Στην προανακριτική η υπόθεση κατασκοπείας -Οι καταθέσεις για το θρίλερ της Ρόδου

«Του μετέφερα τις ακριβείς θέσεις των πλοίων, πόσα ήταν αυτά και τους αριθμούς που έφεραν στην πλώρη τους. Επίσης, θυμάμαι ότι με ρώτησε πόσους φαντάρους μεταφέρουμε στο Καστελλόριζο. Του είπα 60-70 περίπου». Αυτό κατέθεσε στην προανακριτική κατάθεση – ομολογία του στους αστυνομικούς της Κρατικής Ασφάλειας ο μάγειρας του επιβατηγού πλοίου «Σταυρός», ο οποίος συνελήφθη για κατασκοπεία εις βάρος της χώρας.

Για τη γνωριμία του με τον συγκατηγορούμενό του, γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, ο 52χρονος ισχυρίστηκε ότι δέχτηκε τηλεφώνημά του τον Αύγουστο, καθώς και ότι «το κινητό μου το βρήκε από μια γειτόνισσά μου στην Κομοτηνή, η οποία είχε έρθει στη Ρόδο για ένα γάμο και του μίλησε για μένα». Ο 52χρονος ανέφερε ότι η πρώτη συνάντηση με τον γραμματέα έγινε σε εστιατόριο στην πόλη της Ρόδου καθώς και ότι έπειτα από λίγες ημέρες συναντήθηκαν εκ νέου κοντά στο ενυδρείο κατόπιν προτροπής του γραμματέα. «Με ρώτησε για τα πολεμικά πλοία που βλέπουμε στο Καστελλόριζο κατά τη διάρκεια της παραμονής μας εκεί». Η τρίτη συνάντησή τους έγινε –σύμφωνα με τον 52χρονο– σε σπίτι στην Ιαλυσό. «Εκεί μου ζήτησε πλέον ξεκάθαρα κάθε φορά που βρίσκομαι στο Καστελλόριζο να του τηλεφωνώ και να του δίνω τις θέσεις των πολεμικών πλοίων και τους αριθμούς που έφεραν αυτά. Μου τόνισε ότι τις πληροφορίες αυτές θέλει να του τις μεταφέρω μόνο τηλεφωνικά, όχι με γραπτά μηνύματα».

Ο μάγειρας ομολόγησε ότι δύο φορές στη διάρκεια του Οκτωβρίου «παρασύρθηκα και πείστηκα να το κάνω». Στην επόμενη συνάντησή τους, όμως, την 6η Νοεμβρίου, ο 52χρονος ισχυρίστηκε ότι ζήτησε από τον γραμματέα να μην ξαναβρεθούν καθώς τον θεωρούσε επικίνδυνο, επικαλούμενος και τις προειδοποιήσεις της συζύγου του: «Μου είπε ότι έκανα μεγάλο λάθος και να αποφύγω αυτόν τον άνθρωπο». Κλείνοντας, είπε στους αστυνομικούς ότι στην πρώτη τους συνάντηση ο 35χρονος τον είχε ρωτήσει εάν γνωρίζει και άλλους Ελληνες μουσουλμάνους που δουλεύουν σε πλοία με προορισμό το Καστελλόριζο, προκειμένου να έρθει σε επαφή μαζί τους.

Την Παρασκευή, ενώπιον των αστυνομικών, ο γραμματέας του προξενείου δήλωσε ότι γνώρισε τον μάγειρα σε κοινωνική εκδήλωση τον Αύγουστο. Διέψευσε ωστόσο τον 52χρονο, ισχυριζόμενος πως οι μετέπειτα συναντήσεις τους έγιναν με πρωτοβουλία όχι δική του αλλά του μάγειρα. «Ξεκινήσαμε να συναντιόμαστε κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας σε κοινωνικό και φιλικό επίπεδο», φέρεται να κατέθεσε στους αστυνομικούς. Τόνισε ότι ουδέποτε θα ανέπτυσσε δράση που «σύμφωνα με τους νόμους της χώρας θα αποτελούσε αδίκημα» και δήλωσε άγνοια για όσα ισχυρίστηκε στην κατάθεση – ομολογία του ο συγκατηγορούμενός του. «Δεν γνωρίζω τον λόγο που μου έχει αποδώσει αυτές τις κατηγορίες», κατέθεσε, ενώ ζήτησε να μη ληφθεί υπόψη το περιεχόμενο των ψηφιακών πειστηρίων που οι αστυνομικοί κατάσχεσαν από το σπίτι του. Μετά την απολογία τους και οι δύο κρίθηκαν προφυλακιστέοι.