Πώς θα δανειστεί η Ελλάδα από τις αγορές το 2021

Του Τάσου Δασόπoυλου

Εκμετάλλευση της συμμετοχής στο PEPP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ολοκλήρωση της καμπύλης των ομολόγων και σταθερή παρουσία στις αγορές είναι ο τριπλός στόχος του προγράμματος δανεισμού για το 2021, καθώς η Ελλάδα θα έχει και το 2021 το προνόμιο να εκδίδει ομόλογα χωρίς να έχει να καλύψει ανάγκες.

Το υψηλό ποσό των ταμειακών διαθεσίμων, που αναμένεται να μειωθούν στα 30,5 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2020, αλλά και οι χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες του χρέους επιτρέπουν κινήσεις στρατηγικής στην κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης των αποδόσεων και της αύξησης “εμπορευσιμότητας” των ελληνικών ομολόγων.

Το ταμειακό πρόγραμμα για το 2021, που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, θα είναι περιορισμένο. Θα περιλαμβάνει εκδόσεις 10-12 δισ. ευρώ, χωρίς ημερομηνίες, ποσά και διάρκειες για ομόλογα που θα δημοπρατηθούν.

Η πρώτη έκδοση του έτους αναμένεται να γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου, το πιο πιθανό είναι ότι θα αφορά διάρκεια μεγαλύτερη της 15ετίας. Είναι πιθανό να εκδοθεί ομόλογο διάρκειας 20 ή 25 ετών, διάρκεια στην οποία δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου ομόλογα του δημοσίου, ενώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση από ξένους θεσμικούς επενδυτές. Ένας δεύτερος στρατηγικός στόχος είναι να αυξηθεί η ρευστότητα για κάθε διάρκεια ομολόγων, ώστε οι ελληνικοί τίτλοι να γίνουν περισσότερο εμπορεύσιμοι. Με αυτό το δεδομένο μπορούμε να δούμε νέες επανεκδόσεις τίτλων εκεί όπου υπάρχει χαμηλή ρευστότητα ώστε να υπάρχει διαθεσιμότητα και να αυξηθούν οι διαθέσιμοι επενδυτές.

Αξιοποίηση του PEPP

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές του ΟΔΔΗΧ, θα συνεχιστεί να γίνεται αξιοποίηση της συμμετοχής της Ελλάδας στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (PEPP), ώστε να συμπιεστούν ακόμη περισσότερο οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων. Ο στόχος είναι να εκδίδονταν ομόλογα ανάλογα με τις δυνατότητες απορρόφησής τους από την ΕΚΤ, ώστε να δημιουργείται ζήτηση και να μειώνονται οι αποδόσεις.

Οι εκδόσεις ύψους 10-12 δισ. μπορούν να αγοραστούν στο σύνολό τους από την ΕΚΤ. Μετά και την αύξηση του PEPP κατά 500 δισ. από τα 1,35 στα 1,85 τρισ. ευρώ και την επέκτασή του προγράμματος έως και το τέλος του 2022, η Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ μπορεί να απορροφήσει συνολικά 33,3 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα. Μέχρι στιγμής έχει απορροφήσει 16 δισ. ευρώ και άρα μπορεί να απορροφήσει επιπλέον 17,3 δισ. ευρώ. Αφαιρώντας ένα μέρος των τίτλων από την αγορά, κάνει τα ελληνικά ομόλογα -τα μοναδικά εντός ευρωζώνης με θετικές ακόμη αποδόσεις- ακόμη πιο περιζήτητα, συμπιέζοντας ακόμη περισσότερο τις αποδόσεις.

Τέλος, στα σχέδια του δανειακού προγράμματος είναι και η αποπληρωμή ακριβού χρέους όπως π.χ. προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως είχε γίνει στο τέλος του 2019, ή και ακριβών παλαιότερων εκδόσεων οι οποίες θα αντικατασταθούν από καινούργια ομόλογα με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο που θα εκδοθούν μέσα στο 2021, σε χρόνο που θα κρίνει και η πορεία της αγοράς ή θα επιλέξει το υπουργείο Οικονομικών.