HSBC: Οι τρεις καταλύτες για ράλι στις αγορές το 2021 και ένας μεγάλος κίνδυνος

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Υπάρχει περιθώριο για σημαντική ανοδική πορεία στις παγκόσμιες μετοχές το 2021, όπως σημειώνει η HSBC, παρά το ισχυρό ράλι του 2020, και προβλέπει ότι ο παγκόσμιος δείκτης FTSE AllWorld θα τελειώσει τον επόμενο χρόνο περίπου 12% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Όπως τονίζει η βρετανική τράπεζα υπάρχουν τρεις κύριοι παράγοντες που την οδηγούν στη διαμόρφωση αυτής της άποψης: 1) τα αποτελεσματικά εμβόλια για τον COVID-19 τα οποία θα επιταχύνει την ομαλοποίηση της οικονομικής ανάπτυξης και των εταιρικών κερδών, 2) η μείωση του ασφαλίστρου κινδύνου (risk premium) των μετοχών που οφείλεται στη χαμηλότερη αβεβαιότητα και αστάθεια στις αγορές και 3) οι σημαντικές εισροές που αναμένονται στις μετοχές καθώς σημαντικά επίπεδα ρευστότητα τα οποία έχουν παραμείνει εκτός των αγορών, θα κάνουν δυναμική “είσοδο”.

1.Εμβόλια

Πιο αναλυτικά, κατά την άποψη της HSBC, ένα ή περισσότερα επιτυχή εμβόλια και η πορεία της πανδημίας COVID-19 είναι μακράν ο σημαντικότερος “οδηγός” των αγορών μετοχών αυτήν τη στιγμή. Στην πραγματικότητα, εξετάζοντας τις επιδόσεις της αγοράς μετοχών σε ημέρες που υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις εμβολίων, η βρετανική τράπεζα εκτιμά ότι η θετική ροή ειδήσεων έχει προσθέσει περίπου 15% στον δείκτη FTSE AllWorld.

Παρά την πρόσφατη άνοδο των παγκόσμιων μετοχών, δεν θεωρεί ότι όλα τα “καλά νέα” σχετικά με τα εμβόλια έχουν αποτιμηθεί πλήρως. Έτσι, με την ώθηση και από αυτό το μέτωπο, η HSBC αναμένει το 2021 να σημειωθεί η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα για την οικονομία. Ιστορικά, περίοδοι ισχυρών και επιταχυνόμενων επιπέδων οικονομικής ανάπτυξης ήταν ευνοϊκά για τις αγορές μετοχών παγκοσμίως, οι οποίες κατά μέσο όρο παρουσίασαν πολύ ισχυρές αποδόσεις. Με αυτά τα δεδομένα, η HSBC εκτιμά πως η ανάκαμψη της κερδοφορίας των εταιρειών διεθνώς θα είναι ισχυρή,  και προβλέπει αύξηση 20% το 2021.

2. Περιθώριο πτώσης του risk premium

To περιθώριο για να εκπλήξει ιδιαίτερα θετικά η κερδοφορία των εταιρειών το 2021 φαίνεται κάπως περιορισμένο, με κάποιες εξαιρέσεις στις ανεπτυγμένες αγορές. Στην πραγματικότητα, υπάρχει περιθώριο απογοήτευσης, ιδίως λόγω των υλικοτεχνικών προκλήσεων (logistics) γύρω από ένα εμβόλιο. Για την HSBC το μεγάλο story του 2021 για τις αγορές θα είναι η μείωση στο ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών (risk premium ή ERP) και η αύξηση των αποτιμήσεων. Σε σχέση με την ιστορία, το ERP για τις παγκόσμιες αγορές δεν είναι καθόλου χαμηλό. Για τον FTSE AllWorld, το ERP ανέρχεται σήμερα στο 5,5% σε σύγκριση με μέσο όρο μετά το 2000 στο 4,4%.

