Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δίκαιη και ισορροπημένη η συμφωνία για το Brexit

«Τελικά φτάσαμε σε συμφωνία», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιαν ανακοινώνοντας επίσημα τη συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών – Λονδίνου για το Brexit.

Η Λάιεν τόνισε ότι ο δρόμος προς τη συμφωνία ήταν δύσκολος και ανηφορικός «αλλά τελικά «έχουμε να επιδείξουμε μια καλή συμφωνία».

Την χαρακτήρισε «δίκαιη» και «ισορροπημένη» και για τις δύο πλευρές.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες και τα πρότυπα είναι σεβαστά και πως συμφωνήθηκαν αποτελεσματικά εργαλεία τα οποία θα ενεργοποιούνται εάν διακυβευτεί ο θεμιτός ανταγωνισμός.

Τώρα ήταν η ώρα να γυρίσουμε σελίδα και να κοιτάξουμε το μέλλον, τόνισε η Λάιεν και πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ένας αξιόπιστος εταίρος.

Μπαρνιέ: Καταφέραμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ, ανέφερε: «Έχουμε φτάσει στο τέλος μιας πολύ εντατικής τετραετούς περιόδου, ιδίως τους τελευταίους εννέα μήνες, κατά τη διάρκεια της οποίας διαπραγματευτήκαμε την ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και μια ολοκαίνουργια σχέση, την οποία συμφωνήσαμε επιτέλους σήμερα. Η προστασία των συμφερόντων μας υπήρξε στο επίκεντρο όλων αυτών των διαπραγματεύσεων και χαίρομαι που το καταφέραμε. Εναπόκειται τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εκφράσουν τη γνώμη τους για αυτή τη συμφωνία».

Σαρλ Μισέλ: Το καλύτερο αποτέλεσμα

«Ευχαριστούμε την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ για τις ακούραστες προσπάθειές τους».

«Για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας, η καλύτερη συμφωνία με τον γείτονα, φίλο και σύμμαχό μας είναι το καλύτερο αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ επέδειξε ενότητα και αποφασιστικότητα στις διαπραγματεύσεις της με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την ίδια ενότητα» τόνισε ο Σαρλ Μισέλ.

Επισήμανε ότι «αυτές ήταν πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, αλλά η διαδικασία δεν έχει τελειώσει. Τώρα είναι η ώρα για το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλύσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών, προτού δώσουν το πράσινο φως»

Πηγή: skai.gr