Βαριές απώλειες στην Ευρώπη καθώς κλιμακώνεται η ανησυχία για το νέο στέλεχος του κορονοϊού

Στο βαθύ κόκκινο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω των έντονων ανησυχιών που έχει πυροδοτήσει η τελευταία μετάλλαξη του κορονοϊού κόντρα στην αισιοδοξία που δημιούργησε τις προηγούμενες ημέρες η έγκριση των πρώτων εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 κατρακύλησε 2,3% στις 386,69 μονάδες, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 28 Οκτωβρίου και συμπληρώνοντας δύο διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις.

Το άσχημο κλίμα σήμερα στην αγορά δεν κατάφερε να αλλάξει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι έδωσε άδεια κυκλοφορίας υπό όρους για το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer λίγο μετά το πράσινο φως του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) στο εμβόλιο.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε βουτιά 2,8% στις 13.246,30 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 υποχώρησε σε ποσοστό 2,4% στις 5.393,34 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 1,7% και έκλεισε στις 6.416,32 μονάδες, παραμένοντας στο κόκκινο για τρίτη συνεχή συνεδρίαση.

Μεγάλες απώλειες και στην περιφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB να χάνει 2,6% και τον ισπανικό IBEX 35 να σημειώνει βουτιά 3,1%.

Οι επενδυτές παρακολουθούν νευρικά τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού στη Βρετανία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή σκληρού lockdown στο Λονδίνο και σε άλλα μέρη της νοτιοανατολικής Αγγλίας.

Σημειώνεται ότι η μετάλλαξη θεωρείται ότι είναι έως και 70% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι έχει μέχρι στιγμής εντοπιστεί στη Δανία, την Ολλανδία και την Αυστραλία.

Αυτό οδήγησε πολλές χώρες της Ευρώπης και αλλού να επιβάλλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τη Βρετανία. Ειδικότερα, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία απαγόρευσαν όλες τις πτήσεις από τη Βρετανία, ενώ το ίδιο έπραξαν επίσης ο Καναδάς και το Ισραήλ.

Η Γαλλία επίσης έκλεισε τα σύνορά της με τη Βρετανία για τη μετακίνηση ανθρώπων και φορτηγών, αποκλείοντας την σημαντικότερη εμπορική της αρτηρία με την ηπειρωτική Ευρώπη. Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς χαρακτήρισε το βήμα αυτό απρόσμενο.

Τα τελευταία μέτρα έρχονται ενώ οι συνομιλίες για το Brexit δεν έχουν καταφέρει να επιλύσουν το αδιέξοδο. Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία για τις εμπορικές τους σχέσεις στη μετά-Brexit εποχή, καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι κατέληξαν χθες Κυριακή σε συμφωνία σχετικά με το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, το οποίο διαπραγματεύονταν από το καλοκαίρι, ανακοίνωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ.

Το νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ, η οποία δέχθηκε βαρύ πλήγμα από τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού, θα έχει ύψος περίπου 900 δισ. δολαρίων. Προβλέπει τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας 300 δολαρίων την εβδομάδα και επιδομάτων ύψους 600 δολαρίων σε πολλούς ευάλωτους Αμερικανούς, μεταξύ άλλων.

Στα μάκρο, η βρετανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία βελτίωση σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια τον Δεκέμβριο, αντανακλώντας την αισιοδοξία ότι τα εμβόλια για τον κορονοϊό θα οδηγήσουν σε οικονομική ανάκαμψη το 2021, σύμφωνα με έρευνα της Lloyds Bank.

Η Lloyds δήλωσε πως το μηνιαίο βαρόμετρο για τις επιχειρήσεις σημείωσε άνοδο κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες στο -4% τον Δεκέμβριο, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, πριν η πανδημία πλήξει την οικονομία της Βρετανίας.

Η βρετανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί 11% το 2020, το περισσότερο από το 1709, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ η ανάπτυξη στις αρχές του 2021 αναμένεται να επηρεαστεί από τους περιορισμούς που συνεχίζουν να υφίστανται εξαιτίας του κορονοϊού.