Θετική εικόνα στις ευρωαγορές μετά τις χθεσινές βαριές απώλειες

Με θετικά πρόσημα κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε μια προσπάθεια ανάκαμψης μετά τις χθεσινές βαριές απώλειες λόγω ανησυχίας που έχει προκαλέσει η μετάδοση του νέου μεταλλαγμένου στελέχους που εντοπίστηκε στη Βρετανία.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,75% στις 389,59 μονάδες.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,90%, ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,20% και ο γαλλικός CAC-40 προσθέτει 0,78%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 ενισχύεται κατά 0,89% και ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,88%.

Σημειώνεται πως το νέο στέλεχος κορονοϊού ανάγκασε την βρετανική κυβέρνηση να επιβάλει lockdown στο Λονδίνο και σε άλλα μέρη της νοτιοανατολικής Αγγλίας. Το νέο στέλεχος, το οποίο οι επιστήμονες σημειώνουν ότι είναι έως και 70% πιο μεταδοτικό από τα προηγούμενα στελέχη στη Βρετανία, έχει επίσης εντοπιστεί στην Ιταλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Δανία και την Αυστραλία. Η ανησυχία για τη μετάλλαξη του ιού οδήγησε πολλές χώρες ανά τον κόσμο να κλείσουν τα σύνορά τους με τη Βρετανία, διαταράσσοντας τα ταξίδια και προκαλώντας ανησυχίες για πιθανές ελλείψεις τροφίμων καθώς στενεύουν και τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για το μέλλον των εμπορικών τους σχέσεων μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit στο τέλος της χρονιάς.

Σημειώνεται πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν σε αδιέξοδο, με διαφωνίες πάνω σε ζητήματα όπως η αλιεία να παραμένουν στο τραπέζι. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι η πιθανό η χώρα να προχωρήσει χωρίς συμφωνία.

“Η θέση δεν έχει αλλάξει, υπάρχουν προβλήματα”, δήλωσε τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους ο Μπόρις Τζόνσον. “Είναι ζωτικής σημασίας να καταλάβουν όλοι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να μπορεί να ελέγχει πλήρως τους δικούς του νόμους και επίσης ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τα δικά μας αλιευτικά ύδατα.”

”Η περίπτωση και οι όροι του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου θα ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικοί για το Ηνωμένο Βασίλειο και σίγουρα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τυχόν δυσκολίες που θα βρεθούν μπροστά μας”, πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε αργά το βράδυ χθες Δευτέρα (τοπική ώρα· το πρωί σήμερα Τρίτη ώρα Ελλάδας) το σχέδιο στήριξης της οικονομίας, το οποίο προβλέπει δαπάνες ύψους 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να προσφερθεί βοήθεια στις οικογένειες και στις επιχειρήσεις που υφίστανται σκληρό πλήγμα από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Η έγκριση του σχεδίου, αρχικά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και κατόπιν από τη Γερουσία, ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή και κύρωσή του από τον απερχόμενο Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Στα μάκρο, πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα κατέγραψε το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία όσο πλησιάζουμε στον Ιανουάριο, καθώς το πιο αυστηρό lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας, μείωσε τις προσδοκίες για τα έσοδα και αύξησε την τάση για αποταμίευση.

Το ινστιτούτο ερευνών GfK ανακοίνωσε ότι ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος υποχώρησε στις -7,3 μονάδες έναντι της αναθεωρημένης μέτρησης -6,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε ελαφρώς καλύτερα από τις εκτιμήσεις για -8,8 μονάδες.