Η ΕΕ καλεί τα κράτη μέλη να ξανανοίξουν τις εμπορικές οδούς με το Ηνωμένο Βασίλειο

Freight vehicles line up prior to boarding a train to France via the Channel Tunnel, amid the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Folkestone, Britain, December 20, 2020. REUTERS/Peter Nicholls

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα τα κράτη μέλη να ανοίξουν εκ νέου τις κρίσιμες οδούς εμπορίου και μετακίνησης επιβατών με το Ηνωμένο Βασίλειο, αποθαρρύνοντας ωστόσο τα μη απαραίτητα ταξίδια.

Η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της συστήνει οι εμπορευματικές μεταφορές από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχιστούν απρόσκοπτα, αλλά τονίζει ότι τυχόν περιττές μετακινήσεις θα πρέπει να αποφεύγονται “μέχρι νεότερης ειδοποίησης”.

Οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συζητήσουν τη σύσταση της Κομισιόν αργότερα την Τρίτη, καθώς οι κυβερνήσεις του μπλοκ έχουν δεσμευτεί στο παρελθόν να συντονίζουν τις κινήσεις τους.

“Θα πρέπει να αρθούν οι απαγορεύσεις πτήσεων και δρομολογίων τρένων προκειμένου να διασφαλιστούν τα απαραίτητα ταξίδια και να αποφευχθούν διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού”, σημειώνει ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ στην ανακοίνωσή του.

Η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί απεγνωσμένα να ανοίξει εκ νέου τους εμπορικούς δρόμους προς τη Γαλλία, μετά από μια μέρα διασυνοριακών πολιτικών διαπραγματεύσεων που δεν κατάφεραν να βάλουν ένα τέλος στο χάος που έχει δημιουργηθεί στο πιο πολυσύχναστο λιμάνι του Ηνωμένου Βασιλείου. Σημειώνεται ότι η Γαλλία διέκοψε την κυκλοφορία εμπορευμάτων από το Ντόβερ, στη νοτιοανατολική Αγγλία, τα μεσάνυχτα της Κυριακής λόγω του φόβου που έχει προκαλέσει το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που φέρεται να είναι πολύ πιο μεταδοτικό. Εξαιτίας αυτού του στελέχους άλλωστε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επιβάλει αυστηρό lockdown στο Λονδίνο και τις γύρω περιοχές.