Τι να κάνεις αν φας «λίγο» παραπάνω τις γιορτές

Επειδή τα «φορτωμένα» εορταστικά τραπέζια σημαίνουν συχνά βαρυστομαχιά και δυσπεψία, καταγράψαμε μερικές παραδοσιακές και φυσικές μεθόδους αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους.

Οι ημέρες των γιορτών είναι περίπου συνώνυμες με την έννοια της κατάχρησης σε ποτό και φαγητό. Αν λοιπόν (και) φέτος δεν κατάφερες να συγκρατηθείς στο εορταστικό τραπέζι, δες πως μπορείς να απαλλαγείς εύκολα και γρήγορα από τα δυσάρεστα συμπτώματα της δυσπεψίας.

Πιες νερό, ζεστό νερό με λεμόνι ή ένα ζεστό ρόφημα

Η μέντα χαλαρώνει τους μυς του πεπτικού συστήματος και το αφέψημα από τα φύλλα της βοηθάει στην καλή χώνεψη. Τα αφεψήματα του χαμόμηλου και του φασκόμηλου λειτουργούν επίσης ως ήπια κατασταλτικά στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας, κάτι που ισχύσει και για την κανέλα.

Κάνε κομπρέσες χρησιμοποιώντας νερό μέσα στο οποίο έχεις βράσει δεντρολίβανο…

Στην περίπτωση που υποφέρεις από πόνους, πολύ αποτελεσματική είναι η κομπρέσα με λιωμένο δεντρολίβανο: αφού βράσεις το δεντρολίβανο σε νερό, άφησέ το μέχρι να κρυώσει λίγο και κατόπιν βούτηξε μια πετσέτα σε αυτό. Εν συνεχεία, τοποθέτησε την πετσέτα στην πονεμένη περιοχή.

… ή, εναλλακτικά, καν’ το όπως οι Χιώτες

Για να ανακουφιστείς άμεσα από τα συμπτώματα της δυσπεψίας, μπορείς να μασήσεις μια φυσική, ακατέργαστη χιώτικη μαστίχα για 10 – 15 λεπτά ή να πιεις ένα ποτήρι νερό με λίγη σκόνη μαστίχας. Εξίσου δραστικό και αποτελεσματικό είναι και το λικέρ μαστίχας. Η χιώτικη μαστίχα είναι γνωστή για την ευεργετική δράση της στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Απέφυγε τον ύπνο αμέσως μετά το γεύμα

Βλέπεις, όταν κοιμόμαστε, ο καρδιακός ρυθμός αλλά και ο μεταβολισμός μας πέφτουν ακόμη περισσότερο, κάτι που θα επιδεινώσει το αίσθημα «βαρυστομαχιάς». Ενημερωτικά, η πέψη διευκολύνεται από την όρθια στάση.

Τέλος, την επόμενη φορά..

> Προσπάθησε να καταναλώσεις μικρότερη ποσότητα φαγητού κατά τα εορταστικά γεύματά σου.

> Προτίμησε τη λύση των μικρότερων αλλά συχνότερων γευμάτων.

> Απόφυγε να φας βιαστικά και προσπάθησε να μασήσεις καλά και αργά την τροφή.

> Πες όχι σε τροφές και ποτά που μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι και τον οισοφάγο, όπως ο καφές, το αλκοόλ, τα αναψυκτικά και τα πολύ καυτερά και λιπαρά φαγητά…