Τουρκία: 27 χρόνια φυλακή για τον δημοσιογράφο Τζαν Ντουντάρ για “κατασκοπεία” και “τρομοκρατία”

Ο δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ καταδικάστηκε σε 27 χρόνια και 6 μήνες φυλάκιση για “κατασκοπεία” και “τρομοκρατία” σε μια υπόθεση που αφορούσε ένα ρεπορτάζ του 2015, της εφημερίδας Cumhuriyet, για φορτηγά του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MİT) που σταμάτησαν οι αξιωματικοί της χωροφυλακής ενώ κατευθύνονταν στη Συρία.

Ενώ οι δημοσιογράφοι και οι θεατές δεν επετράπησαν στη σημερινή (23 Δεκεμβρίου) ακρόαση στο 14ο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, οι δικηγόροι του Ντουντάρ δεν παρευρέθησαν στην ακρόαση, δηλώνοντας ότι δεν ήθελαν να γίνουν μέρος της “νομικής αιτιολόγησης μιας προκαθορισμένης πολιτικής κρίσης”.

Ο Ντουντάρ, ο οποίος σήμερα ζει στη Γερμανία και κηρύχθηκε “φυγάς” από δικαστήριο, επίσης δεν παρευρέθηκε στην ακρόαση.

Δικηγόροι της MİT και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρεμβαίνει στην υπόθεση, ήταν παρόντες στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Κατά την ακρόαση, η εισαγγελία επανέλαβε τη γνώμη σχετικά με τις κατηγορίες που υπέβαλε στις 14 Οκτωβρίου.

Εγκρίνοντας την ετυμηγορία του, το δικαστήριο καταδίκασε τον Ντουντάρ σε 18 χρόνια και 9 μήνες φυλάκιση για “λήψη κυβερνητικών πληροφοριών που πρέπει να παραμείνουν εμπιστευτικές για πολιτικούς και στρατιωτικούς σκοπούς κατασκοπείας”.

Καταδίκασε επίσης τον δημοσιογράφο σε 8 χρόνια και 9 μήνες φυλάκιση για “εν γνώσει και πρόθυμη βοήθεια σε μια παράνομη οργάνωση, χωρίς να συμπεριληφθεί στην ιεραρχική δομή του οργανισμού”.

Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης τη συνέχιση του εντάλματος σύλληψης και των αποφάσεων δήμευσης περιουσίας του Ντουντάρ.

Θα εκδοθεί νέο ένταλμα σύλληψης για τον δημοσιογράφο και θα ξεκινήσει διαδικασία για την επιστροφή του στη χώρα, σύμφωνα με την απόφαση.