Η HSBC εκτιμά ότι υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο πτώσης του ERP στις ΗΠΑ και στις Αναδυόμενες Αγορές. Οι προοπτικές περιορισμού των εμπορικών εντάσεων υπό την προεδρία του Μπάιντεν θα ωφελήσει ιδιαίτερα τις αναδυόμενες αγορές. Τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης και η έγκριση των εμβολίων θα μειώσουν την αβεβαιότητα και την αστάθεια στις αγορές. Εάν προστεθούν σε αυτό και η εποικοδομητική νομισματική πολιτική και οι δυνατότητες για περαιτέρω αλλαγές στη νομισματική πολιτική της Fed, όλα δείχνουν πως η στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες θα είναι τεράστια το 2021.

3. Τεράστια δυνητική εισροή ρευστότητας

Παρά το γεγονός οι μετοχές, με βάση τους παγκόσμιους δείκτες FTSE και MSCI, επέστρεψαν παρά την πανδημία σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2020, η HSBC πιστεύει ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο για περαιτέρω σημαντικές εισροές στις μετοχές – το “τείχος του χρήματος” όπως το ονομάζει- το 2021. Ο παγκόσμιος δείκτης “ψυχολογίας” των επενδυτών, ο οποίος απεικονίζει τις τοποθετήσεις τους, υποδηλώνει ότι οι επενδυτικές θέσεις στις μετοχές δεν είναι σε καμία περίπτωση υπερβολικές. Συγκεντρώνοντας μετρήσεις εντοπισμού τοποθετήσεων από διάφορους συμμετέχοντες στην αγορά, όπως θεσμικοί επενδυτές, αγορές optionshedge funds, τοποθετήσεις σε futures και ιδιώτες επενδυτές, ο σχετικός δείκτης της HSBC παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πόσο πραγματικά bullish ή bearish είναι οι επενδυτές. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι θέσεις στις αγορές και η ψυχολογία έχουν ενισχυθεί γρήγορα τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, αυτή η αύξηση έχει εκκίνηση ιστορικά χαμηλά επίπεδα και για τα δύο και όλα δείχνουν πως η ρευστότητα που μένει ακόμη στο περιθώριο είναι σημαντική και αναμένεται να επιστρέψει στις μετοχές το 2021.

Ο μεγάλος κίνδυνος

Αναμφίβολα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις παγκόσμιες αγορές μετοχών είναι η ικανότητα περιορισμού του ιού COVID-19 και της έκτασης της οικονομικής ζημίας που φέρνουν τα lockdowns, τονίζει η HSBC. Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το χρονοδιάγραμμα ης διάθεσης των εμβολίων και φυσικά των εμβολιασμών  Κατά την άποψη της HSBC, οι αγορές και ιδιαίτερα οι εκτιμήσεις κερδοφορίας, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην απογοήτευση από το μέτωπο του εμβολίου.

Οι πιο σημαντικές προκλήσεις αφορούν τον εφοδιασμό και τη διανομή. Η παροχή του εμβολίου στον παγκόσμιο πληθυσμό δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά ο αναλυτής της HSBCAndrew Lobbenberg, πιστεύει ότι η αεροπορική βιομηχανία έχει την ικανότητα να διανείμει το εμβόλιο COVID-19. Η ανάγκη για ταχεία διανομή των εμβολίων είναι λοιπόν σαφής, τονίζει η βρετανική τράπεζα.

Οι αγορές έχουν αποτιμήσει ήδη μια απότομη ανάκαμψη στην κερδοφορία των εταιρειών. Και η “υλοποίηση” αυτών των προσδοκιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο γρήγορα τελικά θα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί έτσι ώστε να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης. Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα μπορούσε στη συνέχεια να οδηγήσει σε σημαντικές απογοητεύσεις στο μέτωπο της κερδοφορίας των εταιρειών και σε απότομη προσγείωση στα χρηματιστήρια.