Οι ελπίδες για συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας έφεραν κέρδη για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με κέρδη έκλεισαν οι συνεδριάσεις στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές έχουν το βλέμμα τους στραμμένο και ελπίζουν στη γρήγορη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα τρέφουν ελπίδες για το καθυστερημένο πακέτο κινήτρων για την τόνωση της αγοράς των ΗΠΑ.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε κέρδη 1,08% στις 395,49 μονάδες.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 1,26%, στις 13.587,23 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,66%, στις 6.495,75 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 ενισχύθηκε κατά 1,11%, κλείνοντας στις 5.527,59 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 προσέθεσε 1,76% και ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 1,31%.

Την Τρίτη, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι το μπλοκ κάνει μία  “τελική απόπειρα” για να επιτύχει μια εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία, αλλά παραμένουν διαφωνίες σχετικά με τα αλιευτικά δικαιώματα. Υπήρξαν θετικές αναφορές για τις συνομιλίες, με τον Robert Peston του ITV να ισχυρίζεται ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία την Τετάρτη.

Η Γαλλία κατέληξε σε συμφωνία για άνοιγμα των συνόρων με τη Βρετανία. Η συμφωνία θα επιτρέπει στα βαριά φορτηγά που είχαν αποκλειστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο να βάλουν ξανά μπροστά, καθώς οι οδηγοί τους θα μπορούν να περνούν τα σύνορα αν διαθέτουν αρνητικό τεστ στον κορονοϊό. Είχε προηγηθεί κλείσιμο των συνόρων λόγω φόβων για την εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού. Η είδηση αυτή έδωσε ώθηση στις μετοχές του τομέα διακοπών και αναψυχής, με κορυφαία τη μητρική εταιρεία της British Airways, IAG, η οποία είδε τις μετοχές της να κερδίζουν 3%.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο Τραμπ απέρριψε χθες Τρίτη νομοσχέδιο που προβλέπει δαπάνες 900 δισ. δολαρίων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας που πλήττεται από τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού, το οποίο υιοθετήθηκε προηγουμένως από το αμερικανικό Κογκρέσο έπειτα από μήνες αδιεξόδου, λέγοντας πως δεν ήταν “αυτό που περίμενε”, χαρακτηρίζοντας τις διατάξεις του “αληθινή ντροπή” και απαιτώντας, μεταξύ άλλων, να αυξηθεί το ποσό των επιδοτήσεων που θα χορηγεί το δημόσιο στις οικογένειες.

Κοιτάζοντας μεμονωμένες μετοχές, η Daimler σημείωσε κέρδη 3%, καταλαμβάνοντας την κορυφή του Stoxx 600 μετά από μια αναφορά από τη Handelsblatt ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει να εισαγάγει στο χρηματιστήριο τις επιχειρήσεις φορτηγών της.

Στον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς, η Games Workshop έχασε σχεδόν 2%, ενώ ο πάροχος κιτ γευμάτων HelloFresh απώλεσε περί τα 3% της αξίας των μετοχών του.