Βουτιά 3,8% έφερε στο Χρηματιστήριο, ο μεταλλαγμένος κορονοϊός

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να διαφύγει των παγκόσμιων τριγμών που προκάλεσε η εμφάνιση της μετάλλαξης του κορονοϊού, ξυπνώντας τις μνήμες και τους φόβους της περασμένης άνοιξης, όταν και ο κόσμος σταμάτησε να… γυρίζει για δύο μήνες περίπου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,80% στις 769,62 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 749,59 μονάδων (-6,31%) και 793,88 μονάδων (-0,77%). Ο τζίρος ανήλθε στα 110,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 72,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,1 εκατ. τεμάχια.

Βουτιά 3,8% έφερε στο Χρηματιστήριο, ο μεταλλαγμένος κορονοϊός

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 4,06%, στις 1.838,08 μονάδες, ενώ στο -3,38% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.056,36 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,39% στις 480,32 μονάδες.

Την ώρα που το ΧΑ μάζευε τις δυνάμεις του για να διασπάσει και τις 800 μονάδες, το πισωγύρισμα ήρθε και συντονίστηκε με τις παγκόσμιες ανησυχίες σχετικά με την εμφάνιση της μετάλλαξης του κορονοϊού. Η μετάλλαξη θεωρείται ότι είναι έως και 70% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού, προκαλώντας πολλές χώρες της Ευρώπης να επιβάλλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τη Βρετανία, όπου και εμφανίστηκε.

Έτσι, ξύπνησαν οι μνήμες της περασμένης άνοιξης, καθώς τα μέτρα εκείνης της περιόδου είχαν οδηγήσει τον κόσμο σε πρωτοφανείς συρρικνώσεις των εθνικών ΑΕΠ, με τη χώρα μας να βλέπει την οικονομική της δραστηριότητα να υποχωρεί κατά 15,2%. Και μπορεί το εμβόλιο να βρίσκεται καθ’ οδόν προς την παγκόσμια κοινότητα, αλλά οι αγορές βλέπουν ότι η επιστροφή στην ομαλότητα θα καθυστερήσει.

Βέβαια η αντίδραση αυτή, κατά πολλούς αναλυτές θεωρήθηκε υπερβολική, καθώς οι επιστήμονες καθησυχάζουν ότι η μετάλλαξη είναι διαχειρίσιμη. Η βασική ανησυχία, όμως, είναι ότι ο κόσμος θα βρεθεί ενώπιον ενός νέου κύματος μέτρων, έστω και βραχύβιου, που θα ανακόψει την ήδη ασθενική ανάκαμψη. Και το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι όσο διαρκούν τα μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι “ουλές” που θα αφήσει πίσω της η πανδημία.

Όσον αφορά στο ΧΑ τώρα, το ράλι ανόδου από τις αρχές του Νοεμβρίου ήταν τόσο έντονο και ισχυρό, που τα κέρδη ήταν αρκούντως ελκυστικά για να αφεθούν χωρίς κατοχύρωση, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας όπως αυτό που διαμορφώνεται πλέον. Έτσι, τα βλέμματα στρέφονται στα επίπεδα των 750 μονάδων, τα οποία και κρατούν ζωντανό το θετικό τεχνικό momentum της αγοράς. Το θετικό είναι ότι στη σημερινή προσέγγισή τους, η αγορά έδειξε να “ξυπνά” και να αντιδρά ελαφρώς, δημιουργώντας μια ζώνη ασφαλείας.

Από αύριο η αγορά θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα δεδομένα στο μέτωπο της μετάλλαξης. Και η συνέχεια της αγοράς θα κριθεί από την πορεία των νέων που θα έρχονται από το πανδημικό μέτωπο. Εάν τις επόμενες ημέρες η επιστημονική κοινότητα καθησυχάσει τους επενδυτές, τότε η σημερινή πτώση θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία τοποθετήσεων ή επανατοποθετήσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, η επιστροφή στις “πέτρινες” ημέρες της πανδημίας θα είναι πολύ κοντά.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημείωσε βουτιά 9,52%, με την Alpha Bank να την ακολουθεί με το δικό της -8,07%, ενώ Eurobank και Coca Cola έκλεισε με απώλειες 5,32% και 5% αντίστοιχα. Άνω του 4% ήταν η πτώση σε Εθνική, Motor Oil, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο και Ελληνικά Πετρέλαια.

Απώλειες 3,94% σημείωσε ο ΟΠΑΠ και 3,03% ο ΑΔΜΗΕ, με τις Aegean, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίο, ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΕΧΑΕ να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 2%. Άνω του -1% έκλεισαν οι ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Titan και Φουρλής, ο Ελλάκτωρ περιόρισε στο -0,95%, ενώ ο Σαράντης έκλεισε θετικά κατά 0,11%.