Πάτρα: Ανοικτή την Κυριακή η αγορά, για μικρή ανάσα με click away

Ανοικτή θα είναι την Κυριακή η αγορά της Πάτρας, με στόχο να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, ωστόσο οι εμπορικές επιχειρήσεις θα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά, λόγω των περιορισμών που ισχύουν για την πανδημία του κορονοϊού.
Κάθε σούπερ μάρκετ μπορεί να αποφασίσει μόνο του το ωράριο λειτουργίας ενώ τα καταστήματα λιανικής θα είναι ανοιχτά από τις 11:00 έως τις 20:00.
Ορισμένα σούπερ μάρκετ αναμένεται να ανοίξουν, τις πόρτες τους για το καταναλωτικό κοινό στις 9:00 πμ και να παραμείνουν ανοιχτά έως τις 19:00 ενώ άλλα από τις 10:00 έως τις 16:00.
Στην αγορά της Πάτρας, επικρατεί μια προσδοκία για αύξηση της κίνησης, όμως, οι περιορισμοί που θέτει το υβριδικό σύστημα των αγορών click away, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Καλύτερες επιδόσεις λόγω της λειτουργίας του click away καταγράφουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των παιχνιδιών και των προϊόντων τεχνολογίας, ενώ μεγαλύτερα είναι τα προβλήματα για τις επιχειρήσεις του κλάδου ένδυσης και υπόδησης, όπου η δοκιμή των προϊόντων, είναι καθοριστικός παράγοντας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κατά την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση κατά 20% στον τζίρο των λιανεμπορικών επιχειρήσεων, όπου για πρώτη φορά εφαρμόστηκε το πολυσυζητημένο μοντέλο «click away» (παραγγελία από το σπίτι, παραλαβή έξω από το κατάστημα), σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν, όταν δηλαδή δεν είχε εφαρμοστεί ακόμη αυτή η μέθοδος αγορών.
Η αύξηση, βεβαίως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις σημαντικές απώλειες που υφίσταται το λιανεμπόριο την περίοδο αυτή, λόγω της μη παραδοσιακής λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ο χριστουγεννιάτικος τζίρος διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στο 30%-40% του περυσινού. Με άλλα λόγια, οι απώλειες τζίρου, παρά τη λειτουργία του ηλεκτρονικού εμπορίου, των τηλεφωνικών παραγγελιών και του click away, υπερβαίνουν κατά πολύ το 50%.