ΠΑΤΡΑ: Πώς θα εορτασθούν από την Εκκλησία Χριστούγεννα και Θεοφάνια – Ο Μητροπολίτης Χρυσοστόμος για τις κυβερνητικές αποφάσεις

«Η Εκκλησία, ετήρησε θυσιαστικά και τηρεί τα μέτρα για τη μη διασπορά του κορονοϊού, καθ΄ όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου να προστατεύσει τους ἀνθρώπους από την πανδημία και διακηρύττει πάντοτε ότι όχι μόνο η ψυχική υγεία, αλλά και η σωματική είναι δώρο του Θεού και πρέπει να την προστατεύομε». Αυτήν ήταν η τοποθέτηση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου λίγο πριν γίνουν γνωστές οι αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τις Θείες Λειτουργίες των εορτών.
Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι ο Μητροπολίτης δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την αρχική απόφαση της Πολιτείας που, όπως ανέφερε, «ελύπησε βαθύτατα και απεγοήτευσε τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό και εφόρτισε περισσότερο το ψυχικά βεβαρυμένο κλίμα, το οποίο επικρατεί στην κοινωνία, ένεκα των δυσκόλων συνθηκών της παρούσης περιόδου».
Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε την αρχική απόφαση της Πολιτείας «προβληματική και αψυχολόγητη» και δήλωσε ότι θα εφαρμοστούν και στην περιοχή μας οι αποφάσεις τῆς Ιεράς Συνόδου τῆς Εκκλησίας της Ελλάδας: «Θα πράξωμε τα δέοντα. Η Εκκλησία πορεύεται κατά τό Συνοδικό πολίτευμα και ήθος».

Σε ό,τι αφορά τα Θεοφάνεια που θα ακολουθήσουν την εορτή των Χριστουγέννων, όπως ανακοίνωσε η Διαρκεής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας, δεν θα πραγματοποιηθούν λιτανείες εκτός των ιερών ναών και ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των εκκλησιών, τηρουμένων φυσικά όλων των σχετικών μέτρων υγειονομικής προστασίας. Θυμίζουμε ότι οι κληρικοί και τα μέλη των εκκλησιαστικών συμβουλίων κάθε ναού καθίστανται υπεύθυνοι για τον έλεγχο και την εφαρμογή των μέτρων προστασίας και καθοδήγησης των πιστών με την αρωγή και του προσωπικού της κάθε εκκλησίας.