ΗΠΑ: Η πολιτική υπερτερεί των Χριστουγέννων, με φόντο τις απειλές Τραμπ να οδηγήσει σε shutdown το ομοσπονδιακό κράτος

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα περάσει την Ημέρα των Χριστουγέννων στο θέρετρο του στο Παλμ Μπιτς, ενώ εκατομμύρια Αμερικανοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απώλειας των επιδομάτων ανεργίας από αύριο.

Ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο μιας μερικής διακοπής λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (shutdown) από την επόμενη εβδομάδα, μετά την απειλή του Τραμπ ότι δε θα υπογράψει το οικονομικό πακέτο των 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την εξάπλωση της COVID-19, αλλά και τις (αμυντικές) δαπάνες.

Ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τη νίκη του οποίου, στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, αρνείται να αποδεχτεί ο Τραμπ, ενώ έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες, περνάει τη σημερινή ημέρα στην οικία του στο Ντελαγουέρ, χωρίς να έχει δημόσιες εμφανίσεις, σύμφωνα με τους συνεργάτες του.

Στο μεταξύ, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, όπου συνήθως, οι κοινοβουλευτικές εργασίες διακόπτονται την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, οι κοινοβουλευτικοί θα προετοιμαστούν για να επιστρέψουν στις έδρες τους.

Τη Δευτέρα, μετά το σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων, η Βουλή των Αντιπροσώπων όπως έχει προγραμματιστεί, θα ψηφίσει επί της ανατροπής του βέτο που άσκησε ο πρόεδρος Τραμπ για το νομοσχέδιο των δαπανών άμυνας, οικονομικού ύψους 740 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην περίπτωση που η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι επιτυχής, η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Γερουσίας, θα διεξαχθεί την Τρίτη.

Η κοινοβουλευτική μάχη για τις αμυντικές δαπάνες, αλλά και το πακέτο βοήθειας κατά των οικονομικών συνεπειών από την εξάπλωση της COVID-19 έρχεται στο προσκήνιο, καθώς οι Αμερικανοί βρίσκονται αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη περίοδο διακοπών, εξαιτίας της πανδημίας που σκοτώνει ανθρώπους, σε αριθμούς ρεκόρ.

Περίπου 320.000 Αμερικανοί πέθαναν από την COVID-19 μέσα στο 2020, ενώ ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων ξεπερνάει επαναληπτικά τους 3.000 θανάτους, αποτελώντας το μεγαλύτερο αριθμό απωλειών σε ανθρώπινες ζωές, από την έναρξη της πανδημίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