ΠΑΤΡΑ: Μεγάλος ο στόχος της Περιφέρειας για τον εορτασμό της Επανάστασης – Σε 2.500 σημεία με 100.000 επισκέπτες

Με φόντο τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση εισάγεται στην αυριανή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου το σχέδιο δράσης «Δυτική Ελλάδα 2021» της Περιφέρειας. Θα ακολουθήσει η πλήρης εξειδίκευση των δράσεων που θα επιχορηγηθούν, καθώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η εξέλιξη της πανδημίας.
Σύμφωνα με την εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Φίλια, δεν πρόκειται για ένα «σχέδιο επί χάρτου», αλλά έναν ρεαλιστικό οδηγό στρατηγικών και δράσεων.
Το σχέδιο δράσης «Δυτική Ελλάδα 2021» αποσκοπεί, στην καταγραφή, ανάλυση, υλοποίηση και παρακολούθηση των δράσεων, προγραμμάτων, καινοτομιών και συνεργιών (ενδεικτικά: ψηφιακά έργα, πολιτιστικές- αθλητικές εκδηλώσεις, σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες, εκδόσεις, λευκώματα, κ.α) που θα υλοποιηθούν εντός των ορίων της Δυτικής Ελλάδας.
Η Περιφέρεια, μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, στοχεύει στο να συντονίσει όλες τις πρωτοβουλίες.
Οι βασικές αρχές του σχεδιασμού είναι: α) Οι εκδηλώσεις θα έχουν αναφορά και στο εθνικό στοιχείο, β) Η εξωστρέφεια, γ) Η ανάπτυξη περιφερειακής συνείδησης, δ) Η συμμετοχή της νεολαίας, ε) Η ενεργός συμμετοχή και δραστηριοποίηση του απόδημου ελληνισμού.
Οι στόχοι: Ο καθολικός εορτασμός των 200 ετών σε όλο το γεωγραφικό εύρος της Δυτικής Ελλάδας, η συμμετοχικότητα φορέων και πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων κατά το σχεδιασμό της δράσης, η διοργάνωση 100 τουλάχιστον εκδηλώσεων ποικίλης θεματολογίας σε συνεργασία με άλλους φορείς, η συμμετοχή στην παρακολούθηση εκδηλώσεων τουλάχιστον 100.000 επισκεπτών και πολιτών, η συγκέντρωση, οργάνωση και τεκμηρίωση υλικού για τουλάχιστον 2.500 σημεία ιστορικού, πολιτιστικού και φυσικού ενδιαφέροντος της περιοχής, η δημιουργία χώρων κινητού/ περιοδικού χαρακτήρα για την προώθηση/ προβολή της τοπικής πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς και τη σύνδεσή της με την ελληνική επανάσταση σε τουλάχιστον 10 σημεία της Δυτικής Ελλάδας, η δημιουργία δύο τουλάχιστον νέων μουσειακών χώρων με αξιοποίηση σύγχρονης τεχνολογίας κ.ά.