Pfizer: Η πρωταθλήτρια του εμβολίου πάει Θεσσαλονίκη

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Η ανακοίνωση πριν από δεκαπέντε μήνες του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer για την επιλογή της Θεσσαλονίκης -μεταξύ άλλων τόπο καταγωγής του προέδρου και διευθ. συμβούλου Albert Bourla- για τη δημιουργία του πρώτου Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακής Τεχνολογίας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων (digital hub), το οποίο αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου δικτύου τα φαρμακευτικής, δημιουργώντας 200 νέες θέσεις εργασίας σε πρώτη φάση, ήταν ένα ισχυρό σήμα σε τρία επίπεδα: αλλαγής του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, στήριξης των νεοφυών επιχειρήσεων και του συνολικού οικοσυστήματος των startups, μετατροπής του brain drain σε brain gain. Κάτι που φάνηκε άλλωστε από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η επένδυση και ξεκίνησε η διαδικασία των αιτήσεων.

Το digital hub πλέον, όπως σημειώνουν οι επικεφαλής του κέντρου, είναι λειτουργικά ενεργό, το μεγαλύτερο μέρος των προσλήψεων έχει υλοποιηθεί, ακολουθούν και άλλες και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη τα πρώτα projects.

Αυτός είναι ο πρώτος σταθμός της επένδυσης της αμερικανικής φαρμακευτικής στη χώρα μας, καθώς πρόσφατα ο CEO του ομίλου γνωστοποίησε και δεύτερη επένδυση της Pfizer στη συμπρωτεύουσα, για ένα ακόμη hub που θα αφορά στην παραγωγή υπηρεσιών για εσωτερική χρήση της φαρμακευτικής, όπως οικονομικές υπηρεσίες, ανθρώπινου δυναμικού, call centers.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι προσλήψεις και για το δεύτερο κέντρο έχουν ξεκινήσει. Συνολικά ο σχεδιασμός της επένδυσης προβλέπει τη δημιουργία 600 θέσεων εργασίας και πόρους που θα διοχετεύονται από τη μητρική τόσο την επόμενη χρονιά, όσο και για το 2022.

Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπήρξε για την επένδυση για το πρώτο ψηφιακό κέντρο, ήταν ότι για την πλήρωση 200 θέσεων επιστημονικού προσωπικού υποβλήθηκαν πάνω από 3.500 αιτήσεις. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του ψηφιακού κέντρου, Nico Gariboldi, το 74% των αιτούντων έχουν μεταπτυχιακές σπουδές και το 20% αφορά Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό. Υπενθυμίζεται πως το digital hub στην Ελλάδα θα είναι από τα πρώτα που τίθενται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα (αναμένεται να είναι πλήρως επιχειρησιακά ενεργό το 2021) από το παγκόσμιο δίκτυο ψηφιακών εργαστηριακών κέντρων της Pfizer.

Στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσει το ένα εκ των συνολικά έξι κέντρων ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων παγκοσμίως. Η ψηφιακή τεχνολογία αποτελεί σήμερα ένα βασικό στοιχείο της στρατηγικής της Pfizer και ενσωματώνεται σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της. Η εταιρεία εστιάζει στην ψηφιοποίηση στο τομέα Ε&Α των φαρμάκων, στην ενίσχυση των αποτελεσμάτων υγείας και στην εμπειρία του ασθενή.

Το digital hub λειτουργεί αυτή τη στιγμή σε μεταβατικό χώρο, στον πολυχώρο “Phoenix Center”. Το τελικό κτίριο για να καλυφθούν οι ανάγκες του κέντρου υπολογίζεται πως θα είναι έκτασης 3 χιλιάδων τ.μ., όμως η φαρμακευτική δεν έχει ακόμη καταλήξει στον τελικό χώρο.

Τα ατού

Εκτός από το φιλοεπενδυτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση σε γρήγορους χρόνους των επενδύσεων, η Θεσσαλονίκη επιλέχθηκε για μια σειρά ακόμη λόγων, με κυριότερους τη συγκέντρωση ταλέντων του κλάδου της πληροφορικής στην πόλη και των εκπαιδευτικών δομών που διαθέτει (σε συνάφεια με τη αγορά των Βαλκανίων), με πέντε μεγάλα πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου και του μεγαλύτερου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα εννιά παγκοσμίου βεληνεκούς ερευνητικά κέντρα. Η Ελλάδα, επίσης, αποτέλεσε το κέντρο ορισμένων νέων επενδυτικών επιλογών από μερικές από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής και των τεχνολογιών επικοινωνίας, ενώ παράλληλα έχει αυξήσει τις σχετικές με τον τεχνολογικό κλάδο εξαγωγές της.

Έπεται συνέχεια

Η τηλεδιάσκεψη με στελέχη κορυφαίων φαρμακευτικών εταιρειών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή παγκοσμίως στην αντιμετώπιση της πανδημίας, και με ειδικούς σε θέματα πολιτικής, έρευνας και επενδύσεων στον τομέα των επιστημών υγείας, που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ενδεικτική και της αλλαγής του επενδυτικού κλίματος, αλλά και των προοπτικών που έχει ο χώρος του φαρμάκου, των δυνατοτήτων ανάπτυξης και περαιτέρω συμβολής στην οικονομία. Στη σύσκεψη συμμετείχε άλλωστε και ο Albert Bourla, όπως και ο πρόεδρος της Moderna, Noubar Afeyan.

Η σύσκεψη είχε ως αντικείμενο τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για την ανάπτυξη ενός ισχυρού και ανταγωνιστικού βιοφαρμακευτικού κλάδου στην Ελλάδα. Στόχος είναι ο κλάδος να στηρίζεται στην έρευνα και την καινοτομία και να συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, αξιοποιώντας τη στρατηγική θέση της χώρας, το ανθρώπινο δυναμικό της, τις υποδομές της και τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό. Εξετάστηκαν επίσης οι στρατηγικές κινήσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη μονάδων έρευνας και παραγωγής στην Ελλάδα και την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων.

Εν αναμονή του εμβολίου

Οι εξελίξεις για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech τρέχουν εντωμεταξύ, τη στιγμή που οι εμβολιασμοί στη Μεγάλη Βρετανία για την COVID-19 έχουν ξεκινήσει. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναμένεται να εκδώσει μια θετική ετυμηγορία για το πρώτο εμβόλιο κατά της COVID-19 το αργότερο έως τις 23 Δεκεμβρίου. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων EMA να επισπεύσει την πιθανή έγκριση του εμβολίου μπορεί να επιτρέψει τον εμβολιασμό των πρώτων Ευρωπαίων ήδη πριν από το τέλος του 2020.

Πυρετωδώς συνεχίζεται η προετοιμασία επί ελληνικού εδάφους για την έναρξη των εμβολιασμών. Ο σχεδιασμός με την ονομασία “Ελευθερία” προβλέπει τη δημιουργία 1.018 εμβολιαστικών κέντρων, κατανεμημένα στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, πρώτα θα εμβολιαστεί το υγειονομικό προσωπικό, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.