ΑΧΑΪΑ: Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών κατά των Κολεγίων – Νομοθετική ρύθμιση περί εγγραφής των αποφοίτων στο ΤΕΕ

Σε μια πρωτοφανή ,ακόμα και για τα ελληνικά κοινοβουλευτικά δεδομένα ,κίνηση της τελευταίας στιγμής η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κεραμέως στις 17.12.2020 κατέθεσε αιφνιδιαστική τροπολογία με την οποία ουσιαστικά προβλέπεται αυτοματοποιημένη, τυπική διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων Κολεγίων και κάποιων ξένων Πανεπιστημίων με τους Διπλωματούχους Μηχανικούς

Καταγγέλλουμε απερίφραστα τις λογικές και μεθοδεύσεις που οδήγησαν στην νομοθέτηση μίας τόσο σημαντικής παρέμβασης εν ‘κρυπτώ, χωρίς να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος δημόσιας διαβούλευσης.

Αποτελεί κατάφωρη αδικία για χιλιάδες διπλωματούχους μηχανικούς που συμμετέχουν στην καθημερινή παραγωγική διαδικασία .Είναι αδιανόητο εν μία νυκτί να εξομοιώνεται με τόσο χυδαίο τρόπο το επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων των Διπλωματούχων των Πολυτεχνείων με αυτό των αποφοίτων Κολεγίων, χωρίς την απαραίτητη διαβάθμιση Τεχνικής Ευθύνης κατά την άσκηση του επαγγέλματος. Τέτοιες πρακτικές είναι επιζήμιες για την Δημόσια Παιδεία αλλά και ισοπεδωτικές για το Δημόσιο συμφέρον.

Η ποιότητα των σπουδών μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιστημονικής μας επάρκεια ,τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και κυρίως την ευθύνη που απορρέει από αυτά . Αφορούν θέματα ασφάλειας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Δεν θα αφήσουμε τους ανεύθυνους εμπνευστές αυτής της τροπολογίας να το συνειδητοποιήσουν στον πρώτο σεισμό, ή πλημμύρα.

Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Αχαΐας σε πλήρη σύμπνοια με τις Αποφάσεις του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Ελλάδας :

(α) Καταδικάζει τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις ένταξης της εκπρόθεσμης τροπολογίας προς ψήφιση την τελευταία στιγμή και αποδοκιμάζει την προκλητική «αφέλεια» που επέδειξε το αρμόδιο Υπουργείο για ένα τόσο σοβαρό ,για τον Τεχνικό κόσμο, ζήτημα.

(β) Ζητά από την Ελληνική Κυβέρνηση την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης νομοθετικής ρύθμισης

(γ) συντονίζει την δράση του με το ΤΕΕ/ΤΔΕ και τους Συλλόγους, για περαιτέρω ενέργειες – κινητοποιήσεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Άρης Γκατζόγιας Παναγιώτης Γεωργακόπουλος