Σοκ στη Βραζιλία: Γυναίκα σκλάβα σε γάμο, ελευθερώθηκε μετά από 40 χρόνια

Μια γυναίκα στη Βραζιλία υποδουλώθηκε ως υπηρέτρια από την ηλικία των οκτώ ετών και για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες και αναγκάστηκε να παντρευτεί.

Η 46χρονη βρέθηκε να ζει σε ένα μικρό δωμάτιο σε ένα διαμέρισμα στο Patos de Minas, στη νοτιοανατολική πολιτεία του Minas Gerais. Εργαζόταν για την οικογένεια κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της χωρίς αμοιβή ή ωράριο, σύμφωνα με τους επιθεωρητές εργασίας. Ήταν ουσιαστικά εσώκλειστή και υποχρεωμένη να παρέχει τις υπηρεσίες της.

Το θύμα δόθηκε ως παιδί από τους άπορους γονείς της σε καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Patos de Minas και μεγάλωσε από τη μητέρα του, ανέφεραν οι επιθεωρητές.

«Της έδωσαν φαγητό όταν ήταν πεινασμένη, αλλά όλα τα άλλα δικαιώματα της αφαιρέθηκαν», δήλωσε ο επιθεωρητής υπεύθυνος για τη διάσωση.

Η δουλεία οικιακών βοηθών στη Βραζιλία είναι δύσκολο να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί, επειδή τα θύματα σπάνια βλέπουν τους εαυτούς τους ως σύγχρονους σκλάβους, δήλωσαν αξιωματούχοι. Από 3.513 εργαζόμενους που βρέθηκαν να εργάζονται σε συνθήκες προσομοίωσης δουλείας μεταξύ 2017 και 2019, μόνο 21 κρατούνταν πράγματι σε δουλεία.

Ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια του καθηγητή είπε ότι είχαν παρουσιαστεί ως ένοχοι πριν φτάσει η υπόθεσή τους στο δικαστήριο. Εκπρόσωπος του πανεπιστημίου είπε ότι η σύμβαση του καθηγητή είχε ανασταλεί και ότι «λαμβάνονται όλα τα νομικά μέτρα».

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι προσπαθούν να συνάψουν συμφωνία με την οικογένεια για αποζημίωση στο θύμα. Εάν ο καθηγητής κριθεί ένοχος στο δικαστήριο, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και οκτώ ετών.

Οι γείτονες ειδοποίησαν τις αρχές αφού έλαβαν σημειώματα από την 46χρονη που τους ζητούσε να αγοράσουν τρόφιμα και προϊόντα υγιεινής, καθώς δεν είχε χρήματα, σύμφωνα με τους επιθεωρητές εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της, η γυναίκα αναγκάστηκε να παντρευτεί έναν ηλικιωμένο συγγενή της οικογένειας, ώστε να συνεχίσει η οικογένεια να λαμβάνει τη σύνταξή του μετά το θάνατό του, ανέφεραν οι αρχές.

Η γυναίκα λαμβάνει τώρα μηνιαία σύνταξη περίπου 1.560 $ -η οποία είναι επτά φορές υψηλότερη από τον κατώτατο μισθό της Βραζιλίας, σύμφωνα με τον Guardian. «Δεν ήξερε τι ήταν ο κατώτατος μισθός. Τώρα μαθαίνει πώς να χρησιμοποιεί πιστωτική κάρτα», αναφέρουν οι αρχές.