Τατάρ: Λύση δύο κρατών στην Κύπρο

Ο Τατάρ εξέφρασε ξεκάθαρα την άποψή του σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού

Η Κύπρος και η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι όπως παλιά, το καθεστώς του ψευδοκράτους έχει αναβαθμιστεί με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και τις άλλες στρατηγικές εξελίξεις στην περιοχή, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σε συνάντηση που είχε χθες με αντιπροσωπεία του «συνδέσμου φωταγώγησης της τουρκικής σημαίας στον Πενταδάκτυλο».

Ο Ε. Τατάρ είπε ότι θα παρέχει στήριξη στον σύνδεσμο για τις εργασίες συντήρησης της σημαίας στο μέλλον. Με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας προβλέπουν τη συνέχιση της αναζήτησης λύσης με ένα μοντέλο συνεργασίας των δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας στην Κύπρο, επανέλαβε, λέγοντας ότι φάνηκε πως μια λύση στη βάση της ομοσπονδίας δεν έχει αποτέλεσμα.

Είναι, πρόσθεσε, ένας χωριστός «λαός», που έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. πρέπει να υπερασπιστούν τη δίκαιη υπόθεσή τους για να ζήσουν με ασφάλεια και ευημερία κάτω από τις εγγυήσεις της Τουρκίας. Απηύθυνε έκκληση στους Τουρκοκυπρίους που ζουν στη Βρετανία και σε άλλες χώρες του εξωτερικού να επιστρέψουν πίσω στα κατεχόμενα, λέγοντας πως το ψευδοκράτος μπορεί να προσφέρει μια ζωή και ένα μέλλον με ευημερία.

Στο μεταξύ, ο Οσμάν Ερτούγ, σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη υποστήριξε ότι πρέπει πλέον να βλέπουμε το Κυπριακό ως πρόβλημα περιφερειακό – και της Ανατολικής Μεσογείου – και όχι μόνο ως πρόβλημα της Κύπρου. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο κ. Ερτούγ είπε ότι ο κ. Τατάρ εξέφρασε ξεκάθαρα την άποψή του σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού και αυτή είναι δύο κράτη στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και συνεργασία αυτών των δύο κρατών. Αυτή η πολιτική εγκρίθηκε από τον τουρκοκυπριακό «λαό» στις «εκλογές», είπε προσθέτοντας ότι την άποψη αυτή εξηγούν στους πρέσβεις και στους ξένους διπλωμάτες που τους επισκέπτονται.

«Ακολουθούμε μια στάση στη βάση της αρχής της ισότητας και του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης των λαών», ανέφερε υποστηρίζοντας ότι αυτή η αρχή συμπεριλαμβάνεται στη σύμβαση του ΟΗΕ.

Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό διεξάγονται από το 1968, δήλωσε ο κ. Ερτούγ, προσθέτοντας ότι σε έγγραφο που είχαν ετοιμάσει τότε οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ αναφερόταν ότι, ακόμα και να υπάρξει μια λύση στη βάση της ομοσπονδίας, πρέπει να συσταθεί και να αναγνωριστεί ένα τουρκοκυπριακό κράτος. «Ενώ υπήρχε από εκείνη την περίοδο κιόλας η προσέγγιση ότι νομικά πρέπει τα δύο κράτη στο νησί να είναι αναγνωρισμένα για να είναι ίσα και ότι μόνο από αυτό θα μπορούσε να έρθει η λύση, ο τουρκοκυπριακός λαός προσπαθεί σήμερα να κάνει τον κόσμο να το αποδεχτεί αυτό και βλέπει αντίσταση από την άλλη πλευρά».

Θα μείνει στα χαρτιά και δεν θα μπορέσει να είναι βιώσιμη οποιαδήποτε φόρμουλα δεν περιέχει αλληλοαναγνώριση των δύο κρατών, υποστήριξε ο κ. Ερτούγ. «Επομένως, αυτό εξαρτάται από το αν θέλει συμφωνία η άλλη πλευρά». Όσο δικαίωμα αυτοδιάθεσης και να έχουν κράτος οι Ελληνοκύπριοι, άλλο τόσο το δικαιούνται αυτό και οι Τουρκοκύπριοι, είπε.