Τι πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες μέχρι 31 Δεκεμβρίου

Λίγο πριν την εκπνοή του 2020, οι φορολογούμενοι καλούνται να ολοκληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις προς την Εφορία, προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα. Οι φορολογικές εκκρεμότητες είναι αρκετές, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ, με μόνη εξαίρεση τα τέλη κυκλοφορίας του 2021, για τα οποία έχει δοθεί παράταση έως τις 26 Φεβρουαρίου.

 

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τα εκπληρώσουν τις προαναφερθέντες υποχρεώσεις έως την Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται, ότι για όσους έχουν στην κατοχή τους τη σχετική βεβαίωση, οφείλουν να με email ή με courier, στην αρμόδια Εφορία, τις χειρόγραφες φορολογικές δηλώσεις για ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που καταβλήθηκαν το 2019, για αναδρομικά που δεν δηλώθηκαν στην ώρα τους, για τη μείωση έως και 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος που δεν είδαν φέτος παρά τη μείωση τζίρου που έχουν υποστεί λόγω πανδημίας του κορωνοϊού.

 

120 δόσεις

Για όσους δεν είχαν την ευκαιρία, λόγω των παρατεταμένων lockdown να ρυθμίσουν

Για όσους δεν είχαν την ευκαιρία, λόγω των παρατεταμένων lockdown να ρυθμίσουν τις οφειλές του μέσω των 100 και 120 δόσεων, έχουν την ευκαιρία να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις τους μέχρι το τέλος του μήνα καταβάλλοντας τη δόση Δεκεμβρίου.

 

Τέλη κυκλοφορίας: Πότε πληρώνονται

Η προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας λήγει στις 26 Φεβρουαρίου, δηλαδή την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Την ίδια ημέρα λήγει και η προθεσμία για να θέσουν οι φορολογούμενοι τα οχήματα τους σε ακινησία και να καταθέσουν τις πινακίδες τους.

 

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ για τα τέλη κυκλοφορίας, το φετινό ειδοποιητήριο, για τους ιδιοκτήτες οχημάτων, περιλαμβάνει και έναν QR Code. Σκανάροντας τον κωδικό αυτό, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώνουν εύκολα τα τέλη, μέσω mobile banking, χωρίς να γράφουν τον κωδικό πληρωμής και το ποσό.

 

Οι άμεσες υποχρεώσεις

Πιο συγκεκριμένα οι φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι την επόμενη Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020 είναι οι παρακάτω:

 

Μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος: Σε περίπτωση που με την υποβολή αρχικής φορολογικής δήλωσης δεν έχει υπολογιστεί η μείωση έως και 100% της προκαταβολής φόρου έτους 2019, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες για να κερδίσουν τη μείωση θα πρέπει να κάνουν τροποποιητική δήλωση έως 31 Δεκεμβρίου 2020.

 

Ειδοποιητήρια με έξτρα φόρο για εισοδήματα του 2014. Φορολογούμενοι που έλαβαν εκκαθαριστικά για την πληρωμή φόρου για εισοδήματα που είχαν εισπράξει το 2014 τα οποία δεν είχαν δηλώσει το 2015 ο οποίος υπολογίστηκε κατ’ εκτίμηση έχουν περιθώριο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 να υποβάλουν χειρόγραφη φορολογική δήλωση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Στην περίπτωση που με βάση τη δήλωση και τα δικαιολογητικά προκύψει μικρότερο ποσό οφειλής το επιπλέον βεβαιωθέν ποσό διαγράφεται, το δε τυχόν επιπλέον καταβληθέν ποσό επιστρέφεται.