Low budget… η ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας αλλά στις 780 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έβγαλε αντίδραση μετά τη χθεσινή ισχυρή πτώση, αλλά η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς η αγορά οδεύει προς την πρώτη εορταστική της ανάπαυλα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,38% στις 780,21 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 774,20 μονάδων (+0,60%) και 787,04 μονάδων (+2,26%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 217 χιλ. τεμάχια.

Low budget… η ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,48%, στις 1.865,35 μονάδες, ενώ στο +1,45% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.071,65 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,40% στις 491,83 μονάδες.

Μπορεί η αγορά να μην “έπιασε” τις συναλλακτικές επιδόσεις των προηγούμενων ημερών, αλλά ακολούθησε το θετικό κλίμα των διεθνών αγορών και εκδήλωσε την αντίδραση που χρειαζόταν ώστε να ενισχύσει τα περιθώρια πιθανών αναταράξεων που μπορεί να υπάρξουν στην επιστροφή του κόσμου στην ομαλότητα της μετά Covid εποχής. Και μπορεί ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού να επιταχύνεται ένθεν και ένθεν, εντούτοις η πλειονότητα των αναλυτών προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν “αναταράξεις” που θα εντείνουν την αβεβαιότητα, όπως αυτή της μετάλλαξης του ιού.

Έτσι ένα είναι το σίγουρο… το 2021 θα είναι το έτος απαλλαγής του κόσμου από τον κορονοϊό. Αυτό που δεν είναι σίγουρο είναι το πότε θα διακηρυχθεί η έναρξη της μετά Covid εποχής, ώστε οι αγορές να προσαρμόσουν τις θέσεις τους. Εάν αυτή έλθει σχετικά άμεσα, τότε η διάθεση για επενδυτικό ρίσκο θα αυξηθεί, σε αντίθεση με το εάν ο κόσμος χρειαστεί ακόμη 6-9 μήνες για να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και ομαλοποιηθεί η οικονομική δραστηριότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι κινήσεις και στο ΧΑ ήταν σήμερα μετρημένες και επιλεκτικές. Μετά από σχεδόν ένα δίμηνο ευρείας ανόδου, σε όλο το μήκος σχεδόν του ταμπλό, η πορεία της αγοράς τις τελευταίες ημέρες δείχνει ότι το στοιχείο της “ποιότητας” των θέσεων κυριαρχεί. Μια τακτική που δεν αποκλείεται να συντηρηθεί και τον Ιανουάριο, με την αγορά όμως να πρέπει να υπερβεί το εύρος των 790-800 μονάδων αν θέλει να συνεχίσει την ανοδική της πορεία, αλλά και να μη χάσει εκείνο των 730-750 μονάδων σε περίπτωση που υπάρξει νέα αναταραχή στο μέτωπο της πανδημίας.

Πάντως, όσο πλησιάζουμε προς τη λήξη του τρέχοντος δωδεκαμήνου, οι κινήσεις περαιτέρω βελτίωσης των αποτιμήσεων δεν θα λείψουν, δεδομένου και του ότι την Πέμπτη και την Παρασκευή η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα παραμείνει κλειστή λόγω του εορτασμού των Χριστουγέννων. Παρά το ράλι του τελευταίου διμήνου, ο Γενικός Δείκτης υπολείπεται κατά 15% από την αρχή του έτους (άρχισε στις 916 μονάδες), με τις “ουλές” από το ξέσπασμα της πανδημίας να είναι ακόμη μεγαλύτερες αν αναλογιστεί κανείς ότι τα υψηλά έτους ήταν στις 949 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο τραπεζικός δείκτης έχει μεγαλύτερο δρόμο να διανύσει, καθώς σημειώνει απώλειες 44,4% από την αρχή του έτους, ενώ απέχει σχεδόν 400 μονάδες από τα υψηλά των 889 μονάδων που βρισκόταν την πρώτη συνεδρίαση του έτους.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank έκλεισε με κέρδη 4,06%, με τη ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθεί με +3,53%, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική, Μυτιληναίο και ΟΠΑΠ.

Τα κέρδη σε ΔΕΗ, ΟΛΠ, Aegean, Motor Oil, Σαράντη και Λάμδα ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, Titan, ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς, Φουρλής και Jumbo. Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο ΟΤΕ, ενώ ΕΧΑΕ υποχώρησε κατά 2,08%.