Προμηθέας Πατρών: Από τον ουρανό, στην απότομη προσγείωση

Ο Προμηθέας Πάτρας πέρυσι έκανε μια εκπληκτική σεζόν, αλλά φέτος τα πράγματα δεν έχουν καμία σχέση και άπαντες ψάχνουν να βρουν τι φταίει.

Ο Προμηθέας Πατρών είναι η ομάδα που τα τελευταία χρόνια σπαταλήθηκε το περισσότερο μελάνι, για εκείνη, με τον πιο θετικό τρόπο. Η ομάδα της Πάτρας μπήκε εντυπωσιακά στην ζωή μας και τα τελευταία δύο χρόνια φροντίζει να τραβάει πάνω της όλα τα βλέμματα.

Η δουλειά που γίνεται στην Πάτρα είναι υψηλού επιπέδου και πολλοί είναι εκείνοι που έχουν συμφωνήσει σε αυτό. Τα τελευταία χρόνια ο Προμηθέας έχει καταφέρει να ανεβάσει στο υψηλότερο επίπεδο τις ακαδημίες του και να αλλάξει σίγουρα το επίπεδο στους άνδρες. Ο Μάκης Γιατράς έγινε η κολώνα αυτής της προσπάθειας, παίκτες από το υψηλότερο επίπεδο βρέθηκαν στην Πάτρα και οι επιτυχίες διαδέχονταν η μία την άλλη.

Από την σεζόν 2016/17 που η ομάδα της Πάτρας βρέθηκε στην Basket League δεν έχει σταματήσει να κάνει βήματα μπροστά. Ο Μάκης Γιατράς βγήκε μπροστά για την ομάδα την επόμενη σεζόν και όλοι μαζί αρχίζουν να ζουν το παραμύθι, με καλές μεταγραφές, καλό μπάσκετ και τις επιτυχίες να τραβούν την προσοχή του κόσμου. Οι 17 νίκες και 9 ήττες και πιο συγκεκριμένα οι μεγάλες νίκες στην Ελλάδα, έκαναν τον Προμηθέα να ξεχωρίζει και την δουλειά που γίνεται εκεί να συζητιέται σε όλο τον μπασκετικό κόσμο.

Οι Πατρινοί έφτασαν σύντομα μέχρι την 4η θέση και ακολούθησε ακόμα μια ανοδική σεζόν και η πρώτη παρουσία σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, με την ομάδα του Γιατρά να παίρνει μέρος στο Basketball Champions League και να συστήνεται και στην Ευρώπη.

Μέχρι που φτάνουμε στην σεζόν 2019/20 όπου πραγματικά ο Προμηθέας έλαμψε. 

Η ομάδα συνεχίζει να φέρνει παίκτες που κάνουν την διαφορά και με άλλη εμπειρία ξεκινά το πρωτάθλημα, αλλά και στο Eurocup στο οποίο, πλέον, παίρνει μέρος. Με την διακοπή, εξαιτίας του κορονοϊού, ο Προμηθέας ήταν στην 4η θέση της βαθμολογίας, ενώ η πορεία του στο κύπελλο έμελλε να είναι μοναδική.

Απέκλεισε τον Παναθηναϊκό και το Περιστέρι και πήγε μέχρι τον Τελικό, όπου έχασε το κύπελο από την ΑΕΚ. Καταπληκτική ήταν η πορεία και στην Ευρώπη, όπου με εντυπωσιακές εμφανίσεις ξεπέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και βρέθηκε μέχρι τους «8», όπου εκεί τελείωσε και η διοργάνωση, εξαιτίας της πανδημίας.

Παράλληλα, στην παραπάνω άνθιση κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει και την πολύ καλή δουλειά που γίνεται και στις ακαδημίες της ομάδας, με τον Προμηθέα να έχει πρόγραμμα για νεαρούς παίκτες και σε αυτό να έχει μαζέψει πολύ ταλέντο από το νέο μπασκετικό… αίμα της ομάδας. Αυτή η ανάπτυξη σε όλες τις πλευρές όμως φαίνεται φέτος να μην έχει την ίδια πορεία, με τα προβλήματα να είναι πολλά και σε διαφορετικές πλευρές.

ΛΑΘΗ, ΑΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ

Αφού ο Προμηθέας… κακόμαθε άπαντες, με τα άλματα που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, η φετινή σεζόν κακοφαίνεται σε αρκετούς. Η ομάδα της Πάτρας αν και ξεκίνησε εκπληκτικά την σεζόν, με τίτλο μάλιστα, δεν συνέχισε το ίδιο. Οι Πατρινοί είναι οι κάτοχοι του Super Cup, αλλά η συνέχεια είναι πολύ δύσκολη. Ο κορονοϊός τους «χτύπησε» σκληρά και φαίνεται ότι έχει επηρεάσει και την πορεία τους. Πολλά παιχνίδια ακυρώθηκαν, άλλα αναγκάστηκε η ομάδα να τα δώσει κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και αυτό είχε αντίκτυπο σε όλους, ενώ δεν έλειψαν και τα παράπονα για το πως αντιμετωπίστηκαν.

Κρούσματα έβγαιναν συνέχεια, ο Προμηθέας αναγκαζόταν να ταξιδεύει αυθημερόν και να παίζει με πιτσιρίκια και αυτό έχει στοιχίσει πλέον και τον αποκλεισμό από το Eurocup. Η ομάδα του Γιατρά δεν κατάφερε να παίξει το μπάσκετ που μας έχει συνηθίσει και ήταν κατώτερη των περιστάσεων. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα με τις νίκες να έρχονται δύσκολα και τον εκνευρισμό να υπάρχει παντού.

Μετά την ήττα αποκλεισμό από την Τσεντεβίτα στο παιχνίδι που ο Μάκης Γιατράς έδωσε αρκετό χρόνο στους νεαρούς παίκτες της ομάδας και ακολούθως ξέσπασε στη συνέντευξη Τύπου.

«Συνέβησαν πολλά. Εμείς έχουμε ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ. Προσπαθήσαμε να ξεκουράσουμε κάποια παιδιά γιατί είχαν επιβαρυνθεί και είχαν πιθανότητα να τραυματιστούν. Ανεξαρτήτως του σκορ, εγώ χάρηκα που είδα τα νεαρά παιδιά του Προμηθέα να έχουν χρόνο συμμετοχής. Αν συνεχίσουν να έχουν το μυαλό στο κεφάλι τους και να δουλεύουν, κάποια από αυτά θα πρωταγωνιστήσουν με τον Προμηθέα τα επόμενα χρόνια. Και κάτι τελευταίο… Αυτό είναι μήνυμα και θα το καταλάβουν αυτοί που πρέπει να το καταλάβουν… Αυτή τη στιγμή έχω πέσει κάτω. Προσπαθούν να με πατήσουν. Όταν σηκωθώ, θα τους πατήσω εγώ. Αυτά που συμβαίνουν φέτος είναι… μαγικά. Αυτοί που με ξέρουν, ξέρουν τον χαρακτήρα μου και ξέρουν πως θα γίνει…».