελετών και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension της Δευτέρας.
Η συγκεκριμένη έρευνα προτείνει τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και από τα δύο χέρια, καθώς μία ενδεχόμενη διαφορά στις μονάδες χιλιοστών της στήλης υδραργύρου αποτελεί σημάδι μελλοντικών καρδιακών ή και εγκεφαλικών προβλημάτων. Την άποψη αυτή εξέφρασε και ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Chris Clark, λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνιστώντας τον έλεγχο της πίεσης και στα δύο χέρια.
Σύμφωνα με τη μελέτη, λοιπόν, για κάθε βαθμό μεγαλύτερο των 10 χιλιοστών υδραργύρου μεταξύ των δύο χεριών ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιακών ή εγκεφαλικών επεισοδίων σε βάθος δεκαετίας αυξάνεται κατά 1%. Μάλιστα, αν η διαφορά είναι μεγαλύτερη έστω και των 5 μονάδων, αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται και οι πιθανότητες θνησιμότητας από καρδιακά ή εγκεφαλικά συμβάντα. Το βέβαιο είναι, όπως τονίζει και ο Dr. Chris Clark, πως κάθε διαφορά μεταξύ των δύο χεριών είναι κακός οιωνός και σημάδι ενδεχόμενων προβλημάτων υγείας, με την αύξηση των τιμών βέβαια να αυξάνει και τον κίνδυνο της εκδήλωσης τέτοιων προβλημάτων.
Αξίζει να σημειωθεί πως έχει παρατηρηθεί μία επιστημονική (γεωγραφική) διχογνωμία σε ό,τι αφορά το ανώτερο όριο των διαφορετικών μονάδων, καθώς, σε αντίθεση με τα αποτελέσματα των ερευνών των ΗΠΑ, αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου θέτουν ως όριο τα 15 χιλιοστά. Ωστόσο, η τελευταία εκτίμηση, όπως την εξέφρασε ο ερευνητής Victor Aboyans, καθηγητής και επικεφαλής του τμήματος καρδιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στη Λιμόζ της Γαλλίας, είναι πως οι κατευθυντήριες γραμμές πρέπει να επανεκτιμηθούν: “Πιστεύουμε ότι η διαφορά 10 mmHg μπορεί να θεωρηθεί ως ανώτερο όριο”, δήλωσε ο Aboyans.
Το μόνο βέβαιο είναι πως η ιατρική συνισταμένη έχει αναθεωρήσει ως προς τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, προτείνοντας στους γιατρούς τη μέτρηση και των δύο χεριών, καθώς αυτή η μέθοδος μπορεί να αποτελέσει ένα μέσο πρόληψης μελλοντικών προβλημάτων.