Δώρο Χριστουγέννων 2020: Σήμερα η πληρωμή του – Τι πρέπει να κάνετε, εάν δεν σας καταβληθεί

Σήμερα, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων για το έτος 2020 στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Οι συνολικοί ωφελούμενοι του δώρου Χριστουγέννων ανέρχονται σε 1.060.434 εργαζόμενους και το συνολικό ποσό, που θα διατεθεί, φτάνει τα 152.619.071,67 ευρώ. Το δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί σε δύο φάσεις. Στις 21 Δεκεμβρίου 2020 θα καταβληθεί από τους εργοδότες το μέρος που αντιστοιχεί στους πραγματικούς μισθούς που έχει λάβει ο εργαζόμενος από την επιχείρηση και την ίδια μέρα η πολιτεία θα καταβάλει τα ποσά του αντιστοιχούν στον πραγματικό μισθό που έχει λάβει ο εργαζόμενος ως αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Η δεύτερη καταβολή θα πραγματοποιηθεί αρχές Ιανουαρίου του 2021 και θα αφορά στο ποσό του τμήματος του δώρου που αντιστοιχεί στο μήνα Δεκέμβριο. Πάνω από 1.050 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα λάβουν από το κράτος απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό το τμήμα του δώρου Χριστουγέννων που αναλογεί στο χρονικό διάστημα των αναστολών.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση η καταβολή φέτος θα γίνει ως εξής:

Έως 21/12 ο εργοδότης οφείλει να καταβάλλει την αναλογία του Δώρου για τον χρόνο που ο εργαζόμενος δούλεψε κανονικά από 1η Μαίου έως 31 Δεκεμβρίου με βάση τον ονομαστικό μισθό.

Έως 31/12 ο εργοδότης μπορεί να δώσει το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στις ημέρες από 21/12- 31/12.

Έως 21/12 το κράτος θα καταβάλλει την αναλογία του Δώρου για τις αναστολές 1/5 – 30/1

Εως 31/1 το κράτος θα καταβάλλει το τελευταίο τμήμα του Δώρου, δηλαδή την αναλογία για αναστολή 1/12 – 31/12

Για παράδειγμα εργαζόμενος με μισθό 900 ευρώ σε αναστολή Μάιο, Ιούνιο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα λάβει έως την Δευτέρα 485 ευρώ από τον εργοδότη και 246 από το κράτος. Μετά την Πρωτοχρονιά και έως 31 Ιανουαρίου θα λάβει τα τελευταία 73 ευρώ του Δώρου.

Με τον ίδια τρόπο σε τρεις ταχύτητες θα καταβληθεί το δώρο και στους εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ».

Η ΚΥΑ αναφέρει πως το επίδομα εορτών Χριστουγέννων, που σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά σε χρήμα μόνο, καταβάλλεται την 21η Δεκεμβρίου. Ο εργοδότης όμως μπορεί να παρακρατήσει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου το ποσό που αναλογεί στο επίδομα, χωρίς να μπορεί να το καταβάλει αργότερα από την 31η Δεκεμβρίου.

Οι ασφαλιστικές εισφορές

Οι ασφαλιστικές εισφορές επί του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, για τους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή και οι οποίες αντιστοιχούν στο χρόνο αναστολής υπολογίζονται επί του ονομαστικού μισθού ή του ημερομισθίου του εργαζομένου, και καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι εισφορές προσδιορίζονται μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) που υποβάλλεται από τον εργοδότη για το επίδομα εορτών Χριστουγέννων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Ειδικά για τους εργαζόμενους που υπέβαλαν μονομερείς δηλώσεις αναστολής, οι ασφαλιστικές εισφορές επί του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, υπολογίζονται επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Οι ασφαλιστικές εισφορές επί του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, για τους εργαζόμενους που εντάσσονται στο μηχανισμό «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ» και για το χρονικό διάστημα που δεν απασχολούνται, υπολογίζονται επί του ονομαστικού μισθού και καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό σε ποσοστό 100%.

Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος, αν δεν του καταβληθεί το Δώρο

Η ΓΣΕΕ εξέδωσε πρόσφατα ανακοίνωση για το τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος εάν δεν του καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων έως σήμερα 21 Δεκεμβρίου 2020. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας “Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ, παράλληλα, διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας. Στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατόν, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων”.